Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka rodzynek
1 szklanka mleka roślinnego owsianego lub krowiego
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
1/3 łyżeczki cynamonu
Kilka orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsyp do garnka i kilkakrotnie wypłucz zmieniając wodę. Odcedź, wlej mleko, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości przez mniej więcej 10 minut, co chwilę mieszając. W międzyczasie gotuj jabłka. Gdyby owsianka była za gęsta, dodajemy więcej mleka. Do salaterki wkładamy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko, skrapiamy je sokiem z cytryny, polewamy syropem i posypujemy cynamonem. Wszystko mieszamy i posypujemy orzechami.