Jedz popcorn!

11 lipca 2017

Lubisz popcorn? Ta informacja może cię zainteresować. Naukowcy z University of Scranton w Pensylwanii udowodnili, że popcorn to nie tylko puste kalorie. Posiada tyle samo cennych polifenoli (przeciwutleniaczy) co warzywa i owoce.

1 gram ziaren kukurydzy odpowiada pod względem zawartości przeciwutleniaczy 1 gramowi np. jabłek. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w łuskach ziaren prażonej kukurydzy i to one według naukowców zasługują na miano dietetycznych skarbów. Polifenole wymiatają wolne rodniki z organizmu. Są skuteczne w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Dodatkową zaletą jest fakt, że popcorn jest przekąską w 100 proc. z nieprzetworzonego, pełnego ziarna, a porcja pokrywa 70 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na produkty pełnoziarniste. Najmniej kalorii ma ten przygotowywany w maszynie, która praży go, wykorzystując gorące powietrze. Popcorn z mikrofali może zawierać aż 43 proc. tłuszczu, a ten przygotowany w oleju – 28 proc. uwaga! Im więcej zawiera soli i tłuszczu, tym jest mniej zdrowy.