Tradycyjny barszcz wigilijny

Tradycyjny-barszcz-wigilijny
Składniki: 1 kg buraków pół selera por 2 duże cebule 4 kwaśne, polskie jabłka np. Reneta, Antonówka lub Szampion 5 łyżek octu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ​ Przygotowanie: ​ Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa. Dodać obrane: seler i cebule w całości oraz z...
Czytaj dalej

Karp w rumianej panierce

karp
Składniki: 1 kg karpia 4 cebule olej rzepakowy pszenna mąka 2 jajka pół szklanki wody sól Przygotowanie: Wyfiletowanego karpia należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi bądź czystą ściereczką i pokroić. Rybę natrzeć solą, włożyć do glinianego naczynia, jeśli nie posiadamy takiego, możemy użyć garnka lub szklanej misy. Poszatkowan...
Czytaj dalej

Smażony makaron z tofu

Smaony-makaron-z-tofu
Składniki: 100 g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki startego świeżego imbiru garść groszku cukrowego kilka różyczek brokuła liście szpinaku 100 g pokrojonego tofu 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanego chili 2 łyżeczki oleju sezamowego limonka lub cytryna Przygotowanie: Makaron ugotować, odcedzić i przelać z...
Czytaj dalej

Grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Grzanki-z-gruszk
Składniki: 3 plastry sera z niebieską pleśnią 3 kromki chleba pełnoziarnistego masło 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 gruszki bazylia świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Ser pleśniowy wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękł. Chleb opiec w opiekaczu lub piekar­niku na wysokiej półce (wystarczy niecała minuta). Posmarować masłem. Orz...
Czytaj dalej

Risotto z borowikami

Risotto-z-borowikami
Składniki: 20 g borowików suszonych ⅔ szklanki ryżu arborio ½ szklanki białego wina 1 szalotka 2 ząbki czosnki ½ pęczka natki pietruszki około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Przygotowanie: Grzyby namocz w chłodnej wodzie przez około ½ godziny. Odsącz je na sit...
Czytaj dalej
Składniki: 1 awokado 2 małe jajka sól, pieprz kilka kropel cytryny proponowane dodatki: pomidorki koktajlowe owoce np. granatu, mandarynki ser mozzarella rukola, rzerzucha szynkaPr...
3041 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
2940 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych. Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugeruj...
2432 Odsłony
Wraz z wiekiem spędzamy coraz więcej czasu w domu, siedząc przed telewizorem czy na kanapie z ulubioną książką w ręku. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebny jest nie t...
2352 Odsłony
Kaja Grąbczewska – joginka, kulturoznawczyni, nauczycielka Asthanga jogi. Ukończyła renomowany kurs nauczycielski Ashtanga Vinyasa Yoga z Barbarą Lipską Larsen i Mateuszem Dekerem....
2236 Odsłony
Enter your text here ... Czarny Kot wychodzi z domu tylko w dzień. Lubi patrzeć na muchy i jaskółki. Biała Kotka wychodzi z domu tylko w nocy. Lubi patrzeć na robaczki świętojańskie...
2134 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm