W Polsce liście pietruszki zwyczajnej używane są do przyrządzania potraw już od początku XVI wieku. Oprócz walorów smakowych charakteryzują się one także bogactwem korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów (żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, fosfor, miedź).
Do zaspokojenia jej dziennej dawki wystarczy... łyżka posiekanych liści! Dzięki temu składnikowi jedzenie zielonej pietruszki wpływa pozytywnie na odporność organizmu oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Nadziemna część tego warzywa jest również skarbnicą prowitaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem, a także odpowiada za właściwe funkcjonowanie wzroku. Nać charakteryzuje się również właściwościami moczopędnymi, dlatego polecana jest szczególnie osobom borykającym się z obrzękami oraz problemami w funkcjonowaniu nerek (np. ze skąpomoczem). Dodatkowo warzywo to działa wiatropędnie i usprawnia procesy trawienne oraz przyswajanie pokarmów. Jego zalety rozkurczające docenią także kobiety, które skarżą się na bolesne miesiączkowanie. Najwięcej wartości odżywczych ma surowa natka, którą można dodać bezpośrednio przed podaniem do zup i sosów serwowanych bez podgrzewania (np. na bazie jogurtu naturalnego czy śmietany). Liście pietruszki można również wykorzystać jako bazę dla zdrowych koktajli lub past kanapkowych.