KAWA NA RAKA

22 sierpnia 2017

Badania naukowców z University of Southampton i University of Edinburgh potwierdziły, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby (HCC). Badacze przeanalizowali dane z 26 badań obserwacyjnych, w trakcie których monitorowano stan zdrowia aż 2,25 miliona osób. Uczestnicy zostali podzieleni według liczby spożywanych filiżanek kawy – od jednej do pięciu. Okazało się, że jedna filiżanka kawy wypijana każdego dnia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby o 20 proc., dwie – o 35 proc., a pięć filiżanek aż o połowę! Naukowcy nie zalecają jednak wszystkim pacjentom picia dużych ilości kawy. Napój ten nie jest polecany dla kobiet w ciąży. Profesor Peter Hayes z University of Edinburgh twierdzi, że kawa zmniejsza marskość wą- troby, a także ryzyko zachorowania na raka wątroby w sposób zależny od dawki kawy. W umiarkowanych ilościach ten czarny napój może być skutecznym środkiem medycyny naturalnej.