Chcesz być zdrowy? Jedz rośliny

Chcesz-by-zdrowy
W roku 2005 dr Thomas Colin Campbell z Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella opublikował wraz z synem Thomasem książkę „Nowoczesne zasady odżywiania". W pracy autorzy zawarli wyniki wieloletnich obserwacji dotyczących wpływu diety na ludzkie zdrowie. Naczelną konkluzją, jaką możemy z niej wynieść, jest stwierdzenie, że zdrowe odżyw...
Czytaj dalej

Choroby trzustki. Geny i zdrowy tryb życia mogą nas uratować!

bryndza-1369301_1920
Trzustka to narząd gruczołowy znajdujący się w górnej części jamy brzusznej. Jej kształt jest nieregularny, wydłużony i spłaszczony. W rzucie poprzecznym przypomina młotek lub haczyk wygięty częścią środkową do przodu. Jeśli chodzi o działanie, trzustka ma do spełnienia dwie podstawowe funkcje. Po pierwsze, produkuje kilka hormonów (m.in. insulinę,...
Czytaj dalej

Stany lękowe. Przyczyny, objawy i przebieg

Stany-lkowe
Stany lękowe i nerwice to poważne zaburzenia psy­chiczne powodowane nadmiernym stresem. Współ­czesny tryb życia powoduje zauważalny wzrost liczby tego typu schorzeń. W psychiatrii przyjmuje się roz­różnienie trzech podstawowych form lęku. Pierw­sza dotyczy lęku uogólnionego (wolnopłynącego), który charakteryzuje przewlekłość i relatywnie niska inte...
Czytaj dalej

Co to jest atopowe zapalenie skóry? Wszystko o AZS

zapalenie
Atopowe zapalenie skóry (AZS) funkcjonuje pod wieloma nazwami. Bywa zwane wypryskiem atopo­wym, astmą skóry, egzemą, świerzbiączką Besniera, wypryskiem alergicznym lub alergicznym zapale­niem skóry. W dermatologii i alergologii określa się je mianem przewlekłej dermatozy. AZS nie jest łatwo zdefiniować. Z pewnością jest to przebiegająca z okresami ...
Czytaj dalej

Kefir czy jogurt?

Kefir-czy-jogur
Nie jest tajemnicą, że fermentowane produkty mleczne są dla naszego organizmu cennym źródłem białka, witamin, a także składników mineralnych. Specjaliści przekonują, by nie zapominać o nich w codziennej diecie, ponieważ dostarczają nam sporej ilości wapnia, fosforu nieco witaminy D. Co więcej, spożywanie sfermentowanych przetworów mlecznych wpływa ...
Czytaj dalej
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
2105 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
2008 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
1753 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
1745 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
1612 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
1570 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm