Pracoholizm i zdrowie

Pracoholizm-i-zdrowie
Polacy są bez przerwy w pracy. Według danych zebranych przez Komisję Europejską zaliczamy się do pierwszej trójki najbardziej zapra­cowanych narodów w Europie. Rocznie spędzamy w pracy 1918 godzin. Więcej od nas pracują tylko Grecy (2037 godzin) i Rosjanie (1980 godzin). Ponadto granica pomiędzy czasem pracy a czasem wolnym staje się płynna i nieos...
Czytaj dalej

Antybiotyki w żywności. Coraz poważniejszy problem

Antybiotyki-w-ywnoci
W ubiegłym roku Europejska Agencja Leków (EMA) przeprowadziła badanie dotyczące sprzedaży środ­ków przeciwbakteryjnych przeznaczonych dla zwie­rząt hodowlanych w okresie od 2010 do 2017 roku. Zebrane dane dotyczyły również Polski. Z opubli­kowanego raportu można wyciągnąć niestety nie­wesołe wnioski. Okazuje się, że w ramach rodzimej produkcji zwie...
Czytaj dalej

Jedz gorzką czekoladę

Jedz-gorzk-czekolad
Angielskie słowo „chocolate" pochodzi z języka Azteków i słowa „Xocolatl", które z kolei znaczyło… gorzka woda. Krzysztof Kolumb po swojej 4 wypra­wie do Ameryki zaprezentował ziarna kakaowca hiszpańskiej parze królewskiej. Król Ferdynand i królowa Izabela nie byli zachwyceni i nadali cze­koladzie miano „dziwnej mikstury dzikich plemion". Teraz nie...
Czytaj dalej

Odra znowu atakuje

Odra-znowu-atakuje
W roku 2019 wzrosła liczba zachorowań na odrę. Pomiędzy styczniem i listopadem zeszłego roku odnotowano ponad 1368 przypadków tej choroby. W analogicznym okresie roku 2018 zanotowano ich jedynie 138. Oznacza to radykalny skok zacho­rowań. W czasach przed wprowadzeniem szczepień obowiązkowych przeciw odrze (w 1975 roku jedną dawką, a od 1991 roku dw...
Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o algach? Morskie warzywa i ich właściwości

Co-warto-wiedzie-o-algach
Algi morskie i słodkowodne to dla wielu Polaków wciąż czysta egzotyka. Te „morskie warzywa" nadal rzadko goszczą na naszych stołach pomimo wciąż rosnącej popular­ności dań w rodzaju sushi czy ramenu, których są składnikami. Algi morskie (glony) to niezmiernie zróżnicowany i wciąż nie do końca poznany, odrębny świat. W jego skład wchodzi 30 tysięcy ...
Czytaj dalej
Wraz z wiekiem spędzamy coraz więcej czasu w domu, siedząc przed telewizorem czy na kanapie z ulubioną książką w ręku. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebny jest nie t...
1785 Odsłony
Składniki: 1 awokado 2 małe jajka sól, pieprz kilka kropel cytryny proponowane dodatki: pomidorki koktajlowe owoce np. granatu, mandarynki ser mozzarella rukola, rzerzucha szynkaPr...
1589 Odsłony
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W pow...
1575 Odsłony
Dlaczego zacząłeś ćwiczyć tai-chi? To wynik zaszczepionych jeszcze w dzieciństwie zainteresowań filo­zofią Wschodu oraz azjatyckimi sztukami walki. Pierwszy nieani­mowany fil...
1273 Odsłony
Kaja Grąbczewska – joginka, kulturoznawczyni, nauczycielka Asthanga jogi. Ukończyła renomowany kurs nauczycielski Ashtanga Vinyasa Yoga z Barbarą Lipską Larsen i Mateuszem Dekerem....
1239 Odsłony
​ Problem żylaków kończyn dolnych dotyczy wielu osób, w tym kobiet. Są to poszerzenia żył powierzch­niowych przybierające postać wężowatych sznurów, splotów lub kłębków, którym tow...
1111 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm