Fakty i mity na temat domowych sposobów na ból gardła

Fakty-i-mity-na-temat-domowych-sposobw-na-bl-garda

Choroby gardła są częstą dolegliwością zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Z reguły towarzyszy im dokuczliwy ból, chrypka, podwyższona temperatura i osłabienie. Aby je złagodzić, można uciec się do domowych sposobów. Jeśli jednak objawy nie ustępują lub wręcz się nasilają, konieczne jest leczenie farmakologiczne pod okiem specjalisty. Na temat bólu gardła krąży wiele opinii, które dotyczą jego przyczyn i sposobów leczenia. W zalewie informacji trudno znaleźć najlepszy sposób. Zebraliśmy najbardziej rozpowszechnione fakty i mity na temat tego, co pomaga na ból gardła.

Mit. Gorące mleko i gorące napoje

Sposób stary jak świat, znany i stosowany od pokoleń, jednak nie do końca skuteczny. Duża temperatura spożywanego napoju daje tylko chwilową ulgę, a następnie powoduje jeszcze większą opuchliznę gardła i wspomaga rozwój bakterii, które wręcz uwielbiają ciepło. Najcieplejsza herbata, którą spożywamy w chorobie, powinna mieć zatem temperaturę pokojową. Mleko zagęszcza ślinę, co w przypadku obrzękłej śluzówki gardła może dodatkowo utrudnić przełykanie, a w nocy może wywołać kaszel.

Mit. Herbata z cytryną i miodem

Dzięki zawartości naturalnych enzymów, takich jak lizozym, inhibina i apidycyna, miód rzeczywiście ma właściwości bakteriobójcze, jednak traci je już w temperaturze 45°C (optymalna temperatura to 35°C). Jeśli zatem dodamy go do gorącego napoju, nie odczujemy jego dobroczynnego działania. Cytryna pod wpływem dużej temperatury łączy się z glinem wydobywającym się z listków herbaty i tworzy cytrynian glinu, który nie sprzyja naszemu zdrowiu. Miód i cytrynę możemy zatem dodać, gdy napój odpowiednio przestygnie.

Mit. Picie sztucznych soków

Widzimy na opakowaniu inskrypcję „sok 100%" i kupujemy przekonani, że ten napój posłuży nam na zdrowie. Niestety efektem jego wypicia może być co najwyżej zgaga, skok wagi i zakwaszenie organizmu. Jedyny zdrowy sok, będący pomocą przy bólu gardła to taki, który zrobimy sami w wyciskarce.

Mit. Lody

Z medycznego punktu widzenia odpowiedź jest w tym przypadku niejednoznaczna, a wszelkie tezy słabo udokumentowane. Owszem jedzenie lodów może być relatywnie skuteczną, ale doraźną metodą łagodzenia dolegliwości bólowych. Lody działają bowiem na gardło jak naturalne znieczulenie, czyli zmrożenie. W ten sposób zostaje nieco zmniejszona wrażliwość zakończeń nerwowych. Zimno może też łagodzić obrzęk błon śluzowych. Czy to wystarcza, by powiedzieć, że lody są dobre na ból gardła? Należy pamiętać, że ból gardła może mieć podłoże bakteryjne lub wirusowe, a lody nie mają żadnych właściwości przeciwdziałania chorobotwórczym drobnoustrojom.

Fakt. Czosnek

Ma silne działanie bakteriobójcze i działa niczym naturalny antybiotyk. Pomaga uporać się z uciążliwym przeziębieniem, bólem gardła i grypą. W trakcie choroby zjadaj 2–3 surowe ząbki czosnku. Konieczne zgnieć je kilka minut przed spożyciem. Dlaczego? Po to, by otworzyć błony komórkowe i uwolnić allinazę, czyli enzym powodujący powstanie allicyny i tiosulfinatu – związków, które mają działanie antybiotykowe. Warto jednak pamiętać, by zachować umiar w jego jedzeniu, ponieważ możemy nabawić się dolegliwości żołądkowych.

Fakt. Kasza jaglana

Kasza jaglana ma silne właściwości antywirusowe, przeciwgrzybicze, zasadotwórcze i osuszające. Dzięki temu zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i nadmiar wydzieliny produkowany podczas infekcji. W kaszy jaglanej znajdziemy: witaminy B1, B2, B5 i B6, kwas foliowy, mangan, magnez, żelazo, miedź, cynk, potas i selen.

Fakt. Imbir

O właściwościach imbiru wiedzieli już starożytni. Działa rozgrzewająco, antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie. To zasługa zwłaszcza zawartych w korzeniu gingeroli, czyli naturalnych substancji o działaniu przeciwkaszlowym. Imbir ułatwia też odkrztuszanie, ponieważ powoduje rozszerzenie oskrzeli i zmniejsza stan zapalny w ich nabłonku. Można dodać go do herbaty lub wody z miodem i cytryną. Można wycisnąć też z niego sok i zażywać co pół godziny po łyżeczce. Najwięksi śmiałkowie decydują się na rzucie ostrych w smaku plasterków imbiru.

Fakt. Picie dużej ilości napojów

W przypadku bólu gardła trzeba pić jak najwięcej napojów, najlepiej w temperaturze pokojowej. Wspomaga to nawilżenie dróg oddechowych, a dodatkowo zapobiega odwodnieniu, szczególnie przy utrudnionym przełykaniu pokarmów.

Fakt. Syrop z cebuli 

Stary, dobry, babciny sposób na podrażnione gardło. Obraną i pokrojoną cebulę zasypujemy cukrem, pozostawiamy na mniej więcej 5 godzin, aż uwolni się z niej sok. Otrzymany syrop pijemy po łyżeczce 3–4 razy dziennie.

Fakt. Zioła.

Badania naukowe dowiodły skuteczności ziół takich jak pelargonia afrykańska (dawka 3 x 30 kropli alkoholowego wyciągu) oraz Andrographis paniculata (dawka 200 mg na dobę). Obydwie rośliny mogą zarówno zmniejszyć objawy, jak i skrócić czas trwania choroby. Pomocna może być też jeżówka purpurowa (słynna Echinacea) – zwłaszcza roztwór z soku z jej części naziemnych i alkoholu (dawka 2 x 4 ml). Korzystne efekty może przynieść picie naparu z rumianku. Rumianek działa antyseptycznie, jest delikatny w smaku – wspomaga leczenie gardła i całego osłabionego organizmu. Podobne działanie ma szałwia.

Fakt. Woda z solą

Sól ma działanie odkażające, dlatego może pomóc zniwelować dolegliwości bólowe, zwłaszcza przy anginie bakteryjnej, bo wymywa patogeny. Na szklankę ciepłej (ale nie gorącej) wody sypiemy maksymalnie pół łyżeczki drobnej soli morskiej, mieszamy, a następnie płuczemy gardło przygotowanym roztworem rano i wieczorem. Płukanie gardła słoną wodą przynosi ulgę gardłu poprzez złagodzenie podrażnień, zmniejszenie obrzęku oraz rozpuszczenie zalegającego śluzu. Należy jednak uważać, żeby nie połknąć mieszanki podczas płukania, a także pamiętać, że sól działa też wysuszająco, dlatego jeśli stosujesz płukankę z solą, zadbaj o to, by roztwór nie był zbyt mocny.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W pow...
5479 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
4822 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
4067 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
3721 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
3652 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
3481 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm