Jak wspomóc odporność organizmu

Jak-wspomc-odporno-organizmu
Chyba jeszcze nigdy nie poświęcaliśmy własnej odporności tyle uwagi co dziś. W trakcie pandemii uzmysłowiliśmy sobie, jak istotna jest właściwa praca naszego układu immunologicznego. Naukowcy jednoznacznie podkreślają, że jedyną skuteczną i bezpieczną metodą zapobiegania chorobom zakaźnym są szczepionki. Prace nad szczepionką przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2 jak na razie wciąż trwają. Podobnie nie są jeszcze ogólnodostępne leki hamujące rozwój wirusa. Na szczęście istnieją proste wskazania pozwalające na zachowanie odporności. Wśród czynników osłabiających działanie układu odpornościowego wymienia się między innymi nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie narkotyków, przewlekły deficyt snu, nieprawidłowe odżywianie się, czyli niedożywienie, awitaminozę, ale również patologiczną otyłość. Osoby o obniżonej odporności są szczególnie narażone na ryzyko ciężkich powikłań w wyniku zakażenia koronawirusem. Tego rodzaju deficyty mogą wynikać z przyjmowania leków o działaniu immunosupresyjnym przez biorców przeszczepów. Dotyczy to również osób z chorobami autoimmunizacyjnymi (dochodzi u nich do niszczenia komórek i tkanek przez własny układ odpornościowy), jak również osób niedożywionych lub mających inne ciężkie choroby, takie jak zaawansowane nowotwory, niekontrolowaną cukrzycę, stan po zabiegach chirurgicznych, zaawansowaną niewydolność krążenia, ciężkie choroby płuc, wątroby lub nerek. Szczególnie podatną na atak wirusa grupą chorych są osoby starsze, u których ze względu na zaawansowany wiek, a przede wszystkim z powodu towarzyszących przewlekłych chorób, układ odpornościowy może działać mniej sprawnie.

Specjaliści podkreślają, że odporności nie wykształcimy w jeden dzień

Należy ją systematycznie budować, przestrzegając kilku kluczowych zasad. To proces długotrwały, ale w dłuższej perspektywie opłacalny. Wyższa odporność sprawi, że będziemy chorować rzadziej, a w przypadku infekcji organizm szybciej się z nią upora. Warto więc codziennie wprowadzać niewielkie zmiany w swojej diecie i stylu życia, które z pewnością przyniosą nam korzyści i pozwolą cieszyć się dobrym zdrowiem.

Przede wszystkim, co oczywiste, powinniśmy stosować podstawowe zasady higieny, które zapobiegają przenoszeniu się wirusów

Eksperci zalecają oprócz częstego mycia rąk wodą z mydłem (a jeśli nie ma takiej możliwości ich dezynfekcję płynami na bazie alkoholu minimum 60-procentowego) regularne mycie lub dezynfekowanie miejsc, z którymi mamy najczęściej styczność – stołów, biurek, klamek, włączników światła, poręczy. Telefony komórkowe można przecierać na przykład wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym. Lepiej też zrezygnować z korzystania z telefonu podczas spożywania posiłków, gdyż na jego powierzchni bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Co więcej, w czasie gdy należycie działający układ odpornościowy jest jedyną i podstawową linią obrony przed infekcjami wirusowymi, nie należy wprowadzać drastycznych modyfikacji w odżywianiu, na przykład diet niskoenergetycznych czy eliminacyjnych, które mogą spowodować niedobory pokarmowe. W czasie pandemii dla naszego organizmu niezbędna jest odpowiednia ilość białka i energii. Pamiętajmy, że do produkcji przeciwciał, czyli nabycia odporności, niezbędne są aminokwasy, których źródłem są jaja, rośliny strączkowe, produkty zbożowe i mięso. Produkty te oraz dodatkowo tłuszcze to również niezbędne nośniki energii tak bardzo potrzebnej wystawionym na próbę komórkom odpornościowym. Pamiętajmy też o urozmaiceniu jadłospisu i dostarczeniu wszystkich składników odżywczych, by wzmocnić układ odpornościowy, który odpowiednio funkcjonując, chroni nas przed infekcjami lub łagodzi ich przebieg. Nie można zbudować odpowiedniej odporności, jedząc wyłącznie produkty wysoko przetworzone. W naszej diecie musi się znaleźć miejsce na owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne i nabiał. Im mniej przetworzone produkty spożywcze, tym lepiej. Każda forma obróbki kulinarnej może bowiem prowadzić do zmniejszenia zawartości substancji odżywczych. Surowa marchewka ma więcej witamin i minerałów niż gotowana, a świeże maliny dostarczają więcej witaminy C niż mrożone. Jeśli dopadnie nas infekcja, której towarzyszy gorączka, warto sięgnąć po produkty zawierające witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę D, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także żelazo, cynk i selen. Szczególnie bogate w witaminę C są owoce dzikiej róży, żurawina, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe, papryka, natka pietruszki, koperek, warzywa kapustne, szczypiorek. Nie rezygnujmy też z niskoprzetworzonych produktów zbożowych – ciemnego pieczywa, gruboziarnistych kasz, ryżu pełnoziarnistego, które zapewnią nam spore ilości żelaza oraz cynku. Ostrym infekcjom często towarzyszy utrata apetytu, dobrze jest wtedy spożywać ciepłe potrawy skomponowane z lekkostrawnych składników. Idealnie do tego nadadzą się zupy warzywne z niewielką ilością chudego mięsa lub roślin strączkowych (soczewica) oraz dodatkiem łyżki oleju tłoczonego na zimno (lnianego, z czarnuszki). Do zupy można dorzucić drobną kaszę (jaglaną, mannę), które są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego.

Pamiętajmy, że nie wszystkie bakterie, grzyby i wirusy są szkodliwe

Niektóre z nich współtworzą naszą naturalną barierę ochronną, która zabezpiecza organizm przed niekontrolowanym namnażaniem się patogenów. Ludzki przewód pokarmowy nie jest jałowy. Ważne, aby zasiedlały go dobre bakterie kwasu mlekowego, które ograniczają obecność potencjalnych patogenów i pomagają w przyswajaniu substancji odżywczych. W celu ukształtowania prawidłowej mikroflory należy włączyć do swojego menu kiszonki oraz mleczne wyroby fermentowane, takie jak kefir czy jogurt. Oprócz substancji odżywczych dostarczają one organizmowi dobroczynnych bakterii, które w naturalny sposób wspomagają działanie układu immunologicznego. Bogata mikroflora chroni przed biegunkami, infekcjami intymnymi i zaparciami. Dlatego warto spożywać koktajle na bazie fermentowanych produktów z dodatkiem zielonych warzyw lub owoców jagodowych. Tym bardziej, że zmiana konsystencji potraw na płynną lub półpłynną jest wskazana u pacjentów osłabionych i gorączkujących.

Zdrowa, zróżnicowana dieta jest szalenie istotna, ale równie znaczącą rolę odgrywa w tym przypadku regularna aktywność fizyczna

Stymuluje ona nasz system immunologiczny i sprawia, że w przypadku zagrożenia skutecznie zwalcza patogeny. Nie chodzi tu o sport wyczynowy, bieganie w maratonach czy podnoszenie ciężarów, ale o dowolną formę aktywności fizycznej. Ważne, byśmy ją lubili na tyle, by stała się częścią naszego codziennego życia. Jazda na rowerze, spacer z psem, pływanie – każda forma ruchu jest wskazana dla naszego organizmu. Nawet regularne ćwiczenia na siłowni i zdrowe odżywianie mogą nie wystarczyć, jeśli nie wspieramy naszej odporności poprzez przebywanie na świeżym powietrzu. Gdy chodzimy po łąkach i lasach, nasz organizm wchodzi w kontakt z różnymi potencjalnymi alergenami i patogenami. Ich mikro dawki stymulują układ odpornościowy i pomagają wykształcić w nim prawidłowe mechanizmy obronne. Kontakt z minimalną ilością bakterii i wirusów zawartych w powietrzu przyczynia się do powstawania w organizmie przeciwciał. Uczy też organizm prawidłowo wykorzystywać mechanizmy odporności nieswoistej. Ponadto przebywając na dworze, szczególnie w lesie czy parku pobieramy przez drogi oddechowe dobroczynne mikroorganizmy, które będą je chronić przed wtargnięciem potencjalnych patogenów.
Jak wiadomo troskliwi rodzice pragną dla swojego dziecka wszystkiego, co najlepsze. Czasem jednak by to osiągnąć, wybierają nieodpowiednie środki. Obawiając się o zdrowie dziecka na przykład ograniczają jego kontakt z naturą, w tym z psami, kotami i roślinami. Jednakże nadmierna sterylizacja życia codziennego, unikanie kontaktu ze zwierzętami i roślinami prowadzi do upośledzenia pracy układu odpornościowego. W rezultacie nie potrafi on w sposób właściwy zidentyfikować zagrożenia i nierzadko uruchamia reakcje obronne w stosunku do ciał obcych, które nie stanowią dla organizmu żadnego niebezpieczeństwa. W efekcie kontakt z pyłkiem trawy prowadzi do reakcji alergicznej, która objawia się katarem, zapaleniem spojówek i kaszlem. Dobra odporność wymaga styczności z naturą. Dlatego głaszczmy zwierzęta, zbierajmy polne kwiaty, chodźmy na grzyby. Nasz układ immunologiczny tylko na tym zyska.

Po co jeszcze warto sięgać, by wzmocnić organizm?  

Z pomocą przyjdzie nam z pewnością szałwia. Zawiera ona substancje, które świetnie przeciwdziałają wirusom i bakteriom. Ponadto zwalcza infekcje, ale także wzmacnia układ odpornościowy. Działa też antyoksydacyjnie, wychwytując wolne rodniki. Nie zapominajmy również o aronii. Aronia ma w sobie antocyjany, które wspomagają walkę z infekcjami. Ponadto jest bogata w witaminy A, C, E, P oraz wiele innych cennych pierwiastków. Dlatego pobudza układ odpornościowy i korzystnie wpływa na ochronę przed wirusami. A dzięki zawartości bioflawonoidów wspiera naczynia krwionośne. Na uwagę zasługuje też czarny bez. Znany nie tylko z działania przeciwwirusowego i przeciwzapalnego, ale także polecany w przypadku gorączki, zapalenia krtani czy gardła. Jeśli zaczniemy go przyjmować już przy pierwszych objawach przeziębienia, możemy znacznie złagodzić jego objawy i długość trwania. Jeśli mamy tendencję do zachorowań, warto go stosować przez okrągły rok, w ramach profilaktyki.
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12252 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8125 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7180 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5036 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4945 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm