Biotyna. Właściwości i zastosowanie

Biotyna

Biotyna to określenie witaminy B7 lub witaminy H (od niem. Haut – skóra). To heterocykliczny organiczny związek chemiczny z grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, wystę­pujący w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Bio­tynę uznaje się za witaminę piękna. Jeśli mamy do czynienia z jej niedoborem objawia się to poprzez kruchość i łamliwość paznokci bądź matowe wypa­dające włosy, łuszczącą się skórę. Inne symptomy jej niedoboru to zmiany skórne (wysypki), stany zapalne włosów, podwyższony poziom cholesterolu oraz zmiany zapalne jelit. Biotynę zaleca się osobom cho­rym na cukrzycę, a także osobom cierpiącym na sen­ność, apatię i stany depresyjne.

Ze względu na to, że biotyna może być syntetyzowana przez florę bakteryjną, do jej niedoboru dochodzi dość rzadko  

Z reguły jest to spowodowane innymi czynnikami niż niedobór pokarmowy na przykład po przebytej antybiotykoterapii. Doniesienia kliniczne dotyczą przeważnie pacjentów z genetycznie uwarunkowa­nym niedoborem biotynidazy – enzymu uczestniczą­cego w przemianach metabolicznych biotyny. Wspo­mniany enzym odszczepia wolną biotynę od białek podawanych w diecie, uczestnicząc w ten sposób w jej wchłanianiu z przewodu pokarmowego. Ponadto bie­rze udział w transporcie biotyny we krwi. Genetycz­nie uwarunkowany niedobór biotynidazy ujawnia się już u niemowląt w postaci niskiego ciśnienia tętni­czego, zaniku nerwu wzrokowego, zmian zapalnych skóry i spojówek. Biotynidaza obecna jest w więk­szości tkanek, ale głównym jej źródłem jest wątroba. Masywne uszkodzenie tego narządu może być więc również przyczyną niedoboru biotynidazy. Biotyna pełni funkcje enzymu w naszym organizmie. Jest wszechstronna. Z jednej strony zapobiega wypadaniu włosów i je wzmacnia, pomaga w utrzymaniu prawidłowego wyglądu skóry i paznokci, z drugiej zaś pomaga w metabolizmie cukrów i kwasów tłuszczowych, niosąc cenne wsparcie dla trzustki, wątroby, a także tarczycy. Dodatkowo spełnia rolę przenośnika dwutlenku węgla w wielu procesach przemiany materii, wspo­maga procesy wchłaniania witaminy C, współdziała w przemianie aminokwasów oraz cukrów, a także uczestniczy razem z witaminą K w syntezie protrom­biny, czyli białka, które odpowiedzialne jest za pro­cesy prawidłowego krzepnięcia krwi. 

Czemu zawdzięcza swoje działanie? 

Biotyna zawiera cząsteczki siarki, a to właśnie one chronią naszą skórę, włosy oraz paznokcie, jedno­cześnie zapewniając im prawidłowe funkcjonowanie i wygląd. Także problemy w postaci łuszczącej się skóry lub trądziku młodzieńczego stanowią wska­zanie do suplementacji biotyny. W takich przypad­kach biotyna nie tylko dostarczy komórkom siarki, ale także zapobiegnie łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych, dodatkowo wspo­magając budowę keratyny – naturalnego budulca włosów i paznokci. Ponadto odpowiednie jej stę­żenie w naszym organizmie wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co wpływa na nasze samopoczucie, poziom energii, poziom odczu­wania bólu, a także wrażliwość czuciową naszego organizmu.

Istnieją udokumentowane badania, których wyniki wskazują, że witamina B7 stymuluje procesy przemiany glukozy, która powstaje w wątrobie, jednocześnie pomagając w sta­bilizacji jej poziomu  

Dlatego też w przypadku problemów z glukozą we krwi, podanie dodatkowej dawki biotyny może korzystnie wpłynąć na jej przemianę. Udowodniono, że deficyt biotyny w organizmie zaburza prawidłowe funkcjonowanie mięśni i stawów. Bez niej łatwiej o zapalenia stawów, stany zapalne mięśni, a także problemy natury neurologicznej, jak drżenie rąk czy cierpnięcie dłoni. Z uwagi na powyższe często jest polecana sportowcom i osobom aktywnym fizycznie.

Gdzie można znaleźć jej źródło? 

Duże dawki biotyny znajdują się w następujących produktach spożywczych: wątróbka, żółtko jaj, orze­chy włoskie, orzeszki ziemne, sardynki, migdały, szpinak, marchew, pomidory, soczewica, soja, awo­kado, bataty, kalafior, grzyby. Witaminę B7 mają również produkty mączne: mąka sojowa, ryżowa i pełnoziarnista. Pamiętajmy jednak, że biotyna traci swe właściwości, jeśli wspomniane produkty poddamy obróbce termicznej. Podobnie jest w przypadku, gdy biotynę umieścimy w środowisku alkalicznym bądź kwaśnym. Co cie­kawe jej przyswajanie upośledza na przykład surowe białko jajka. Zawarta w nim awidyna, zasadowa glikoproteina, ma zdolność łączenia się z biotyną, co uniemożliwia jej wchłanianie. Niekorzystnie na biotynę działa także woda, sulfonamidy, estrogeny, przetworzona żywność i alkohol, powodując zmniej­szenie jej stężenia we krwi.

Czy biotynę można przedawkować? Nasze dzienne zapotrzebowanie na biotynę waha się
w granicach 0,02 mg. 

Jednak w sytuacji leczenia antybiotykami wzrasta nawet do 2 mg. Jak dotąd nie są znane badania, które wykazałyby obecność negatywnych skutków związa­nych z nadmiarem biotyny w ludzkim organizmie. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych zwią­zanych z jej nadpodażą. W odróżnieniu od innych witamin B7 na dobrą sprawę nie można przedawko­wać. Specjaliści podkreślają, że przy jej suplementacji dość istotny jest czas zażywania. By uzyskać zauwa­żalne efekty, na przykład w kuracji paznokci, należy przygotować się na dłuższy, kilkumiesięczny okres regularnej suplementacji. Przy innych dolegliwo­ściach, rezultaty będą widoczne znacznie wcześniej.

Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
2105 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
2008 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
1753 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
1745 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
1612 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
1570 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm