4 x tak dla śniadania

niadaie

Według statystyk w Polsce ze śniadania rezygnuje codziennie nawet do 40 proc. dorosłych, 27 proc. uczniów szkół podstawowych oraz 41 proc. gimnazjalistów. Jakie korzyści dla zdrowia przynosi ten posiłek? 

Poprawia zdolności intelektualne 

Nocny, kilkugodzinny odpoczynek pozwala na regenerację organizmu, ale – ze względu na niedostarczanie mu w tym czasie pożywienia – obniżeniu ulega poziom glukozy we krwi. Przekłada się to na pogorszenie wydolności fizycznej oraz umysłowej. Badania naukowe potwierdzają, że osoby, które jedzą pierwszy posiłek przed wyjściem do szkoły czy pracy, mają lepszą pamięć, większą zdolność do koncentracji uwagi oraz witalność. Śniadanie składające się z porcji białka oraz nierafinowanych węglowodanów powoduje u nich bowiem łagodne podwyższenie poziomu cukru we krwi. Zwyczaj jedzenia porannego pierwszego posiłku przekłada się również na lepsze funkcjonowanie w przyszłości układu nerwowego. Udowodniono, że u osób, które od dzieciństwa spożywały rano dania bogate w warzywa i owoce, zmniejszeniu uległo ryzyko wystąpienia degeneracyjnych chorób mózgu, takich jak demencja oraz choroby Alzheimera i Parkinsona.

Enter your text here ...

Chroni przez wrzodami 

Zapominanie o śniadaniu lub jego celowe pomijanie prowadzi do refluksu, nadkwasoty czy zgagi, a w konsekwencji do nadżerek oraz wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Zjedzenie obfitego posiłku dopiero po długim czasie od wstania z łóżka sprawia bowiem, że sok żołądkowy wydzielany jest w większej ilości. Jego zobojętnienie możliwe jest przez spożywanie mniejszych porcji pożywienia w krótszych odstępach czasowych. 

Zmniejsza ryzyko zespołu metabolicznego i cukrzycy 

Analizy American Heart Association wykazują, że u osób, które jedzą śniadania, aż o 35-40 proc. zmniejsza się możliwość wystąpienia wysokiego poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego) oraz zespołu metabolicznego objawiającego się otyłością, cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Natomiast trwające ponad 20 lat badania naukowców z ośrodków akademickich w Minnesocie, Bostonie oraz w Chicago potwierdzają, że istnieje zależność między spożywaniem pierwszego posiłku w ciągu dnia a rozwinięciem się cukrzycy typu II. Poranne przegłodzenie powoduje bowiem obniżenie poziomu insuliny w organizmie, a przyjęcie pożywienia dopiero po pewnym czasie – jej nagły wzrost, co prowadzi do zaburzeń w metabolizmie cukrów prostych. 

Zwiększa płodność u kobiet 

Naukowcy z uniwersytetów w Jerozolimie i Tel Awiwie wykazali, że jedzenie wysokokalorycznych śniadań i niskokalorycznych kolacji może zmniejszyć insulinooporność i obniżyć poziom niektórych enzymów aktywnych u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS). Dzięki temu dochodzi do redukcji o 50 proc. stężenia testosteronu i poprawy częstotliwości owulacji wśród szczupłych kobiet cierpiących na to schorzenie. Po trzech miesiącach badań u 50 proc. pań, które jadły sycące śniadania, stwierdzono co najmniej jedną owulację, podczas gdy w grupie, w której pomijano ten posiłek, owulacja pojawiła się tylko u 20 proc.
CIEKAWOSTKI

Pomijanie śniadań w codziennej diecie zwiększa ryzyko cukrzycy o 19 proc. oraz nadciśnienia tętniczego o 16 proc.
25 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego powinno stanowić śniadanie.
24 kwietnia obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania.
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12252 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8124 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7174 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5035 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4945 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm