Czarna czy biała?

Czarna-czy-biaa

Oprócz klasycznej małej czarnej, miłośnicy kawy sięgają po kawę wzbogaconą o mleko, śmietankę bądź cukier. Czy te dodatki mają wpływ na jej właściwości? Czy jest przez nie zdrowsza, czy niekoniecznie?​

Po co pijemy kawę? 

Kawa jest znana i chętnie spożywana na całym świecie. Kofeina zawarta w kawie, poprzez przyśpieszenie pracy serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie i dotlenienie całego organizmu. Wiele osób sięga po nią rano, ponieważ kawa pobudza organizm, poprawia koncentrację, usprawnienia myślenia i redukuje zmęczenie. To nie koniec jej zalet. Pijąc ją, zmniejszamy ryzyko zachorowania na marskość wątroby, nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2 czy chorobę Parkinsona. Napój ten polepsza perystaltykę jelit i ma właściwości antyoksydacyjne. Zbyt duża ilość wypitej kawy (ponad 8 filiżanek) powoduje nerwowość, zaniepokojenie i rozdrażnienie oraz utrudnia zasypianie. 

Biała czy czarna? 

Przyjmuje się, że klasyczna, czarna kawa to zaledwie 1 kcal w 100 ml. Dodatek mleka, bitej śmietany czy cukru nie tylko tworzy niezwykłą kompozycję smaku, ale również jest źródłem „pustych kalorii". Kaloryczność filiżanki kawy z mlekiem (w zależności od zawartości w nim tłuszczu) waha się od 40 do 70 kcal. Natomiast kawa z cukrem i bitą śmietaną, liczy nawet 160 kcal! 

Już w porządku mój żołądku 

Koneserzy białej kawy cenią ją za łagodniejszy smak w porównaniu do czarnego napoju. Kawa bez dodatku mleka może jednak sprawiać problemy osobom o wrażliwym żołądku, w szczególności w przypadku choroby wrzodowej żołądka czy dwunastnicy. Mleko ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu biała kawa mniej podrażnia śluzówkę żołądka. Z drugiej strony czarna kawa jest łatwiej strawna. Jeśli nie dokuczają nam choroby układu pokarmowego, warto wybrać czarną.

Dobra, ale z umiarem 

Badania nie wskazują jednoznacznie, która kawa jest zdrowsza, czarna czy z dodatkiem mleka. Warto postawić jednak na umiar. Pijąc dwie czy trzy dziennie można liczyć na zachowanie zdrowotnego działania kawy. Niezależnie od tego, czy jest biała, czy czarna.
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12248 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8122 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7174 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5035 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4945 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm