Magnez. Życiodajny pierwiastek

magnez

Magnez jest obecny w każdej tkance naszego organizmu, wśród składników mineralnych występujących w ludzkim ciele zajmuję czwartą pozycje co do swojej obecności. Jest on niezbędny do aktywacji witaminy B1, pomaga zapobiegać skurczom mięśni i prawidłowemu działaniu układu nerwowego. Przede wszystkim jednak pomaga zapobiegać zmianom miażdżycowym w układzie krwionośnym. Ciekawostkę oraz potwierdzenie tej obserwacji, może stanowić fakt, że na obszarach, gdzie ludzie mają dostęp tylko do twardej wody, bogatej właśnie w magnez, ilość zawałów oraz chorób serca jest niższa. Utrzymywanie prawidłowego stężenia magnezu jest zatem bardzo istotne dla naszego samopoczucia i stanu zdrowia. Powinniśmy unikać cukrów, alkoholu i kawy, gdyż te produkty mają negatywny wpływ na stężenie tego tak wartościowego pierwiastka. Natomiast produkty bogate w laktozę i białka powodują jego lepsze wchłanianie.

Objawami niedoboru magnezu są:
arytmia, niewydolność funkcjonowania serca, nadciśnienie tętnicze, depresja, zahamowanie wzrostu, pogorszenie koncentracji, skłonność do płaczu, zmęczenie poranne, bóle głowy, wrażenie ociężałości, utrata równowagi, zawroty głowy, drgania powiek, skurcze mięśni, wrażliwość na pogodowe zmiany, drgawki, drętwienie kończyn, bezsenność, nocne pocenie się, osłabienie, koszmarne sny, próchnica zębów, puchnięcie dziąseł, wypadanie włosów, astma
łamliwe paznokcie, przerwy w oddychaniu

DZIEWIĘĆ PRODUKTÓW BOGATYCH W MAGNEZ  

1. Pestki dyni
Mają 540mg magnezu w 100 g, ponadto są bogate w minerały takie jak potas, cynk, fosfor oraz witaminy grupy B. Pestki dyni wspomagają odchudzanie i leczą nadciśnienie oraz wzmacniają układ odpornościowy.

2. Kakao
100 g naturalnego kakao zawiera 420 mg magnezu. Kakao jest też źródłem wapnia, chromu, żelaza oraz cynku. Chroni przed nowotworami jelita grubego, chorobami skóry i zachowuje naszą młodość. Kakao skutecznie redukuje stres, pozytywnie wpływa na samopoczucie i koncentracje.

3. Otręby pszenne
Zawierają 490 mg magnezu w 100 g. Do tego dostarczają nam błonnika, węglowodanów, białka i soli mineralnych. Aktywizują metabolizm, wspomagają przemianę materii i obniżają poziom cholesterolu.

4. Migdały
Zawierają 296 mg magnezu w 100 g produktu. Ponadto zawierają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminy E i B2. Pomagają zapobiegać chorobom serca i cukrzycy. Migdały łagodzą stres i uspokajają, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

5. Kasza gryczana
Zawiera 218mg w 100g. Kasza gryczana ma w sobie też dużą ilość krzemu, dzięki czemu wspomaga nasze krążenie. Jest bogata w witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu.

6. Płatki owsiane
Zawierają 129mg magnezu w 100 gramach. Produkt obfituje w aminokwasy, witaminę B1 i B6 oraz selen. Płatki poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu, działają antydepresyjnie i poprawiają nastrój.

7. Orzechy laskowe
Zawierają 140mg magnezu w 100 g. Orzechy laskowe, posiadają liczne wartości odżywcze, mają dużą zawartość witaminy E czyli „witaminy młodości i płodności". W orzechach laskowych można znaleźć także witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy. Ponadto potas, który obniża ciśnienie oraz wapń i fosfor odpowiadających za mocne kości i zęby.

8. Groch
W 100 gramach grochu znajdziemy 124 mg magnezu oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potas, sód, fluor, żelazo, miedź, chlor, wapń, fosfor, oraz dużo łatwo przyswajalnego białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, kwas foliowy, kwas nikotynowy, biotynę. Składniki te wzmacniają żołądek, śledzionę, trzustkę, zapobiegają kamicy nerkowej i wątrobowej, chronią przed miażdżycą, obniżają cholesterol, są pomocne w leczeniu artretyzmu, zapobiegają chorobom reumatycznym.

9. Banany
To jedyne owoce, tak bogate w magnez. Zawierają 33 mg magnezu w 100g. Banany chronią układ krążenia, są bowiem źródłem potasu, obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Zawierają pektyny, dzięki temu mogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Ponadto skrobia zawarta w bananach zapewnia uczucie sytości.

Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
2403 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
2353 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
2013 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
1987 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
1845 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
1792 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm