Konserwanty i inne składniki chemiczne żywności

31 stycznia 2013

Na opakowaniach produktów często pojawiają się tajemnicze „E”. Wyglądają groźnie i często odstraszają od zakupu produktu.

„E” jest to kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez europejskie instytucje za dopuszczony do spożycia. Pod każdym numerem „E” kryje się inny dodatek. Numery od 100 do 199 oznaczają barwniki, 200-299 to konserwanty, 300-399 przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, a 400-499 oznaczają zagęszczacze i stabilizatory. Niektóre z tych składników występują w naturze i dodawane są np. ze względu na ich właściwości związane z hamowaniem rozwoju bakterii w produkcie. Większy jest problem ze składnikami, które w naturze nie występują, są za to sztucznie zsyntetyzowane przez człowieka.

Lista dodatków i składników chemicznych żywności*

  • Kolor niebieski – nieszkodliwy
  • Kolor pomarańczowy – podejrzany
  • Kolor czerwony – niebezpieczny

Barwniki spożywcze

  • E 100 kurkumina
  • E 101 ryboflawina
  • E 102 tartrazyna
  • E 104 żółcień chinolinowa
  • E 110 żółć pomarańczowa
  • E 120 kwas karminowy, koszenila
  • E 122 azorubina
  • E 123 amarant
  • E 124 czerwień koszenilowa
  • E 127 erytrozyna
  • E 131 błękit patentowy
  • E 132 indygotyna
  • E 140 chlorofil
  • E 141 kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi
  • E 142 zieleń S
  • E 150a – E150d karmel
  • E 151 czerń brylantowa PN
  • E 153 węgiel roslinny
  • E 160a – E 160f karoteny
  • E 161 kantaksantyna
  • E 162 betanina
  • E 163 antocyjan
  • E 170 węglan wapnia
  • E 171 dwutlenek tytanu
  • E 172 tlenki i wodorotlenki żelaza
  • E 173 aluminium
  • E 174 srebro
  • E 175 złoto
  • E 180 czerwień litolowa

Konserwanty

  • E 200 kwas sorbowy
  • E 202 sorbinian potasu
  • E 203 sorbinian wapnia
  • E 210 kwas benzoesowy
  • E 211 benzoesan sodu
  • E 212 benzoesan potasu
  • E 213 benzoesan wapnia
  • E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  • E 215 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
  • E 216 ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  • E 217 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu
  • E 218 ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  • E 219 sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
  • E 220 dwutlenek siarki
  • E 221 siarczan IV sodu
  • E 222 wodorosiarczan IV sodu
  • E 223 disiarczan IV sodu
  • E 224 disiarczan IV potasu
  • E 226 siarczan IV wapnia
  • E 227 wodorosiarczan IV wapnia
  • E 230 bifenyl
  • E 231 ortofenylofenol
  • E 232 ortofenylofenolan sodu
  • E 239 heksametylenoczteroamina
  • E 249 azotan III potasu
  • E 250 azotan III sodu
  • E 251 azotan V sodu
  • E 252 azotan V potasu
  • E 260 kwas octowy
  • E 261 octan potasu
  • E 262 octan sodu
  • E 263 octan wapnia
  • E 270 kwas mlekowy
  • E 280 kwas propionowy
  • E 281 propionian sodu
  • E 282 propionian wapnia
  • E 283 propionian potasu

Antyutleniacze

  • E 300 kwas askorbinowy, witamina C
  • E 301 askorbinian sodu
  • E 302 askorbinian wapnia
  • E 304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
  • E 306 mieszanina tokoferoli, witamina E
  • E 307 alfa-tokoferol
  • E 308 gamma-tokoferol
  • E 309 delta-tokoferol
  • E 310 galusan propylu
  • E 311 galusan oktylu
  • E 312 galusan dodecylu
  • E 320 BHA
  • E 321 BHT
  • E 322 lecytyny
  • E 325 mleczan sodu
  • E 326 mleczan potasu
  • E 327 mleczan wapnia
  • E 330 kwas cytrynowy
  • E 331 cytryniany sodu
  • E 332 cytryniany potasu
  • E 333 cytryniany wapnia
  • E 334 kwas l(+)-winowy
  • E 335 winiany sodu
  • E 336 winiany potasu
  • E 337 winian potasowo-sodowy
  • E 338 kwas fosforowy
  • E 339 fosforany sodu
  • E 340 fosforany potasu
  • E 341 fosforany wapnia

Emulgatory (zmiękczacze)

  • E 400 kwas alginowy
  • E 401 alginian sodu
  • E 402 alginian potasu
  • E 404 alginian wapnia
  • E 405 alginian glikolu propylenowego
  • E 407 karagen
  • E 410 mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa
  • E 412 guma guar
  • E 414 guma arabska
  • E 415 guma kasantowa
  • E 420 sorbitol
  • E 422 glicerol
  • E 440 pektyny
  • E 450 fosforany
  • E 460 celuloza
  • E 461 metyloceluloza
  • E 463 hydroksypropyloceluloza
  • E 465 etylometyloceluloza
  • E 466 karboksymetyloceluloza)
  • E 471a – E 471f mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
  • E 477 estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

* Opracowanie na podstawie książki „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz” Billa Stathama