Dieta na nadciśnienie

Dieta-na-nadcinienie
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z bardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Problem ten dotyka aż 10 milionów Polaków, z czego co trzeci nawet nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby. Niestety z roku na rok liczba chorych się powiększa. Szacuje się, że zbyt wysokie ciśnienie krwi dotyczy aż 1 na 5 osób na całym świecie. Oznacza to, że mamy do czynienia z postępującą chorobą cywilizacyjną, której końca niestety nie widać. Sytuacji nie poprawia to, że nadciśnienie rozwija się latami bez widocznych objawów, prowadząc do chorób serca i naczyń krwionośnych. Groźne jest także podwyższone ciśnienie w ciąży. Skoki ciśnienia mogą dawać objawy w postaci bólów i zawrotów głowy, duszności. W przypadku kobiet w ciąży nadciśnienie może też doprowadzić do wewnątrzmacicznego zatrzymania wzrostu płodu, obumarcia płodu, przedwczesnego oddzielenia się łożyska czy przedwczesnego porodu.

Na wysokość ciśnienia tętniczego wpływa kilka czynników  

Nasz układ krążenia to zamknięty system, w którym krążenie krwi w naczyniach krwionośnych stymuluje serce, działające niczym pompa. W całym systemie naczynia krwionośne mają różną średnicę. Ciśnieniem tętniczym nazywa się zatem nacisk przemieszczającej się krwi na ściany tych naczyń. Ciśnienie krwi uzyskuje najwyższy poziom w trakcie skurczu lewej komory serca, gdy krew wtłaczana jest do aorty i dużych tętnic. Jest to tak zwane ciśnienie skurczowe. Najniższy poziom ciśnienie krwi uzyskuje natomiast podczas rozkurczu komory, gdy serce znajduje się wówczas w stanie spoczynku przed ponownym skurczem. Mówimy wtedy o tak zwanym ciśnieniu rozkurczowym. Ciśnienie mierzy się w milimetrach słupa rtęci (mmHg). W czasie pomiaru uzyskuje się dwie liczby, oznaczające ciśnienie skurczowe i rozkurczowe, na przykład 140/90 mmHg. Pierwsza określa wysokość ciśnienia skurczowego, druga rozkurczowe. Zgodnie z obowiązującymi normami za prawidłowe uznaje się ciśnienie 120–129/80–84 mmHg. Najczęściej (w 90 proc.) przyczyną wysokiego ciśnienia tętniczego jest niezdrowy styl życia – nadmiar soli w diecie, nadwaga, brak ruchu. Mimo że rynek oferuje dużą liczbę leków obniżających ciśnienie krwi, wielu pacjentów, u których występuje nadciśnienie, woli raczej skorzystać z naturalnych, domowych sposobów na obniżenie ciśnienia krwi. Na szczęście wysokie ciśnienie można zmniejszyć, stosując się do zasad zdrowej diety. W tym celu pierwszym krokiem powinno być radykalne zredukowanie spożycia soli, cukru, sodu i ogólnie produktów przetworzonych. Podpowiadamy, co jeść, aby skutecznie obniżyć poziom ciśnienia krwi.

Czosnek

Posiada nie tylko właściwości antybakteryjne, ale spożywany regularnie może pomóc zredukować ciśnienie krwi, a także zmniejszyć ryzyko wylewu oraz zawału. Zawarte w nim czynne składniki rozrzedzają krew i zwiększają w niej poziom gazów rozszerzających naczynia krwionośne, takich jak tlenek azotu i siarkowodór. Z badań wynika, że codzienne spożycie czosnku może zredukować ciśnienie skurczowe krwi nawet o 6 mmHg, a rozkurczowe o 12 mmHg.

Imbir  

Jeśli dotąd imbir nie należał do twoich ulubionych produktów spożywczych, najwyższy czas to zmienić. Jego kłącza działają rozkurczowo na mięśnie okalające naczynia krwionośne, a także wspomagają krążenie krwi, co skutkuje obniżeniem zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Badania naukowe dowodzą, że miesiąc spożywania świeżego imbiru przynosi korzystne efekty w postaci obniżenia ciśnienia skurczowego średnio o 4,37 mmHg, a rozkurczowego o 5,96 mmHg.

Buraki 

Sok z buraka nie tylko podnosi poziom wytrzymałości, ale poprawia krążenie krwi oraz pomaga w obniżeniu ciśnienia. Buraki są bogate w azotany, które w organizmie przekształcane są do tlenku azotu. Powoduje on rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w efekcie spadek ciśnienia krwi. Jak pokazują badania, konsumpcja szklanki soku przez miesiąc obniża ciśnienie skurczowe o 8 mm Hg, a rozkurczowe o 4 mm Hg.

Gorzka czekolada 

Spożywanie gorzkiej czekolady może obniżyć ciśnienie krwi. Dlaczego? Zawiera ona flawonole, które odpowiadają za właściwą elastyczność naczyń krwionośnych, a także zapobiegają ich skurczom. Udowodniono, że codzienna dawka 20 g czekolady o zawartości 90 proc. kakao sprawia, że po 30 dniach u osób zdrowych następuje spadek ciśnienia skurczowego o 3,5 mmHg, a rozkurczowego o 2,3 mmHg.

Witaminy 

Jeśli chcemy zadbać o właściwy poziom ciśnienia, powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, by naszemu organizmowi dostarczyć właściwą ilość witaminy C, którą znajdziemy na przykład w owocach cytrusowych, natce pietruszki czy żurawinie. Za podwyższone ciśnienie może być także odpowiedzialny niedobór witaminy D. Dlatego osoby z nadciśnieniem powinny pomyśleć o jej suplementacji w sezonie jesienno-zimowym. W okresie letnim mogą natomiast korzystać, w rozsądnym wymiarze, z kąpieli słonecznych.

Oliwa z pierwszego tłoczenia  

Oliwa z oliwek zawiera duże ilości silnych antyoksydantów zwanych polifenolami. Testy z udziałem kobiet z łagodnie podwyższonym ciśnieniem tętniczym wykazały, że codzienne spożywanie 30 mg oliwy z pierwszego tłoczenia pozwala na redukcję ciśnienia skurczowego o 7,91 mmHg, a rozkurczowego o 6,65 mmHg

Hibiskus 

​ A dokładniej herbata z hibiskusa (ketmii szczawiowej) – jeśli pić 3 szklanki dziennie przez 4 tygodnie – pozwala zredukować ciśnienie skurczowe średnio o 7,58 mmHg a rozkurczowe o 3,53 mm Hg. Dodatkowo jest ona cennym źródłem antyoksydantów i związków mineralnych. Dowiedziono również, że jej spożycie poprawia również profil lipidowy krwi.

Jagody

​ Spożywanie garstki jagód dziennie obniża ciśnienie krwi o 6 proc. Naukowcy uważają, że jest to zasługa zdolności owoców jagodowych do podwyższenia poziomu tlenku azotu w organizmie, który rozszerza naczynia krwionośne i tym samym usprawnia pracę układu krążenia. Miesiąc spożywania 22 g jagód w wersji sproszkowanej przynosi obniżenie ciśnienia skurczowego o 7 mmHg, a rozkurczowego o około 5 mmHg.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12248 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8122 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7174 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5035 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4945 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm