Składniki:
20 g borowików suszonych
⅔ szklanki ryżu arborio
½ szklanki białego wina
1 szalotka
2 ząbki czosnki
½ pęczka natki pietruszki
około 400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
Przygotowanie:
Grzyby namocz w chłodnej wodzie przez około ½ godziny. Odsącz je na sitku. Pozostaw wodę, w której były moczone. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 2 łyżkami masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 2 minut. Wsyp borowiki i smaż 3 minuty. Dołóż drobno posiekany czosnek i smaż około minuty, potem ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej wino, często mieszając. Do bulionu dolej wodę, w której moczyły się grzyby. Po wchłonięciu przez ryż wina, dodaj stopniowo bulion. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, rondel zdejmij z ognia. Dodaj natkę pietruszki i parmezan, wymieszaj.