Awokado

Awokado

Awokado, nazywane niekiedy gruszką aligatora, zawiera ponad 25 niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, takich jak witaminy A, B, C, E
i K, miedź, fosfor, żelazo, magnez, potas, błonnik, białko, tłuszcze nienasycone (w tym omega-3), kwas foliowy i jeszcze kilka dobroczynnych pierwiastków. Lista potencjalnych korzyści zdrowotnych płynących z jego spożywania jest długa. Oto niektóre z nich:

Pomaga skórze
Regularne jedzenie awokado może poprawić odcień skóry, ponieważ znajdujące się w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają naskórkowi zachować wilgoć. Olej z awokado świetnie działa jako naturalny śro­dek nawilżający skórę. Może również pomóc w leczeniu wielu dolegliwości skórnych, w tym suchej skóry, łuszczycy, zapalenia skóry, egzemy, ran, plam starczych, blizn i uszkodzeń słonecznych. Wchodzące w jego skład tłuszcze omega pomagają zmniejszyć zaczerwienienie i podrażnienie skóry oraz pobudzają naturalny proces naprawy uszkodzonych komórek. Istnieją przesłanki, by stwierdzić, że regularne jedzenie awokado zmniejsza oznaki starzenia i poprawia produkcję kolagenu, który utrzymuje elastyczność i jędrność skóry.

Chroni serce
Badania pokazują, że u amatorów awokado można zaobserwować znacznie niższą częstotliwość występowa­nia chorób serca. Awokado zawiera witaminę E, która zapobiega utlenianiu cholesterolu, kwas foliowy poma­gający zmniejszyć niebezpieczny poziom homocysteiny we krwi, potas regulujący ciśnienie oraz fitosterole zapobiegające nadmiernemu wchłanianiu cholesterolu. Obecność tłuszczów jednonienasyconych zmniejsza również ryzyko chorób serca, udaru mózgu i poprawia ogólny poziom lipidów we krwi.

Poprawia pracę mózgu
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E utrzymuje mózg w zdrowiu, poprawiając dopływ krwi do kory przedczołowej, czyli przedniej części mózgu odpowiedzialnej za krytyczne myślenie, podejmowa­nie decyzji i planowanie. Udowodniono klinicznie, że witamina E zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet odwraca jej objawy we wczesnych stadiach choroby.

Przeciwdziała wadom wrodzonym
Wysoka zawartość kwasu foliowego pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. Jedno awokado stanowi 1/3 zalecanej dawki kwasu foliowego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy jest kluczowym prenatalnym skład­nikiem odżywczym, który pomaga mózgowi i innym ważnym narządom dziecka rozwijać się, jednocześnie zapobiegając pojawieniu się wad wrodzonych, takich jak wada cewy nerwowej i rozszczep kręgosłupa.

Zapobiega artretyzmowi
Awokado, a zwłaszcza przygotowany z niego olej, zawiera wiele środków przeciwzapalnych pomagających zapobiegać lub zmniejszać stany zapalne, w tym zapalenia stawów. Należą do nich fitosterole i karotenoidy. Najwyższa ich ilość jest w ciemniejszej części owocu, która znajduje się najbliżej skóry.

Ułatwia trawienie
Dzięki zawartości witaminy B awokado pomaga uwalniać enzymy trawienne w procesie trawienia. Poprawia też zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych. Może też pomagać w takich stanach, jak refluks żołądkowy i wrzody.

Reguluje poziom cukru we krwi
Jednonienasycone tłuszcze mogą poprawić nasz profil cholesterolu i zapobiegać lub odwracać oporność na insulinę, co jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania cukrzycy typu 2. Wysoka zawar­tość rozpuszczalnego błonnika pomaga również poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi. Awokado zawiera w swym składzie także kwas oleinowy, a dzięki temu przeciwdziała utlenianiu cholesterolu LDL we krwi, czyli hamuje rozwój miażdżycy.

Jest dobre dla oczu
Awokado pomaga również w utrzymaniu zdrowego wzroku. Jest bogate w luteinę karotenoidową, przeci­wutleniacz, który chroni oczy przed stresem oksydacyjnym, prowadzącym do zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, które zwykle są związane z wiekiem. Ponadto witamina E w awokado pomaga chronić oczy przed reti­nopatią, stanem spowodowanym uszkodzeniem siatkówki.

Pomaga schudnąć
Chociaż awokado jest bogate w tłuszcze i kalorie, może być przydatne w procesie odchudzania. Zawarty w nim tłuszcz jednonienasycony jest zaliczanych do tych „dobrych", które pomagają zaspokoić głód i spra­wiają, że czujemy się pełni. Awokado posiada również sporo rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który jest przydatny, jeśli chcemy zredukować masę ciała.

Znając korzyści, jakie ma do zaoferowania awokado, warto pomyśleć o włączeniu go do codziennej diety. Jest ono świetnym składnikiem sałatek, kanapek, dipów. Można je rów­nież jeść bez żadnych dodatków.

Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
4103 Odsłony
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W pow...
3614 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
3499 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
3130 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
3072 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
2943 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm