Najpopularniejsze wegańskie pasztety to te z soczewicy, białej fasoli lub soi – najbardziej pożywne i sycące. Żeby ich struktura była bardziej zwarta, trzeba dodać do środka ugotowaną kaszę jaglaną lub kukurydzianą. W trosce o wilgotność i smak pasztetu przed miksowaniem warto dorzucić podsmażoną marchewkę, seler albo pietruszkę. Ja lubię też dodać jabłko lub gruszkę. Te dwa owoce idealnie sprawdzają się w wytrawnych potrawach. A sposób doprawiania? Cóż, zależy wyłącznie od pomysłowości kucharza. Mój ulubiony pasztet to ten z białej fasoli – delikatnie słodki, z wyraźną nutą majeranku. Zawsze wychodzi zwarty i wilgotny. Do naturalnej delikatnej słodyczy białej fasoli pasują polskie przyprawy: majeranek i cząber.
SKŁADNIKI:
1 szklanka (200 g) suchej kaszy jaglanej
3 gruszki
1 cebula
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2–3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 jagody jałowca
3 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę namaczaj przez 12 godzin. Następnie ugotuj ją do miękkości. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem. Ugotuj na miękko ze szczyptą soli i cukru i odstaw do wystygnięcia. W misce wymieszaj kaszę z fasolą, obierz cebulę i drobno posiekaj. Wysyp na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Usmaż na złoto, a na koniec dorzuć cząber i majeranek oraz posiekane ząbki czosnku. Smaż jeszcze około 30 sekund. Usuń liście oraz jagody jałowca. pokrój w kostkę i włóż do miski. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę (nie musi być idealnie gładka). Masa powinna być wilgotna. Jeśli jest za sucha, dolej trochę oleju. Dosyp przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Weź długą keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż masę i wyrównaj. Posyp bułką tartą, a do ozdoby użyj pokrojonej trzeciej gruszki (lub suszonych owoców). Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie odstaw na noc, żeby pasztet się schłodził.
Przepis i zdjęcie pochodzą z książki WEGAN NERD Moja roślinna kuchnia
autorstwa Alicji Rokickiej, którą gorąco polecamy!
https://wegannerd.blogspot.com/