Fenomen czekolady

7 września 2012

Trudno byłoby wyobrazić sobie towarzyskie spotkania przy kawie bez deseru w postaci czekolady. Nie tylko ze względu na jej znakomity, niepowtarzalny smak, ale również jej dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Największą popularnością cieszą się oczywiście czekolady w tabliczkach, ale nie brakuje też amatorów czekoladowych wafli, batonów, pralin czy draży.

Skąd my ją znamy?

Nigdy nie poznalibyśmy smaku czekolady, gdyby wcześniej nie odkryto kakao, które jest jej głównym składnikiem (z tego względu ma ona ciemny kolor). Skąd z kolei wzięło się kakao? Jest to proszek znajdujący się w nasionach owoców kakaowca – rośliny rosnącej w gorącym, tropikalnym klimacie, takim, jaki panuje m.in. w Ameryce Środkowej i Południowej oraz w Afryce. Napój na jego bazie pili już Majowie oraz Aztekowie, jednak tylko z okazji ważnych świąt i podczas obrzędów. Do Europy kakao przybyło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który zetknął się z nim podczas pobytu na odległym kontynencie Ameryki Południowej. Początkowo używali go wyłącznie członkowie hiszpańskiego dworu, dopiero dużo później, bo od mniej więcej XVII wieku przejęły go również inne dwory europejskie.

Wpływ na organizm

Dzięki zawartości kakao czekolada wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, usprawniając tym samym pracę serca oraz wątroby, dlatego szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na jej marskość. Ponieważ smakołyk ten składa się przede wszystkim z cukru (ponad 50%) i tłuszczu (ok. 30%), stanowi doskonały zastrzyk energii w ciągu dnia. Wiele osób będących smakoszami czekolady twierdzi, że powoduje ona ogólne wzmocnienie organizmu, a przede wszystkim w sposób istotny pozytywnie wpływa na zmianę nastroju. Z tego też względu niejednokrotnie mówi się o jej działaniu przeciwdepresyjnym – prawdopodobnie odpowiedzialne są za to zawarte w niej substancje zwane alkaloidami, które przyczyniają się do powstawania stanu euforii i odprężenia. Należą do nich m.in. teobromina oraz kofeina (jednak jej zawartość jest dużo mniejsza w czekoladzie niż np. w kawie). Pod względem zdrowotnym czekolada ma bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu, ponieważ zawiera witaminy z grupy B, E i D, a także minerały takie jak: jod, potas, cynk i żelazo. To ostatnie podczas picia kawy jest z organizmu wypłukiwane, stąd tendencja do dodawania czekolady do tego napoju nie pojawiła się bez przyczyny – ma swoje medyczne uzasadnienie.

Dla uzyskania błogiego relaksu

Aromat czekolady wykorzystywany jest również w przemyśle chemicznym, gdy dodaje się go do różnych środków pielęgnacyjnych czy kosmetyków. Czekolada używana jest również w gabinetach odnowy biologicznej, np. podczas masażu relaksacyjnego. Dokładne, nieśpieszne wmasowywanie w ciało ciepłej płynnej czekolady wywołuje cudowny stan relaksu i odprężenia. Efektem zabiegu jest wchłonięcie przez skórę naturalnych składników odżywczych zawartych w czekoladzie, a pozostawione przez nią na skórze ciepło oraz charakterystyczny zapach utrzymują się jeszcze długo po wizycie w takim gabinecie. Warto również wiedzieć, że składniki czekolady wmasowane w ciało przenikają do organizmu, ujędrniając i uelastyczniając skórę oraz wpływając na spalanie tkanki tłuszczowej. Po masażu doskonałym uzupełnieniem zabiegu będzie peeling i nałożenie na całe ciało balsamu – również na bazie czekolady.

A gdy przesadzimy…?

Czekolada ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, lecz nie jest wskazane, by dostarczać jej w zbyt dużych ilościach, ponieważ efekt może okazać się odwrotny do zamierzonego. Przede wszystkim nadmierne jej spożycie przyczynia się do tycia – przypomnijmy, że ok. 50% jej składu stanowi cukier, a ok. 30% – tłuszcz. Wartość energetyczna (tj. kaloryczność) jest zatem bardzo duża, co może okazać się niekorzystne dla naszej sylwetki, jeżeli nie będziemy zachowywać należytego umiaru. Warto pamiętać, że czekolada, owszem, poprawia nastrój, lecz zazwyczaj jest to działanie krótkotrwałe.

Czy wiesz, że…

  • Ulubionym deserem Hiszpanów są churros, czyli tradycyjne tłuste wypieki przypominające polskie faworki lub „gniazdka” (niektórzy przyrównują je również do pączków). Jednym ze sposobów spożywania churros jest maczanie ich w gorącej rozpuszczonej czekoladzie – wówczas przekąska taka nazywa się chocolate con churros i bardzo często podaje się ją na śniadanie. Ponieważ Hiszpanie zazwyczaj jadają posiłki poza domem, na ulicach i skwerach miast zlokalizowane są specjalne punkty gastronomiczne, które specjalizują się wyłącznie w przyrządzaniu tego smakołyku, stąd wzięła się ich nazwa: churrerías.
  • Ze względu na podobną zawartość flawonoidów czekolada porównywana jest do zielonej herbaty. Substancje te odpowiedzialne są m.in. za spowalnianie procesu starzenia się skóry, dlatego zarówno czekolada, jak i zielona herbata są polecane wszystkim osobom, które dbają o swój zdrowy, młodzieńczy wygląd, przy czym w opinii większości konsumentów czekolada jest o wiele bardziej smaczna od zielonej herbaty.