Pasztet z białej fasoli i gruszki

PASZTET

Najpopularniejsze wegańskie pasztety to te z soczewicy, białej fasoli lub soi – najbardziej pożywne i sycące. Żeby ich struktura była bardziej zwarta, trzeba dodać do środka ugotowaną kaszę jaglaną lub kukurydzianą. W trosce o wilgotność i smak pasztetu przed miksowaniem warto dorzucić podsmażoną marchewkę, seler albo pietruszkę. Ja lubię też dodać jabłko lub gruszkę. Te dwa owoce idealnie sprawdzają się w wytrawnych potrawach. A sposób doprawiania? Cóż, zależy wyłącznie od pomysłowości kucharza. Mój ulubiony pasztet to ten z białej fasoli – delikatnie słodki, z wyraźną nutą majeranku. Zawsze wychodzi zwarty i wilgotny. Do naturalnej delikatnej słodyczy białej fasoli pasują polskie przyprawy: majeranek i cząber.

SKŁADNIKI:
1 szklanka (200 g) suchej kaszy jaglanej
3 gruszki
1 cebula
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego cząbru
⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2–3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 jagody jałowca
3 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:
Fasolę namaczaj przez 12 godzin. Następnie ugotuj ją do miękkości. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem. Ugotuj na miękko ze szczyptą soli i cukru i odstaw do wystygnięcia. W misce wymieszaj kaszę z fasolą, obierz cebulę i drobno posiekaj. Wysyp na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Usmaż na złoto, a na koniec dorzuć cząber i majeranek oraz posiekane ząbki czosnku. Smaż jesz­cze około 30 sekund. Usuń liście oraz jagody jałowca. pokrój w kostkę i włóż do miski. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę (nie musi być idealnie gładka). Masa powinna być wilgotna. Jeśli jest za sucha, dolej trochę oleju. Dosyp przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Weź długą keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż masę i wyrównaj. Posyp bułką tartą, a do ozdoby użyj pokrojonej trzeciej gruszki (lub suszonych owoców). Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie odstaw na noc, żeby pasztet się schłodził.

Przepis i zdjęcie pochodzą z książki WEGAN NERD Moja roślinna kuchnia
autorstwa Alicji Rokickiej, którą gorąco polecamy!
https://wegannerd.blogspot.com/

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12255 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8125 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7180 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5786 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5036 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4946 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm