Zobacz, co jesz

7 maja 2014

„Jesteś tym, co jesz” to powiedzenie bliskie każdemu, kto żyje świadomie, kto stara się dobrze odżywiać i wyrabiać zdrowe nawyki. Czasami sama natura podpowiada nam, co jeść. Produkty trafiające na talerz, już samym swoim wyglądem mogą zdradzać swoje zdrowotne działanie.

Cierpisz na ślepotę zmierzchową nazywaną potocznie kurzą ślepotą, wysychanie spojówek, twoje oczy szybko się męczą, może to oznaczać, że brakuje Ci witaminy A. Aby uzupełnić jej brak, sięgnij po marchewkę. Jej plasterki przypominają oczy i dobroczynnie na oczy działają. Marchewka nie tylko wyostrza wzrok, ale i przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, pomaga utrzymać w zdrowiu wątrobę.

Pomidor ma cztery komory i jest czerwony jak serce. Ten kolor nadaje mu likopen, organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, zaliczany do antyoksydantów. Posiada on właściwości chroniące organizm przed chorobami układu krwionośnego. Pomidory warto jeść także dlatego, że wpływają na poprawę metabolizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, wspomagają pamięć.

Pracę mózgu można usprawnić przy pomocy orzechów włoskich, które przypominają kształtem mózg. Miąższ orzechów jest bogatym źródłem serotoniny, pomagającej w utrzymaniu dobrego nastroju i ułatwiającej zasypianie. Dzięki zawartym w nim tłuszczom wielonienasyconym, organizm umie wyprodukować kwasy omega-3, które chronią nas przed miażdżycą.

W przypadku problemów z nerkami dobrze jest sięgnąć po fasolę. Ma kształt nerki i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek. Warto przyglądać się swojemu jedzeniu.