Składniki:
1 kg karpia
4 cebule
olej rzepakowy
pszenna mąka
2 jajka
pół szklanki wody
sól
Przygotowanie:
Wyfiletowanego karpia należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi bądź czystą ściereczką i pokroić. Rybę natrzeć solą, włożyć do glinianego naczynia, jeśli nie posiadamy takiego, możemy użyć garnka lub szklanej misy. Poszatkowaną w cienkie plastry cebulę wymieszać z kawałkami karpia. Tak marynować całą noc. Karpia oczyścić z cebuli i nadmiaru soli. Zanurzyć w jajku z odrobiną wody i obtoczyć w pszennej mące. Z karpia należy strząsnąć nadmiar panierki. Rybę wrzuić na gorący głęboki tłuszcz. Smażyć pamiętając, żeby karpia nie spalić i nie wysuszyć. Zrumienione kawałki wykładamy na ręczniki papierowe. Po chwili mogą ożna przełożyć na półmisek.