„Chorobę królów" wywołuje wysoki poziom kwasu moczowego w organizmie. Często jest to związane z nieprawidłową dietą, spożywaniem alkoholu i czerwonego mięsa. Tworzące się kryształki odkładają się w stawach, najczęściej w dużym palcu u nogi.
Podagra, a właściwie dna moczanowa lub artretyzm, to jedna z najstarszych chorób znanych reumatologii. Do słynnych postaci historycznych, które cierpiały na tę chorobę, należeli Karol Wielki, Karol V, Henryk VIII, Ludwik XIV, Henryk VIII, Jan III Sobieski, Zygmunt Stary, Zygmunt III Waza i królowa Wiktoria. Pierwsza wzmianka o tej chorobie pochodzi z Egiptu z 2600 r. p.n.e. Podagra wywołuje u nas zazwyczaj wesołość, ponieważ jest wynikiem nadmiernego pobłażania sobie. Jednak coraz częściej okazuje się, że nie trzeba mieć 137 cm w pasie, jak Henryk VIII, by na nią zachorować. Coraz częściej dna moczanowa występuje z powodu złych zwyczajów żywieniowych. Pijemy za dużo alkoholu, jemy nie to, co trzeba, mamy za mało ruchu i ważymy za dużo. Choroba ta rzadko zdarza się poniżej 30. roku życia, jednak wśród osób starszych można zaobserwować jej silny wzrost, ze szczytem zachorowań około 80. roku życia. Obecnie w krajach uprzemysłowionych cierpi na nią około 2 proc. społeczeństwa. W populacji ludzi starszych, powyżej 75. i 80. roku życia, odsetek ten wynosi 3-4%. U najstarszych mężczyzn − nawet 10%.
Podagra jest zaliczana do chorób autoimmunologicznych, u której podstaw leży nadmiar moczanów (kwasu moczanowego) odkładających sięw postaci kryształków w stawach, co prowadzi do powstania stanu zapalnego. Choroba wywołuje dotkliwy ból i zniekształcenie stawów, a dolegliwości nasilająsięw trakcie ataku dny moczanowej. Może miećona postaćpierwotnąlub wtórną. Najczęściej mamy do czynienia z tą pierwszą, spowodowaną zmniejszonym wydalaniem kwasu moczowego przez nerki. Choroba może rozwijać się bezobjawowo. Pierwszym jej symptomem jest zazwyczaj atak dny moczanowej. Tak więc, to silny ból stanowi pierwszą informację dla chorego, że coś jest nie w porządku. Zależnie od miejsca, w którym dochodzi do stanu zapalanego, dna moczanowa nazywana jest w różny sposób. Gdy dotyka palucha śródstopno-paliczkowego, mamy do czynienia z podagrą, w przypadku zapalania stawów dłoni − chiragrą, stawu kolanowego − gonagrą, stawu barkowego − omagrą.
Jej objawem jest zwiększoną ilości kwasu moczowego i zaburzenia w jego wydalaniu przez nerki. Natomiast dna wtórna jest konsekwencją zaistniałej choroby − choroby nerek, nowotworów, a także trybu życia opartego na nieprawidłowym odżywianiu i nadużywaniu alkoholu. Rwa moczanowa może pojawićsiętakże jako choroba towarzysząca kwasicy, niewydolności oddechowej lub jako efekt nadmiernego wysiłku fizycznego, palenia tytoniu czy przyjmowania niektórych leków, np. moczopędnych. Atakowi dny moczanowej towarzyszy z reguły osłabienie i podwyższona temperatura. Objęty z apaleniem staw staje się bolesny i spuchnięty. Skóra pod jego wpływem ulega zaczerwienieniu, staje się rozgrzana i obrzmiała. Zazwyczaj atak choroby następuje rano, po sutym posiłku bogatym w związki purynowe (tj. podroby, dziczyzna, baranina, sardynki, śledzie, szproty, czekolada, kawa naturalna, herbata, kakao, soczewica, groch, fasola, grzyby, szpinak, wędliny, konserwy, ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce, masło, śmietana, rabarbar) lub mocno zakrapianej alkoholem nocy. Jeśli nie podejmiemy środków zaradczych, może on trwać nawet do trzech tygodni. Nieleczona dna prowadzi do rozwoju stadium przewlekłego. Objawia się ono wielostawowymi zmianami zapalnymi, takimi jak guzki dnawe, ubytki kostne, nefropatia lub kamica moczowa.
W pierwszym rzędzie możemy łagodzić stany zapalne. Obok niesteroidowych leków przeciwzapalnych, chorym podaje się leki przeciwbólowe. Ponieważ dolegliwość opiera się na niemożności wydalenia z organizmu kwasu moczowego, zaleca się nawadnianie w celu pobudzenia wydzielania moczu (diurezy). Warto zanotować, że aspiryna w przypadku ataku dny moczanowej może zaostrzyć jego objawy. Poza lekami konieczne jest też podjęcie kroków zmierzających do zmiany nawyków żywieniowych. W tym celu należy wykluczyć z diety mięso, sosy i wywary mięsne, rośliny strączkowe, kakao i czekoladę, tłusty nabiał, pieczarki, boczniaki, prawdziwki, szprotki, łososia i śledzie, a także alkohol. Pogarszają one przebieg choroby i mogą potęgować jej dokuczliwość. Dieta niskopurynowa powinna zawierać niską ilość tłuszczu, a więcej węglowodanów, które wzmagają usuwanie moczanów. Posiłki powinny być gotowane w dużej ilości wody lub na parze (gotowanie zmniejsza ilość puryn), pieczone w folii lub duszone bez wcześniejszego obsmażania. Posiłki (najlepiej 4-5 dziennie) należy spożywać regularnie, a ostatni powinno się zjeść 3-4 godziny przez snem (w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego). Ważne jest przyjmowanie min. 2 litrów płynów dziennie. Ich odpowiednia ilość zapobiegnie wytrącaniu się kwasu moczowego w nerkach i kamicy nerkowej. O uzupełnienie płynów należy zadbać szczególnie przed pójściem spać (największe stężenie kwasu moczowego stwierdza się w moczu w godzinach porannych). Ponadto należy je przyjmować podczas każdego posiłku (zagęszczenie moczu wzrasta po posiłkach). Zaleca się picie wody, słabych naparów herbaty, rozcieńczonych soków i kompotów.
W diecie niskopurynowej obowiązuje podział produktów spożywczych ze względu na ilość wytwarzanego kwasu moczowego na trzy grupy.
Pierwszą...
stanowią te, z których powstaje mniej niż 50 mg kwasu moczowego. Powinny one dominować w diecie niskopurynowej
warzywa:
buraki czerwone, cebula, cukinia, kapusta biała, kapusta kwaszona, marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki.
owoce:
wiśnie (U pacjentów, którzy co drugi dzień zjadali porcję wiśni, ryzyko ataków dny moczanowej zmniejszało się o 35 proc. Z przeprowadzonych badań wynika, że wiśnie zawierają antocyjany – przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych. ) ananas, pomarańcze, agrest, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki i winogrona.
nasiona:
słonecznik, sezam, mak
orzechy:
laskowe, ziemne i włoskie, migdały
nabiał:
chudy twaróg sery żółte i pleśniowe, świeże jajka
tłuszcze roślinne:
oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy
produkty mączne:
makaron, chleb biały, bułki
ryż i kasze
miód
dżemy nisko-słodzone
Druga...
grupa to produkty, z których powstaje od 50 do 100 mg kwasu moczowego. Należy je zdecydowanie ograniczyć w menu.
ryby:
flądra, lin
owoce morza
niskiej klasy wyroby mięsne:
parówki i kaszanki
warzywa:
zielona fasolka szparagowa, kapusta czerwona i włoska, fasola, groch i soczewica
owoce:
melony, banany
Trzecią....
grupę tworzą produkty, z których powstaje powyżej 100 mg kwasu moczowego i należy je wyeliminować z diety.
tłuste i wędzone ryby:
karp, śledzie, makrela, sardynki, łosoś
mięso:
cielęcina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, kurczak pieczony, dziczyzna, gęś, mięso w postaci konserw i wywarów, smalec i słonina
warzywa:
kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, soja, rabarbar, grzyby, marynowane warzywa
słodycze:
czekolada, kakao, słodkie napoje gazowane i energetyzujące, nierozcieńczone soki owocowe
przyprawy
korzenne i ostre, pieprz, gorczyca
Oczywiście bezwzględnie odradza się spożycie jakiejkolwiek ilości alkoholu, ponieważ skutecznie przyczynia się on do zahamowania wydalania kwasu moczowego
Ruch i ćwiczenia fizyczne nie szkodzą chorym na dnę moczanową. Wręcz przeciwnie, brak ruchu powoduje większą sztywność stawów i częstsze ataki. Oczywiście żaden sport wyczynowy nie wchodzi w grę, żadne ćwiczenia przeciążające stawy (np. bieganie) czy wymagające wyjątkowej ich sprawności, jak choćby wspinaczka. Dobrze jest wybierać takie dyscypliny, które delikatnie rozruszają narząd ruchu: gimnastyka dla osób 50+, basen, tai-chi. Przy jakichkolwiek wątpliwościach warto zasięgnąć porady fizjoterapeuty. Z chorobą nie można się zaprzyjaźnić, ale można z nią żyć. Trzeba tylko wejść na pokojową ścieżkę niskopurynowej diety i ruchu oraz regularnie kontrolować wskaźniki choroby u lekarza.