Składniki na kruche ciasto:
60 dag mąki
25 dag cukru
35 dag masła
3 żółtka
szczypta soli
Składniki polewy:
2 pomarańcze
1 cytryna
22-23 dag cukru
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij i rozwałkuj na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj podwyższony brzeg. Piecz około 15 minut na złoty kolor w temp. 200°C. Przygotuj polewę: dokładnie umyj i sparz cytrusy, pokrój je na kawałeczki (wraz ze skórką). Usuń pestki, owoce zmiksuj i przełóż do rondla. Podgrzewaj z cukrem około 30 minut, często
mieszając, aż zgęstnieją i staną się przezroczyste. Ciepłą polewę wylej na upieczony placek, wyrównaj powierzchnię.