Biotyna. Właściwości i zastosowanie

Biotyna
Biotyna to określenie witaminy B7 lub witaminy H (od niem. Haut – skóra). To heterocykliczny organiczny związek chemiczny z grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, wystę­pujący w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Bio­tynę uznaje się za witaminę piękna. Jeśli mamy do czynienia z jej niedoborem objawia się to poprzez kruchość i łamliwość paznokci...
Czytaj dalej

Czy suplementy diety dla sportowców są zdrowe? Dzielimy się wiedzą dla wtajemniczonych

Czy-suplementy-diety-dla-sportowcw-s-zdrowe
Chyba wszyscy amatorzy sportu i aktywności fizycznej słyszeli już o istnieniu odżywek i suplementów przeznaczonych specjalnie dla nich. Wiele osób wierzy w ich cudowne właściwości. Nie­stety w dużej mierze są one produktem działów mar­ketingowych i speców od reklamy. Eksperci prze­konują, że suplementacja odnosi skutek w postaci poprawy rezultatów ...
Czytaj dalej

Ciemne plamy na twarzy. Przyczyny i konsekwencje

Ciemne-plamy-na-twarzy
Pojawiające się na twarzy plamy to dość częsta przypadłość, zwłaszcza jeśli chodzi o kobiety. Tego rodzaju przebarwienia bywają konsekwencją zbyt intensywnych kąpieli słonecznych, ale również mogą być objawem niekorzystnych zmian w organizmie. W dermatologii przyjmuje się, że plama to wykwit leżący w poziomie skóry, różniący się od otaczającej tkan...
Czytaj dalej

Dieta ujemnych kalorii – czy to działa?

Dieta-ujemnych-kalorii
Dieta ujemnych kalorii na pierwszy rzut oka wydaje się spełnieniem marzeń o odchudzaniu. Jedząc, pozbywamy się jednocześnie nadmiaru kilogramów. Jak to możliwe?   Dieta ta zakłada spożywanie niskokalorycznych warzyw, owoców i ziół, czyli produktów o ujemnym bilansie energetycznym. W teorii ma to prowadzić do wytworzenia deficytu kalorycznego. ...
Czytaj dalej

Kiełki? Na zdrowie!

Kieki.-Na-zdrowie
To, co najcenniejsze w roślinach, magazynowane jest w ich nasionach. Najlepszym sposobem, aby czerpać w pełni z roślinnego bogactwa witamin, składników mineralnych czy białek, jest jedzenie ich młodych pędów, czyli kiełków. Dlaczego spożywanie kiełków jest bardziej wartościowe niż jedzenie nasion? ​   Organizm człowieka nie jest w stanie wykor...
Czytaj dalej
Święta Wielkanocne jednoznacznie kojarzą się nam z jajkiem.W przedchrześcijańskiej tra­cji ludowej w tym samym czasie obchodzono tzw. Jare Święto (Jare Gody). Oznaczało to kilkudn...
1340 Odsłony
Obserwacja stanu naszej skóry może dostarczyć ważnych informacji odnośnie zaburzeń w pracy wątroby i dróg żółciowych, takich jak alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie, zapalenie...
1339 Odsłony
​Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska. Specjalista ds. żywienia i dyplomowany dietetyk. Od ponad 10 lat udziela porad dietetycznych. Właścicielka Poradni Dietetycznej „hälsa", blogerka k...
1323 Odsłony
Na hasło „mydło" w naszej głowie pojawia się skoja­rzenie z silnie perfumowaną i barwioną syntetycznie kostką z drogerii lub szarą mazistą bryłą z czasów PRL.Choć w sklepach mydeł ...
1317 Odsłony
Składniki: 8 szparagów (zielonych lub białych) 2 jajka 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki) 50 g masła sok z cytryny lub limonki (około 2 łyżeczek) sól, świeżo zmielony pieprz (najlepi...
1264 Odsłony
Polacy chętnie leczą się we własnym zakresie. Sięgają przy tym po leki dostępne bez recepty. W ubiegłym roku przeznaczyli na nie około 12 mld złotych. Najczęściej kupujemy pr...
1264 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm