Karnawałowy kac

Karnawaowy-kac

Według Kac budzi z reguły wesołość, kpiące komentarze, małe złośliwostki. Epicki kac bywa tematem rozmów, opowieści, nierzadko jest traktowany jako naturalne zwieńczenie i potwierdzenie udanej zabawy. Warto jednak przypomnieć, co dzieje się z organizmem po wypiciu alkoholu i czym właściwie jest dla organizmu kac?

Wypity alkohol zaczyna wchła­niać się już w ustach i w przełyku, poprzez wyściełającą je warstwę wrażliwej śluzówki. Jednak naj­większą jego dawkę przyjmu­jemy do organizmu przez żołądek i jelito cienkie. Naczynia krwionośne przekazują cząsteczki etanolu do układu krwionośnego i tą drogą alkohol trafia do wątroby. Kiedy my wprowadzamy trujący „element baśniowy" do organi­zmu, nasza wątroba rozpoczyna wzmożoną pracę. Jej celem jest zmetabolizować 98% przyjętego alkoholu. W trakcie tego pro­cesu zachodzi przemiana etanolu w aldehyd octowy. Paradoksalnie substancja ta jest dziesięć razy bardziej szkodliwa od etanolu i to właśnie jej nadmiar prowadzi do uszkodzeń wątroby. Prościej rzecz ujmując − w czasie picia alkoholu do organizmu trafia trucizna jaką jest etanol, pod wpływem któ­rej powstaje w organizmie inna, jeszcze gorsza trucizna − aldehyd octowy. Dlatego u osób naduży­wających napojów alkoholowych może rozwinąć się marskość, pro­wadząca do nowotworu albo mar­twicy tego organu. Od kondycji wątroby zależy jak długo będzie znajdować się pod wpływem alkoholu. W tym czasie inne narządy również starają się go wydalić z organizmu. Nerki intensywnie starają się odprowadzić etanol do moczu. Jednak w trakcie tej czynności zużywają dużo wody. Alkohol jest bowiem silnym diuretykiem, co oznacza, że pod jego wpływem wydalamy z organizmu kilka razy więcej wody niż przyjmujemy. Jeden kieliszek wina (250 ml) powoduje, że tracimy od 600 do 1000 ml wody, w tym sodu, potasu i elektrolitów. Dlatego po mocno zakrapianym spotkaniu jeste­śmy odwodnieni, czego jednym z symptomów jest nieprzyjemna suchość w ustach. Jeśli więc nie chcemy na drugi dzień cierpieć z powodu odwodnienia, należy pamiętać o regularnym nawad­nianiu siebie między drinkami i o tym, że etanol będzie krążyć w naszych żyłach nawet przez kil­kadziesiąt następnych godzin.

Gdy alkohol dociera wraz z krwią do kory mózgowej, podatne na jego
działanie neurony„rozregulowują się", a my zaczynamy odczuwać przyjemne rozluźnienie. 

Jeśli będziemy kontynuować pro­ces intoksykacji, rozluźnienie to przerodzi się w kłopoty z utrzy­maniem równowagi i wyraź­nym mówieniem. Pod wpływem alkoholu do przysadki mózgo­wej i podwzgórza trafia mniej­sza dawka ważnego neuroprze­kaźnika w postaci serotoniny. Obniżka w jej dostawach powo­duje nagłą wylewność, brawurę, wzrost towarzyskości, chęć podej­mowania ryzykownych zachowań, w tym zachowań seksualnych. W momencie, gdy pijący zaczyna odczuwać kłopoty z równowagą, oznacza to, że etanol dotarł do tej części mózgu, która jest odpowiedzialna za koordynację ruchów. Nierzadko towarzyszą temu trudność z właściwą oceną sytu­acji, zmiany osobowości, rozwle­kłość, gubienie wątków podczas rozmowy, impulsywność, agre­sja, chęć zaimponowania, skoki nastroju, a także niestosowanie się do ogólnie przyjętych norm społecznych. Za przyjemności upojenia alkoholowego organizm musi jednak zapłacić. Wspomniany aldehyd octowy, czyli produkt rozpadu etanolu w wątrobie, odpowiada za nasze podłe samopoczucie w dzień po mocno zakrapianej imprezie. Pod jego wpływem żołądek zostaje podrażniony, pojawiają się nudności i wymioty. Oddziałując na mózg, aldehyd odpowiada za bóle głowy, nad­wrażliwość na bodźce takie jak: światło, dźwięk, zapach. By się go pozbyć, musimy uzupełnić niedo­bór wody i snu. Warto pamiętać, że zdrowy organizm potrzebuje około godziny na zmetabolizo­wanie i wydalenie około 10 gra­mów czystego alkoholu. Oznacza to, że usunięcie dawki 17 g eta­nolu, zawartej w kieliszku wina (175 ml), w przypadku mężczyzny o średniej budowie ciała zajmie 1 godzinę i 45 minut; 25 g etanolu znajdującego się w butelce piwa (500 ml) − 2 godziny i 30 minut; a 32 g etanolu w kieliszku wódki (100 ml) − 3 godziny i 15 minut. Po upojnej nocy trzeba zatem dać organizmowi co najmniej dobę na oczyszczenie się ze wszystkich trujących substancji i powrót do pełnej sprawności. Dolegliwości bywa więcej. Jesteśmy głodni, bo organizm zużywa zapasy energii, by rozłożyćalkohol. Po kilku godzinach jesteśmy tak osłabieni, że z trudem funk­cjonujemy. Dlatego nie można zapomnieć o dostarczaniu sobie kalorii. Praktycy twierdzą, że najlepiej sprawdzają się posiłki z dużą zawartością tłuszczu i węglowodanów. Jeśli podczas picia zapomnimy o tak zwanej zakąsce, możemy doprowadzić do spadku poziomu cukru we krwi, co z kolei objawia się na przykład zawrotami głowy.

Co ciekawe, symptomy kaca bywają gorzej odczuwalne w obszarach miejskich, o dużym stopniu zanieczyszczenia np. w postaci smogu. A także na terenach
o niskiej lub średniej temperaturze. 

Lżejsze objawy występują w obszarach o dużej wilgotności powietrza i wyższej temperatu­rze. Najwyraźniej duża wilgotność powietrza w egzotycznych krajach wpływa na mniejsze odwodnienie organizmu. Co robić, jeśli wystąpiły u nas objawy przedawkowania alkoholu? Przede wszystkim trzeba zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych do funkcjonowania płynów. Pijmy wodę, napoje izotoniczne zawierające elektrolity, wodę kokosową albo... sok z ogórków kiszonych. Picie soku z kiszonych ogórków, a właściwie − wody po ogórkach, to stary, sprawdzony sposób radze­nia sobie z kacem. Dzięki zawar­tości sodu, pozwala on zatrzymać wodę w organizmie. Stąd w pol­skiej tradycji mamy do czynienia z zakąską w postaci kiszonych ogórków lub śledzia z cebulką. Dobrym pomysłem będzie również sok pomidorowy. Badania naukowe wykazały, że sok pomidorowy może pobudzać czynność wątroby, co przyspie­sza trawienie alkoholu i wydala­nie go z organizmu. Inne badania sugerują, że przeciwutleniacze i witaminy obecne w pomido­rach szybko przywracają te utra­cone podczas picia, dzięki czemu możemy poczuć się nieco lepiej. Również jajecznica, zdaniem wielu, stanowi dobre panaceum na poalkoholowe dolegliwości. Wszystko za sprawą L-Cysteiny, enzymu białkowego, który bierze największy udział w detoksykacji i ma silne właściwości antyoksydacyjne. Zawarta w jajecznicy L-Cysteina pomaga usunąć aldehyd octowy zorganizmu. L-Cysteinę znajdziemy również w produktach wysoko białkowych: wołowinie, mięsie drobiwym, fasoli, soczewicy, spirulinie, soi, mleku, orzeszkach ziemnych, kukurydzy. U naszych sąsiadów zza Odry syn­drom dnia poprzedniego to dobry pretekst, żeby sięgnąć po popu­larną przekąskę w postaci mary­nowanego śledzia. Filety rybne, zawinięte wokół drobno pokrojo­nej cebulki i ogórków kiszonych, serwowane są zazwyczaj jako element Katerfrühstück (śniada­nie na kaca), które ma przywra­cać wypłukane w czasie zabawy elektrolity. Z kolei Rosjanie leczą kaca, starając się usunąć zalega­jące w organizmie toksyny przez skórę. Poza obfitym śniadaniem główną część kuracji stanowi wizyta w saunie. „Wypocenie" trucizny z organizmu jest według nich najskuteczniejsze.

Na koniec warto przypomnieć, że picie dużo i często prowa­dzi do nieodwracalnych zmian w organizmie. Kac jest naturalną konsekwencją zatrucia!

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8091 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7078 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5777 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5016 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4931 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm