Chcesz być zdrowy? Polub grejpfruty

Chcesz-by-zdrowy

Grejpfruty oferują wiele korzyści dla naszego zdrowia.Enter heading here...

Ich prozdrowotne właściwości zauważono już w starożytności. Miąższ tego cytrusa podawano chorym przy zatruciach pokar­mowych oraz schorzeniach jelitowych. Grejpfruty stanowią nie­zwykle bogate źródło witaminy C i witaminy A, czyli beta-karo­tenu, dzięki czemu wspomagają układ odpornościowy organizmu. Zawierają w swym składzie także błonnik pokarmowy oraz mikro-i makroelementy. Przypisuje się im zbawienny wpływ na serce dzięki ich zdolności obniżania poziomu cholesterolu i regulowa­nia ciśnienia. Grejpfruty są czę­stym składnikiem diet odchudza­jących, ponieważ mają niewiele kalorii i przyspieszą przemianę materii. Czy warto jeść zatem grejpfruty? To pytanie wydaje się retoryczne. Grejpfruty kojarzone są z wysoką zawartością witaminy Ci istot­nie zawierają jej całkiem pokaźną dawkę. Przyjmuje się, że jedna sztuka średniej wielkości zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie czło­wieka. W największym stężeniu występuje ona w odmianie różo­wej i czerwonej. Jak na prawdziwą bombę witaminową przystało poza witaminą C w tych orzeź­wiających owocach znajdziemy witaminę A, witaminę E, a także witaminy z grupy B. Nie koniec na tym. W swoim składzie grejp­fruty mają także potas, wapń, cynk, fluor, magnez, fosfor, żelazo, cynk, przeciwutleniacze, jak choćby likopen czy karote­noidy oraz flawonoidy. Te ostat­nie występują przede wszystkim w skórce, pestkach oraz białej błonce grejpfruta (albedo). Mają one właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. Badania wskazują, że grejpfrut jest przydatny w pro­filaktyce nowotworów żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczo­wego oraz szyjki macicy. Z uwagi na to, że flawonoidy pomagają zwalczać m.in. wolne rodniki, jedzenie grejpfrutów zapobiega również przedwczesnemu sta­rzeniu się skóry. Preparaty oraz zabiegi z wykorzystaniem grejp­fruta polecane są przede wszyst­kim do skóry tłustej i trądzikowej, gdyż regulują nadmiar sebum oraz zamykają pory. Grejpfrut świet­nie sobie radzi także z przebar­wieniami, rozjaśniając je. Owoc ten również sprawdza się w przy­padku przyspieszania gojenia sta­nów zapalnych, ran czy też zmian trądzikowych. Chyba już każdy z nas zdążył się zorientować, że odmiana czer­wona grejpfruta odznacza się słod­ko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy, która jest spowodo­wana obecnością naringiny – sub­stancji regulującej poziom chole­sterolu i wpływającej na obniżenie jego poziomu. Mniejszym zain­teresowaniem cieszą się odmiana żółta i zielona. Nie są gorzkawe, ale zawierają mniej wartości odżywczych. Odmiana żółta jest kwaśna, natomiast zielona (swe­ety – czyli krzyżówka grejpfruta i pomelo) słodsza, co nie przeszka­dza jej zawierać o 25 proc. więcej antyoksydantów niż w przypadku odmiany czerwonej. Nader często poleca się grejp­fruty osobom chcącym zgubić niechciane kilogramy. Jednym z argumentów jest ich niska kaloryczność (100 g to 33–50 kcal). Jednak istnieją też i inne. Grejp­fruty wspomagają oczyszczanie organizmu, przyspieszają prze­mianę materii, usprawniają roz­kład tłuszczów, a zawarty w nich błonnik dostarcza poczucia syto­ści na dłuższy czas. Dzięki temu grejpfrut zyskał sobie sławę naturalnego środka odchudzają­cego. Dieta grejpfrutowa, która opanowała Hollywood w latach 30. XX wieku przynosiła zaskaku­jąco szybko pożądane rezultaty. Gwiazdy srebrnego ekranu w bły­skawicznym tempie gubiły kilo­gramy, lecz często także i własne zdrowie. Niskokaloryczna kuracja często prowadziła do osłabienia organizmu, spowolnienia prze­miany materii, a w rezultacie do efektu jo-jo i nadrobienia utraty masy nierzadko z nadwyżką. Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (IG 20), dlatego są wskazane dla osób zmagają­cych się z cukrzycą oraz zdro­wych – w profilaktyce tej cho­roby. Grejpfruty spowalniają proces rozkładu cukru w organi­zmie. Owoce te regulują poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insu­linę. Są zatem polecane nie tylko cukrzykom, lecz także osobom chorującym na insulinooporność. Częste spożywanie grejpfrutów pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny oraz serce. Cytrusy te pomagają obniżyć poziom chole­sterolu we krwi, co powoduje, że są dobrym instrumentem profi­laktyki miażdżycowej i sposobem na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Badania wykazały, że czer­wone grejpfruty są skuteczniejsze niż inne odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają też naj­więcej likopenu i karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą, nowo­tworami i przedłużają młodość. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny jeść grejpfruty z błonkami, gdyż obfi­tują one w obniżający go błonnik. Oprócz sporej dawki witamin i wartości odżywczych grejpfrut zawiera kwas salicylowy, znany ze swojego odkażającego działa­nia. Ponadto kwas ten redukuje ilość wapnia, który odkłada się w chrząstkach stawowych, przy­czyniając się do rozwoju artre­tyzmu. Z racji wysokiej zawarto­ści kwasu foliowego spożywanie grejpfrutów zaleca się kobietom w ciąży. Kwas foliowy to po prostu witamina B9, która wpływa na pra­widłowy rozwój płodu, w szcze­gólności zaś na rozwój jego układu nerwowego. Grejpfruty poma­gają również zapobiegać oraz leczyć anemię ciążową. Z uwagi na korzystny wpływ grejpfrutów na perystaltykę jelit mogą być one pomocne w przypadku uporczywych zaparć, które bardzo często nękają kobiety w ciąży. Grejpfru­tów, tak jak i innych cytrusów, powinny unikać kobiety uskarża­jące się na częstą zgagę.

Trzeba pamiętać, że sok z grejpfruta ma najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z lekami. 

Dlatego warto dopytać o to leka­rza. Jeśli nie mamy pewności, czy możemy z grejpfrutów korzystać, powstrzymajmy się od ich jedze­nia na 4 godziny przed przyję­ciem leku i 4 godziny po przyjęciu. Jeśli jednak przyjmowane przez nas leki nie wchodzą w reakcje z cytrusami lepiej nie eliminujmy ich z jadłospisu. Odradza się spo­żywanie grejpfrutów w połączeniu z lekami na alergię, nadciśnienie, chorobę niedokrwienną serca, zaburzenia lipidowe, bezsenność, aids, HIV, choroby nowotworowe. Istnieje również możliwość osła­bienia działania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Jeśli chcesz wybrać dobrego grejpfruta, wybieraj owoce o inten­sywnym kolorze, bo takie mają najwięcej witamin i innych skład­ników odżywczych. Im większe i cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórę i mało soku. Koń­cówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Warto wiedzieć, że w aptekach jest dostępny ekstrakt z pestek grejpfruta, który zawiera wysoko skoncentrowany kompleks flawo­noidów i witamin. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi cenne składniki, bez konieczno­ści przyzwyczajania się do gorz­kiego smaku pestek czy błonek grejpfruta.

Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
1407 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
1065 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
1035 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
947 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
947 Odsłony
Wraz z wiekiem spędzamy coraz więcej czasu w domu, siedząc przed telewizorem czy na kanapie z ulubioną książką w ręku. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebny jest nie t...
676 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm