Hałas wpływa na poczucie… smaku

11 września 2017

Okazuje się, że natężenie dźwięku powyżej 75 decybeli wpływa nie tylko na zmysł słuchu! Naukowcy z Uniwersytetu Cornell zauważyli, że im jest głośniej, tym mniejsze jest poczucie smaku.

Badacze przeprowadzili eksperyment na pokładzie lecącego samolotu, gdzie wśród uczestników lotu stwierdzili osłabione odczuwanie smaków słodkich, a wzmocnione – wyrazistych i mocnych, m.in. piwa bądź soku pomidorowego. Okazuje się, że ten sam mechanizm odpowiada za odczuwanie smaku potraw w… szpitalu. Panuje tam ciągły szum, dzwonią telefony (82 dB), trwają rozmowy (60 dB), w tle słychać telewizję (50-60 dB), co chwilę rozbrzmiewają dzwonki alarmowe (75 dB). Co prawda nie są to wartości tak wysokie jak na pokładzie samolotu, jednak dźwięki emitowane są przez co najmniej 12 godz. Warto zdawać sobie z tego sprawę. Podobny scenariusz można również zaobserwować w biurze. Wielu pracowników zaopatruje się w gazowane, mocno słodzone napoje, rekompensując sobie brak smaku wynikający z przebywania w hałaśliwym środowisku.