Składniki:
4 jajka
pół szklanki mleczka kokosowego
100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki erytrolu/ksylitolu
40 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
garść aronii (około 90 g)
cukier puder
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą. Białka jaj ubijamy z dodatkiem soli (na koniec doypujemy łyżkę erytrolu/ksylitolu). W oddzielnej misce ucieramy żółtka z dodatkiem słodzika (dodajemy co jakiś czas po łyżce). Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz dosypujemy kaszę i dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy tłuszcz, białka oraz suche składniki i miksujemy (nie za długo!). Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę wysypując na wierzch owoce aronni. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 45 minut w 180°C . Po upieczeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.