Jajka w awokado

Jajka-w-awokado
Składniki: 1 awokado 2 małe jajka sól, pieprz kilka kropel cytryny proponowane dodatki: pomidorki koktajlowe owoce np. granatu, mandarynki ser mozzarella rukola, rzerzucha szynka Przygotowanie: Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać solą. W miejsca po pestce wbić jajka. Zapiekać około 15 minut w temperatu...
Czytaj dalej

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi-z-jajkiem-w-koszulce
Składniki: 8 szparagów (zielonych lub białych) 2 jajka 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki) 50 g masła sok z cytryny lub limonki (około 2 łyżeczek) sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy) można podać podpieczone pieczywo, masło Przygotowanie: Sos holenderski Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzan...
Czytaj dalej

Pasztet z białej fasoli i gruszki

PASZTET
Najpopularniejsze wegańskie pasztety to te z soczewicy, białej fasoli lub soi – najbardziej pożywne i sycące. Żeby ich struktura była bardziej zwarta, trzeba dodać do środka ugotowaną kaszę jaglaną lub kukurydzianą. W trosce o wilgotność i smak pasztetu przed miksowaniem warto dorzucić podsmażoną marchewkę, seler albo pietruszkę. Ja lubię też dodać...
Czytaj dalej

Owsianka z masłem orzechowym zostawiona na noc

owsianka_1
Dla tych, którzy żyją w biegu, taka owsianka jest dobrym śniadaniowym rozwiązaniem. Nie trzeba jej goto­wać ani czekać, aż przestygnie. Płatki owsiane zalewa się po prostu mlekiem roślinnym i odstawia do lodówki na 8–10 godzin. Przez noc wchłoną płyn i staną się miękkie. Wystarczy, że następnego dnia po przebudzeniu wyciągniesz je z lodówki, i są g...
Czytaj dalej

Jesienna zupa dyniowa z kuminem

zupa-dyniowa
Są takie smaki, bez których nie wyobrażamy sobie określonej pory roku. Latem jemy pomidory, zimą bulwy, wiosną nowalijki. A jesienią? Jesienią każda roślinna kuchnia rozświetla się słonecznym kolorem – pomarań­czem bijącym od dyni. Dynię można przygotować na wiele sposobów: dusić ją lub piec, doprawiać imbirem albo cynamonem. Jedni dodadzą paprykę,...
Czytaj dalej
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
1066 Odsłony
Depresja jest chorobą ogólnoustrojową, powszechną i wyniszczającą. Ogólne objawy depresji wykazuje ponad 5 proc. Polaków (dokładnie 5,4 proc.), czyli około 1,5 miliona ludzi.Mniej ...
705 Odsłony
Nasza dieta opiera się w dużej mierze na białku. Jest ono obecne właściwie w każdym posiłku. Bez niego trudno o skuteczne budowanie, wzmacnianie i rege­nerację mięśni, dobre samopo...
659 Odsłony
Składniki: 1 awokado 2 małe jajka sól, pieprz kilka kropel cytryny proponowane dodatki: pomidorki koktajlowe owoce np. granatu, mandarynki ser mozzarella rukola, rzerzucha szynkaPr...
640 Odsłony
Dlaczego zacząłeś ćwiczyć tai-chi? To wynik zaszczepionych jeszcze w dzieciństwie zainteresowań filo­zofią Wschodu oraz azjatyckimi sztukami walki. Pierwszy nieani­mowany fil...
547 Odsłony
Święta Wielkanocne jednoznacznie kojarzą się nam z jajkiem.W przedchrześcijańskiej tra­cji ludowej w tym samym czasie obchodzono tzw. Jare Święto (Jare Gody). Oznaczało to kilkudn...
522 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm