Jak dożyć setki?

Jak-doy-setki
Ludzkość od niepamiętnych czasów poszukuje recepty na długowieczność. Nauka przekonuje, że nasz organizm może przeżyć 120 lat. Dlatego od lat 90. XX wieku szczególnym zainteresowaniem badaczy cieszą się miejsca zamieszkiwane przez skupiska stulatków, czyli region Nuoro na Sardynii, japońska wyspa Okinawa, półwysep Nicoya w Kostaryce, grecka wysepka Ikaria oraz miasteczko Loma Linda w Kalifornii. Co je łączy? Przede wszystkim podobieństwo położenia. Wymienione obszary są w jakimś stopniu terenami odizolowanymi. Są to wyspy, półwyspy, trudno dostępne obszary górskie. Dzięki temu ich mieszkańcy zachowują odporność na czynniki zewnętrzne. Ale na tym nie koniec. Oto wskazówki, które płyną z obserwacji żyjących tam stulatków: 

Nie przejadaj się

W osiągnięciu długowieczności istotną rolę odgrywają nawyki żywieniowe. Szczególnie widać to na przykładzie ludności Okinawy, gdzie nadrzędna zasada dotycząca spożywania posiłków głosi: nie należy jeść do syta! (hara hachi bu). Od stołu trzeba wstać, czując się najedzonym w około 80 proc. Wydaje się to sensowne, jeśli zważymy, że sygnał o sytości nasz mózg wysyła dopiero po 20 minutach od rozpoczęcia posiłku. Do tradycji mieszkańców Ikarii należy przestrzeganie okresowych postów, co jest związane z kalendarzem greckiego Kościoła prawosławnego, w którym przewidziano łącznie niemal 6 miesięcy dni postnych w roku. Można przy tym zauważyć, że jedyną dowiedzioną naukowo metodą opóźnienia procesów starzenia się u ssaków (to jest u myszy) jest okresowe ograniczenie przyjmowanych kalorii o 30 proc.
We wszystkich przebadanych miejscach dieta stulatków wykazuje niską kaloryczność przy jednoczesnym wysokim poziomie wartości odżywczych. W głównej mierze składa się ona z produktów niskoprzetworzonych w postaci warzyw, owoców, zbóż. Sporą jej część stanowią rośliny strączkowe – soja i różne gatunki fasoli. Mięso i produkty odzwierzęce są spożywane rzadko i przy okazji świąt. Co ciekawe, stulatkowie przeważnie nie są abstynentami. Jednak podobnie jak przy pozostałych nawykach żywieniowych i w tym przypadku hołdują zasadzie umiarkowanej konsumpcji.

Odżywiaj się zdrowo  

W diecie stulatków znajdziemy również regularne picie wody, najczęściej bogatej w wapń i magnez oraz napary z miejscowych ziół. Warto podkreślić, że japońscy stulatkowie spożywają głównie (w 75–80 proc.) żywność pochodzenia roślinnego. Z uwagi na łagodny klimat wiele warzyw uprawiają przez cały rok w przydomowych ogródkach – bataty, marchew, sporo cebuli, czosnku, kurkumy, rozmaite zioła (z bylicy japońskiej robią gorzką nalewkę) i przyprawy oraz melony. Spożywają produkty pełnoziarniste: proso, ryż i jęczmień. Nie jedzą odzwierzęcego nabiału, ale jedzą tofu (ser sojowy) oraz miso (fermentowana pasta sojowa, której używa się jako bazy do zup warzywnych). Konsumują bardzo mało soli i słodyczy. Ich dieta jest więc uboga w tłuszcze, a bogata w antyutleniacze, witaminy i substancje mineralne. Również dieta Sardyńczyków jest prosta. Bazuje ona głównie na różnych odmianach fasoli, bobu, rozmaitych warzywach oraz pełnego ziarna. Z pszenicy twardej triticum durum, podobnej do jej starszej odmiany – płaskurki, wypieka się chleb na zakwasie oraz charakterystyczne płaskie, chrupkie, cienkie chlebki zwane pane carasau. Z mleka koziego i owczego mieszkańcy wyspy wyrabiają tradycyjne lokalne sery (pecorino sardo), zaś z rosnących na zboczach winogron pędzą lokalne czerwone wino cannonau, niezwykle bogate we wzmacniające naczynia krwionośne flawonoidy – to wino ma ich 2–3 razy więcej niż inne wina czerwone. Mleka krowiego raczej się tu nie pija, preferując świeże mleko kozie. Zawiera ono 13 proc. więcej wapnia, 25 proc. więcej witaminy B6, 47 proc. więcej witaminy A, 134 proc. więcej potasu i 300 proc. więcej niacyny niż mleko krowie. Kozie mleko lepiej zapobiega niedoborom żelaza i wypłukiwaniu składników mineralnych z kości jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, a sporządzone z nich sery zawierają witaminę K2. Dlatego Sardyńczycy przeważnie nie miewają problemów z kośćmi ani z układem krążenia. Jadłospis stulatków z greckiej Ikarii jest równie prosty i oparty w dużym stopniu na nieprzetworzonych produktach roślinnych. Sporo w nim warzyw i owoców, fasoli, cieciorki i soczewicy, ziemniaków, produktów pełnoziarnistych (chleb na zakwasie), nierafinowanej oliwy z oliwek i ryb. Z mleka kóz i owiec wytwarza się tutaj sery (kathoura, feta), z winogron zaś robi się lokalne czerwone wino. Jada się sporo dziko rosnącej zieleniny, którą dodaje się do sałatek lub zapieka z innymi warzywami. Ikaryjscy stulatkowie chętnie piją rozmaite ziołowe napary, w tym tak zwaną górską herbatkę, będącą mieszanką oregano, szałwii, rozmarynu, piołunu, liści mniszka i mięty. Zapobiegają one nadciśnieniu i pomagają oczyszczać organizm. Na Ikarii ceni się także miód. Jest on tu stosowany jako panaceum na wiele dolegliwości. Stulatkowie mają zwyczaj spożywania łyżeczki miodu każdego dnia. Warto też dodać, że uczeni z bostońskiego Dana-Farber Cancer Institute na podstawie trwających 30 lat badań doszli do wniosku, że regularne jedzenie orzechów obniża ryzyko śmierci z jakiegokolwiek powodu o 20 proc. Potwierdzają to obserwacje mieszkańców miasteczka Loma Linda (Kalifornia), gdzie średnia życia jest najwyższa w całych Stanach Zjednoczonych.

Pracuj  

Wszyscy wiemy, że odpoczynek jest ważny. Według WHO permanentny stres i przeciążenie w pracy to jedno z największych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. Czas wolny i leniuchowanie są niezbędne dla zdrowego życia. Jednak obserwacja stulatków dowodzi, że swój wiek osiągnęli dzięki pracy i aktywności. Na ich przykładzie widać jak wiele może nam dać ugruntowane poczucie celu i sensu istnienia. Coś co powoduje, że chce się wstać rano i rozpocząć nowy dzień. Takim powodem może być praca, pasja, nauka, rodzina albo pomaganie innym. Na podstawie przeprowadzonych badań stulatków, można powiedzieć, że każdy spełnia się inaczej i na swój sposób. Może to być uprawa ogródka, rzemiosło artystyczne, aktywność w kole gospodyń wiejskich czy muzykowanie. Wspólne dla nich jest pozostawanie wciąż aktywnym połączone z poczuciem przydatności. W przypadku Japonii, Sardynii, Kalifornii i Kostaryki seniorzy często nie przechodzą na emeryturę. Wiek nie jest bowiem postrzegany jako wystarczający powód dla radykalnej zmiany dotychczasowego sposobu życia i zajęć z nim związanych.

Bądź z bliskimi  

Z raportu opublikowanego z w piśmie „Perspectives on Psychological Science" wynika, że samotność zwiększa aż o 30 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci. Chodzi przede wszystkim o osoby samotne z przymusu, a nie z wyboru. Na przedwczesną śmierć najbardziej narażeni są ci, którzy poczucia osamotnienia doświadczyli w młodym wieku.

Ruszaj się  

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że regularna aktywność fizyczna przedłuża życie. Co ważne, ruch nie musi być forsowny i wyczerpujący. Naukowcy z Tajwanu twierdzą, że wystarczy 15 minut aktywności fizycznej dziennie, żeby obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Tereny, na których żyje najwięcej stulatków, z reguły są odizolowane, ale ich ukształtowanie wymusza na mieszkańcach aktywność i ruch. Górzyste tereny Sardynii, Okinawy i Ikarii oraz gęsto zalesione obszary Kostaryki sprzyjają wysiłkowi fizycznemu. Dla przebadanych stulatków normą jest regularne poruszanie się pieszo. Chodzenie związane jest również z inną wyróżniającą cechą ich stylu życia w postaci ożywionego życia towarzyskiego w ramach utrzymywanych więzi rodzinnych i sąsiedzkich.

Wysypiaj sięEnter heading here... 

Pochodząca z Meksyku Leandra Becerra Lumbreras, która zmarła w wieku 127 lat, kilka miesięcy przed śmiercią stwierdziła, że kluczem do długowieczności jest dobry sen. Potwierdzają to badania brytyjskich uczonych, których wyniki opublikowano w piśmie „Sleep". Wskazują one, że osoby, które śpią mniej niż 6 godzin na dobę, są zagrożone przedwczesnym zgonem. Z kolei amerykańscy naukowcy alarmują, że sen poniżej 5 godzin szybciej zużywa komórki mózgowe, czego skutkiem może być choroba Alzheimera.

Jakie wnioski można wysnuć na podstawie obserwacji stylu życia stulatków?  

Najbardziej ogólny jest taki, że zdrowie i długowieczność nie są pochodną pojedynczych czynników czy działań, ale zbioru nawyków podtrzymywanych przez całe życie. Złych przyzwyczajeń nie da się zneutralizować przez okazjonalne zrywy „dla zdrowia", takie jak wyjście na siłownię czy wypicie koktajlu z młodej pszenicy. Stulatkowie z Ikarii czy Okinawy nie biegają w maratonach i nie podnoszą ciężarów. Zamiast tego regularnie się ruszają w ramach codziennych zajęć i obowiązków. Z reguły też utrzymują prawidłową masę ciała dzięki ograniczeniu wielkości posiłków i okresowym postom. W swojej diecie bazują na pokarmie roślinnym. Pojawiające się w niej produkty odzwierzęce są raczej okazjonalnym, wyjątkowym dodatkiem aniżeli podstawą wyżywienia. Oprócz tego ważne okazują się tu czynniki związane z życiem rodzinnym i towarzyskim. Bez względu na miejsce zamieszkiwania rodzina w życiu stulatków odgrywa rolę priorytetową. Większość przebadanych seniorów mieszka wraz z rodzinami, co częstokroć wynika z obowiązującej normy kulturowej nakazującej krewnym wzajemną pomoc i opiekę. Nie bez znaczenia dla pogody ducha i życiowego optymizmu jest otaczanie się kręgiem życzliwych osób.
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12236 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8119 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7162 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5784 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5033 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4942 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm