Co jeść jesienią?

co-jesc-jesienia

Jesień powróciła do nas na dobre, a z nią szaruga, chłód i infekcje. Co zrobić, by podnieść swoją odporność i chęć do życia w tym trudnym czasie? Jesienią, gdy robi się deszczowo i wietrznie, a temperatura spada, rośnie nasze zapotrzebowanie na kalorie. 

Jesienią zaczynamy intensywnie myśleć o czekoladzie i ciastach. Słodycze zdrowiu raczej się nie przysłużą, o sylwetce nie wspomi­nając. Dobrym pomysłem na roz­grzanie organizmu od wewnątrz są zupy − kolorowe, ciepłe i spo­rządzone z sezonowych warzyw. Pikantna, korzenna i pożywna zupa przecierowa skutecznie uchroni przed napadami wil­czego apetytu, który pojawia się, gdy dzień staje się coraz krót­szy, a słońce już nie ogrzewa tak jak latem. Gęste zupy warzywne i rosoły dostarczą nam energii oraz ciepła na dłużej niż najgo­rętsza herbata. Z czego je przygo­tować? Najlepiej z warzyw korze­niowych, takich jak: por, cebula, marchew, buraki. Dobrym pomy­słem jest dodanie roślin strączko­wych: fasoli, grochu lub czerwonej soczewicy. Świetną propozycją może być zupa z dyni z dodatkiem imbiru albo flaczki z boczniaków.

Jesienią bez śniadania ani rusz. Lepiej zapomnieć o kanapkach. Sensowniej jest zjeść jajecznicę lub szakszukę z dodatkiem papryki, szpinaku i awokado. Jeśli lubisz eksperymentować możesz przy­rządzić zupę śniadaniową np. z płatków owsianych z dodatkiem suszonych owoców i przypraw: imbiru, cynamonu i goździków, albo ze szczyptą chili dla zaostrze­nia smaku. Jeśli twój apetyt na słodycze nie mija, możesz przy­gotowywać porcję kaszy jaglanej z jabłkami, rodzynkami, odrobiną orzechów lub migdałów. Jaglana posiada w składzie witaminy B i E, odkwasza organizm i nie zawiera glutenu. Warto pamiętać, że rozgrzewające właściwości posiadają również miód, anyżi kardamon. Dobrze jeśli uwzględnimy je w naszym jesiennym menu. Miód i imbir można dodać do gorącej herbaty, aby wzmocnić jej dzia­łanie. Aromatyczne przyprawy sprawdzą się też jako dodatek do kawy (zwłaszcza kardamon).

Jesienna dieta powinna wspomóc naszą odporność.Enter heading here...

Aż 80% komórek odpowiedzial­nych za tzw. odpowiedź immuno­logiczną organizmu znajduje się w jelitach. Tam więc należy kie­rować dostawy witamin i minerałów - dostarczając witaminę A (dynia, marchew, buraki, pomi­dory, czerwona papryka, śliwki), która pomaga zneutralizować wolne rodniki oraz chroni przed infekcjami układu oddechowego; witaminę C (kapusta, pomidory, cytrusy, kiwi, szpinak, brukselka, papryka, jagody), która pomoże w walce z przeziębieniem i jest konieczna do produkcji glutationu, najsilniejszego przeciwutlenia­cza działającego w naszym orga­nizmie; witaminę D (brukselka, buraki, papryka, oleje roślinne, kukurydza, jaja, tłuste ryby), która ma kluczową rolę w pod­trzymywaniu sprawności układu odpornościowego, a jej niedobór powoduje, że słabo działajątzw. komórki niszczące i usuwające bakterie oraz wirusy; witaminęE (awokado, oliwa z oliwek) − cenny antyoksydant, który opóźnia pro­cesy starzenia i wspiera odporno­ść, a także pozytywnie wpływa na stan skóry.

Jesienna dieta powinna być bogata także w cenne minerały cynk, selen i żelazo. Dobrym źródłem żelaza, poza mięsem i rybami, są produkty zbożowe − płatki kuku­rydziane, kasza gryczana, chleb żytni razowy, rośliny strączkowe, szpinak, por, brokuły, biała kapu­sta, pomarańcze, jabłka, orzechy – laskowe, pistacjowe, migdały. Cynk obecny jest w rybach i owo­cach morza, roślinach strączko­wych, pestkach dyni oraz w jajkach i soi. Selen znajdziemy w broku­łach i grzybach leśnych.W jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć również naturalnych sprzymierzeń­ców odporności− surowego czosnku, cebuli i imbiru. Pomogą przeciwdzia­łać infekcjom i przyspieszają ich leczenie. Bardzo ważne, by jesienią nie zapominać o produktach kiszo­nych i fermentowanych produktach mlecznych, jak kefir czy jogurt. To naturalne probiotyki, które korzystnie oddziałują na nasz organizm i wpływają na układ immunologiczny, ponieważ odbudowują i wzbogacają florę bakteryjną jelit.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8090 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7074 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5776 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5016 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4930 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm