5 zalet zdrowotnych jedzenia warzyw sezonowych

jedzenia-warzyw-sezonowych

​O tym, że warzywa są niezbędnym elementem diety, przekonywać nie trzeba. Mniej oczywiste jest, że niektóre jarzyny mogą być zdrowsze od innych. Podstawowym kryterium, którym należy się kierować przy komponowaniu jarzynowego posiłku, jest sezonowość. Dlaczego?

Świeże 

Najwięcej związków odżywczych i składników mineralnych posiadają świeże warzywa. Produkty magazynowane w chłodniach stopniowo tracą swoje wartości odżywcze. Najmniej trwałe są warzywa o jadalnych liściach, czyli sałata, szpinak, szczaw oraz cykoria. Ponadto poza sezonem uprawy prowadzi się w szklarniach lub tunelach foliowych, co także wpływa na zmniejszenie ilości syntezowanych przez rośliny witamin i minerałów – przede wszystkim ze względu na ograniczony dostęp promieni słonecznych. 

Zdrowe 

Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia zalecają, by w codziennej diecie przynajmniej połowę składników stanowiły warzywa. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i obniża poziom cholesterolu. Część z nich zawiera znaczne ilości białka (np. zielony groszek, brukselka, jarmuż), skrobi (bób, korzeń pietruszki, seler), beta-karotenu (brokuły, kabaczek, warzywa liściaste) i witaminy C (warzywa kapustne, papryka, chrzan). Zielone warzywa to bogate źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz K i PP. Spożywanie różnorodnych warzyw sezonowych pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu, zapobiega infekcjom, chorobom serca, a nawet obniża ryzyko niektórych nowotworów.

Smaczne 

Każda ingerencja człowieka w naturalny proces wzrostu i dojrzewania warzyw wpływa na ich smak – najczęściej niekorzystnie. Wystarczy kupić pomidory zimą, by się o tym przekonać. Warzywa sezonowe, uprawiane w optymalnych dla nich warunkach klimatycznych, zachowują wszystkie swoje właściwości nie tylko zdrowotne, ale i smakowe.

Lokalne 

Import to kolejny czynnik, który ma wpływ na ograniczenie wartości odżywczych warzyw. Produkty, które mają dotrzeć na drugi koniec świata, są zrywane, zanim jeszcze dojrzeją. Transportowane na duże odległości w celu właściwego ich zabezpieczenia są opryskiwane konserwantami i substancjami grzybobójczymi, które mają zapewnić im świeży i dorodny wygląd. Dlatego warzywa importowane zawsze będą mniej wartościowe niż lokalne. Żywieniowcy twierdzą nawet, że najzdrowsze są rośliny pochodzące z upraw znajdujących się nie dalej niż 50 kilometrów od naszego miejsca zamieszkania.

Tanie 

W przypadku warzyw sezonowych producenci nie muszą ponosić dodatkowych nakładów na przechowywanie i transport plonów, więc i same produkty są tańsze. Dotyczy to szczególnie warzyw od lokalnych producentów. Warto więc zaopatrywać się w jarzyny na pobliskich bazarach i targach. 

PAMIĘTAJ!  

W piramidzie zdrowego żywienia opublikowanej w 2016 r. przez Instytut Żywności i Żywienia warzywa i owoce zastąpiły na najważniejszej pozycji dominujące dotąd wyroby mączne i zbożowe. 
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
1811 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
1445 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
1428 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
1328 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
1297 Odsłony
Wraz z wiekiem spędzamy coraz więcej czasu w domu, siedząc przed telewizorem czy na kanapie z ulubioną książką w ręku. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebny jest nie t...
1170 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm