Czarna czy biała?

Czarna-czy-biaa

Oprócz klasycznej małej czarnej, miłośnicy kawy sięgają po kawę wzbogaconą o mleko, śmietankę bądź cukier. Czy te dodatki mają wpływ na jej właściwości? Czy jest przez nie zdrowsza, czy niekoniecznie?​

Po co pijemy kawę? 

Kawa jest znana i chętnie spożywana na całym świecie. Kofeina zawarta w kawie, poprzez przyśpieszenie pracy serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie i dotlenienie całego organizmu. Wiele osób sięga po nią rano, ponieważ kawa pobudza organizm, poprawia koncentrację, usprawnienia myślenia i redukuje zmęczenie. To nie koniec jej zalet. Pijąc ją, zmniejszamy ryzyko zachorowania na marskość wątroby, nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2 czy chorobę Parkinsona. Napój ten polepsza perystaltykę jelit i ma właściwości antyoksydacyjne. Zbyt duża ilość wypitej kawy (ponad 8 filiżanek) powoduje nerwowość, zaniepokojenie i rozdrażnienie oraz utrudnia zasypianie. 

Biała czy czarna? 

Przyjmuje się, że klasyczna, czarna kawa to zaledwie 1 kcal w 100 ml. Dodatek mleka, bitej śmietany czy cukru nie tylko tworzy niezwykłą kompozycję smaku, ale również jest źródłem „pustych kalorii". Kaloryczność filiżanki kawy z mlekiem (w zależności od zawartości w nim tłuszczu) waha się od 40 do 70 kcal. Natomiast kawa z cukrem i bitą śmietaną, liczy nawet 160 kcal! 

Już w porządku mój żołądku 

Koneserzy białej kawy cenią ją za łagodniejszy smak w porównaniu do czarnego napoju. Kawa bez dodatku mleka może jednak sprawiać problemy osobom o wrażliwym żołądku, w szczególności w przypadku choroby wrzodowej żołądka czy dwunastnicy. Mleko ma właściwości alkalizujące, dzięki czemu biała kawa mniej podrażnia śluzówkę żołądka. Z drugiej strony czarna kawa jest łatwiej strawna. Jeśli nie dokuczają nam choroby układu pokarmowego, warto wybrać czarną.

Dobra, ale z umiarem 

Badania nie wskazują jednoznacznie, która kawa jest zdrowsza, czarna czy z dodatkiem mleka. Warto postawić jednak na umiar. Pijąc dwie czy trzy dziennie można liczyć na zachowanie zdrowotnego działania kawy. Niezależnie od tego, czy jest biała, czy czarna.
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
1897 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
1532 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
1518 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
1406 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
1373 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
1318 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm