To, co jemy lub pijemy, może wpływać na nasze samopoczucie oraz witalność. Które artykuły spożywcze należy wybierać, by szybko poczuć przypływ sił?
WODA
Organizm człowieka w 60-70 proc. składa się właśnie z wody, dlatego nawet niewielkie odwodnienie może skutkować gorszym nastrojem, bólem głowy, rozdrażnieniem czy zmęczeniem. W momencie osłabienia, warto więc sięgnąć przede wszystkim po szklankę niegazowanej oraz niesłodzonej wody (np. mineralnej lub źródlanej) i wypić ją małymi łykami.
ŻÓŁTKA JAJ
Charakteryzują się dużą zawartością fosfolipidów – głównie lecytyny, czyli podstawowego składnika błon komórkowych ciała człowieka. Obecna jest ona także w obrębie osłonek mielinowych neuronów, z tego względu wpływa również na usprawnienie przekazywania sygnału nerwowego. Oprócz tego żółtka jaj kurzych są źródłem wielu witamin, tj. A, D, E, K i z grupy B, które wspierają proces przetwarzania pożywienia w energię.
BANANY
Owoc ten jest źródłem naturalnych cukrów prostych, które organizm szybko przekształca w energię. Przy tym nie zawiera on tłuszczów, więc mogą z powodzeniem zastępować kaloryczne i niezdrowe słodycze. Banany zalecane są jednak nie tylko łasuchom, ale także osobom osłabionym fizycznie czy psychicznie, ponieważ błyskawicznie uzupełniają straty mineralne powstałe na skutek wysiłku fizycznego lub stresu. Cennym składnikiem bananów jest również tryptofan, czyli aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
OLEJ LNIANY
Tłoczony na zimno olej lniany (koniecznie przechowywany w chłodzie oraz z ciemnej butelce) zachowuje bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stanowią bogate źródło energii. Oprócz tego wpływają korzystnie m.in. na poziom cholesterolu we krwi czy układ immunologiczny oraz przyspieszają metabolizm.
MIGDAŁY I ORZECHY
Migdały i orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, makadamia czy brazylijskie) zawierają dające uczucie sytości białko oraz energetyzujące ciało wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo są źródłem m.in. magnezu, który dobrze wpływa na pamięć, łagodzi skutki stresu i poprawia samopoczucie.
ROŚLINY STRĄCZKOWE
Fasola, ciecierzyca czy soczewica zawierają duże ilości błonnika, witamin z grupy B, żelaza i potasu. Dzięki dużej zawartości węglowodanów (głównie skrobi) stanowią dobre źródło glukozy, dlatego powinny być szczególnie ważne w diecie osób aktywnych lub regularnie trenujących.
KASZA GRYCZANA
Charakteryzuje się dużą zawartością dobrze przyswajalnego białka oraz wartością odżywczą równie wysoką jak w roślinach strączkowych, W jej składzie znaleźć można również tryptofan, który przyczynia się do produkcji serotoniny i wpływa pozytywnie na odczuwanie zadowolenia.
NASIONA DYNI
Są bardzo dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Oprócz tego zawierają także magnez, mangan, fosfor i cynk, które zapewniają dodatkowy dopływ energii i lepsze samopoczucie. Pierwszy z tych pierwiastków uczestniczy również w tworzeniu kwasu adenozynotrójfosforowego (ATP), koniecznego dla pracy wszystkich komórek ludzkiego organizmu.
AWOKADO
W składzie tego owocu znajduje się wiele cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera on także obniżający ciśnienie tętnicze krwi potas oraz liczne witaminy (A, B, C, E), a także likopen czy luteinę.