Awokado, nazywane niekiedy gruszką aligatora, zawiera ponad 25 niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, takich jak witaminy A, B, C, E
i K, miedź, fosfor, żelazo, magnez, potas, błonnik, białko, tłuszcze nienasycone (w tym omega-3), kwas foliowy i jeszcze kilka dobroczynnych pierwiastków. Lista potencjalnych korzyści zdrowotnych płynących z jego spożywania jest długa. Oto niektóre z nich:
Pomaga skórze
Regularne jedzenie awokado może poprawić odcień skóry, ponieważ znajdujące się w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają naskórkowi zachować wilgoć. Olej z awokado świetnie działa jako naturalny środek nawilżający skórę. Może również pomóc w leczeniu wielu dolegliwości skórnych, w tym suchej skóry, łuszczycy, zapalenia skóry, egzemy, ran, plam starczych, blizn i uszkodzeń słonecznych. Wchodzące w jego skład tłuszcze omega pomagają zmniejszyć zaczerwienienie i podrażnienie skóry oraz pobudzają naturalny proces naprawy uszkodzonych komórek. Istnieją przesłanki, by stwierdzić, że regularne jedzenie awokado zmniejsza oznaki starzenia i poprawia produkcję kolagenu, który utrzymuje elastyczność i jędrność skóry.
Chroni serce
Badania pokazują, że u amatorów awokado można zaobserwować znacznie niższą częstotliwość występowania chorób serca. Awokado zawiera witaminę E, która zapobiega utlenianiu cholesterolu, kwas foliowy pomagający zmniejszyć niebezpieczny poziom homocysteiny we krwi, potas regulujący ciśnienie oraz fitosterole zapobiegające nadmiernemu wchłanianiu cholesterolu. Obecność tłuszczów jednonienasyconych zmniejsza również ryzyko chorób serca, udaru mózgu i poprawia ogólny poziom lipidów we krwi.
Poprawia pracę mózgu
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E utrzymuje mózg w zdrowiu, poprawiając dopływ krwi do kory przedczołowej, czyli przedniej części mózgu odpowiedzialnej za krytyczne myślenie, podejmowanie decyzji i planowanie. Udowodniono klinicznie, że witamina E zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet odwraca jej objawy we wczesnych stadiach choroby.
Przeciwdziała wadom wrodzonym
Wysoka zawartość kwasu foliowego pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. Jedno awokado stanowi 1/3 zalecanej dawki kwasu foliowego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy jest kluczowym prenatalnym składnikiem odżywczym, który pomaga mózgowi i innym ważnym narządom dziecka rozwijać się, jednocześnie zapobiegając pojawieniu się wad wrodzonych, takich jak wada cewy nerwowej i rozszczep kręgosłupa.
Zapobiega artretyzmowi
Awokado, a zwłaszcza przygotowany z niego olej, zawiera wiele środków przeciwzapalnych pomagających zapobiegać lub zmniejszać stany zapalne, w tym zapalenia stawów. Należą do nich fitosterole i karotenoidy. Najwyższa ich ilość jest w ciemniejszej części owocu, która znajduje się najbliżej skóry.
Ułatwia trawienie
Dzięki zawartości witaminy B awokado pomaga uwalniać enzymy trawienne w procesie trawienia. Poprawia też zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych. Może też pomagać w takich stanach, jak refluks żołądkowy i wrzody.
Reguluje poziom cukru we krwi
Jednonienasycone tłuszcze mogą poprawić nasz profil cholesterolu i zapobiegać lub odwracać oporność na insulinę, co jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do powstawania cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika pomaga również poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi. Awokado zawiera w swym składzie także kwas oleinowy, a dzięki temu przeciwdziała utlenianiu cholesterolu LDL we krwi, czyli hamuje rozwój miażdżycy.
Jest dobre dla oczu
Awokado pomaga również w utrzymaniu zdrowego wzroku. Jest bogate w luteinę karotenoidową, przeciwutleniacz, który chroni oczy przed stresem oksydacyjnym, prowadzącym do zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, które zwykle są związane z wiekiem. Ponadto witamina E w awokado pomaga chronić oczy przed retinopatią, stanem spowodowanym uszkodzeniem siatkówki.
Pomaga schudnąć
Chociaż awokado jest bogate w tłuszcze i kalorie, może być przydatne w procesie odchudzania. Zawarty w nim tłuszcz jednonienasycony jest zaliczanych do tych „dobrych", które pomagają zaspokoić głód i sprawiają, że czujemy się pełni. Awokado posiada również sporo rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, który jest przydatny, jeśli chcemy zredukować masę ciała.
Znając korzyści, jakie ma do zaoferowania awokado, warto pomyśleć o włączeniu go do codziennej diety. Jest ono świetnym składnikiem sałatek, kanapek, dipów. Można je również jeść bez żadnych dodatków.