Produkty, które dodają energii

Produkty-ktre-dodaj

To, co jemy lub pijemy, może wpływać na nasze samopoczucie oraz witalność. Które artykuły spożywcze należy wybierać, by szybko poczuć przypływ sił?

WODA 

Organizm człowieka w 60-70 proc. składa się właśnie z wody, dlatego nawet niewielkie odwodnienie może skutkować gorszym nastrojem, bólem głowy, rozdrażnieniem czy zmęczeniem. W momencie osłabienia, warto więc sięgnąć przede wszystkim po szklankę niegazowanej oraz niesłodzonej wody (np. mineralnej lub źródlanej) i wypić ją małymi łykami.

ŻÓŁTKA JAJ 

Charakteryzują się dużą zawartością fosfolipidów – głównie lecytyny, czyli podstawowego składnika błon komórkowych ciała człowieka. Obecna jest ona także w obrębie osłonek mielinowych neuronów, z tego względu wpływa również na usprawnienie przekazywania sygnału nerwowego. Oprócz tego żółtka jaj kurzych są źródłem wielu witamin, tj. A, D, E, K i z grupy B, które wspierają proces przetwarzania pożywienia w energię. 

BANANY 

Owoc ten jest źródłem naturalnych cukrów prostych, które organizm szybko przekształca w energię. Przy tym nie zawiera on tłuszczów, więc mogą z powodzeniem zastępować kaloryczne i niezdrowe słodycze. Banany zalecane są jednak nie tylko łasuchom, ale także osobom osłabionym fizycznie czy psychicznie, ponieważ błyskawicznie uzupełniają straty mineralne powstałe na skutek wysiłku fizycznego lub stresu. Cennym składnikiem bananów jest również tryptofan, czyli aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. 

OLEJ LNIANY 

  Tłoczony na zimno olej lniany (koniecznie przechowywany w chłodzie oraz z ciemnej butelce) zachowuje bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stanowią bogate źródło energii. Oprócz tego wpływają korzystnie m.in. na poziom cholesterolu we krwi czy układ immunologiczny oraz przyspieszają metabolizm.

MIGDAŁY I ORZECHY 

Migdały i orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, makadamia czy brazylijskie) zawierają dające uczucie sytości białko oraz energetyzujące ciało wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo są źródłem m.in. magnezu, który dobrze wpływa na pamięć, łagodzi skutki stresu i poprawia samopoczucie.

ROŚLINY STRĄCZKOWE 

  Fasola, ciecierzyca czy soczewica zawierają duże ilości błonnika, witamin z grupy B, żelaza i potasu. Dzięki dużej zawartości węglowodanów (głównie skrobi) stanowią dobre źródło glukozy, dlatego powinny być szczególnie ważne w diecie osób aktywnych lub regularnie trenujących.

KASZA GRYCZANA 

Charakteryzuje się dużą zawartością dobrze przyswajalnego białka oraz wartością odżywczą równie wysoką jak w roślinach strączkowych, W jej składzie znaleźć można również tryptofan, który przyczynia się do produkcji serotoniny i wpływa pozytywnie na odczuwanie zadowolenia. 

NASIONA DYNI 

Są bardzo dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Oprócz tego zawierają także magnez, mangan, fosfor i cynk, które zapewniają dodatkowy dopływ energii i lepsze samopoczucie. Pierwszy z tych pierwiastków uczestniczy również w tworzeniu kwasu adenozynotrójfosforowego (ATP), koniecznego dla pracy wszystkich komórek ludzkiego organizmu. 

AWOKADO 

W składzie tego owocu znajduje się wiele cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera on także obniżający ciśnienie tętnicze krwi potas oraz liczne witaminy (A, B, C, E), a także likopen czy luteinę.
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12278 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8133 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7210 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5788 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5041 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4948 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm