Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła orzechowego lub tahini
1/2 ząbka czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki płatków chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz
do dekoracji:
sezam, pestki dyni, curry, płatki chili, oliwa, kolendra
Przygotowanie:
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180º C. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości. Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem. Przygotować ciecierzycę, zachować kilka łyżek wody z gotowania. Przygotować puree z pieczonej dyni, ostudzić. Puree z dyni odsączyć aby było jak najbardziej gęste. Ciecierzycę włożyć do pojemnika blendera, dodać oliwę i zacząć miksować. Można dodać 1 - 2 łyżki zalewy z ciecierzycy aby łatwiej się miksowało. Gdy ciecierzyca będzie już dokładnie rozdrobniona, dodać przygotowane puree z dyni, masło orzechowe lub tahini, obrany czosnek, przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do miseczki lub do pojemnika i udekorować np. sezamem, przyprawą curry, płatkami chili, na koniec skropić oliwą.