Słodko i grubo

19 października 2017

Liczne badania udowadniają, że słodzone, gazowane napoje negatywnie wpływają na organizm, powodują nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz upośledzają sprawność metabolizmu.

W ramach przeprowadzonego eksperymentu na jedną dobę zamknięto uczestników badania w komorze metabolicznej. Pozwoliło to dokładnie zbadać, jak ich organizm zużywa składniki odżywcze z posiłków. Wykonywane były dokładne pomiary poziomu tlenu i dwutlenku węgla w pomieszczeniu, a także oznaczano zawartość azotu w moczu uczestników. Badanym podawane były posiłki o różnej zawartości białka w połączeniu z napojami słodzonymi bądź bez nich. Okazało się, że słodzone napoje zmniejszały procesy termogeniczne (generacji ciepła) i spalanie tłuszczów uczestników eksperymentu. Dodatkowo efekt ten był najsilniejszy w połączeniu z posiłkami, które były bogate w białko. Zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem jest więc popijanie obiadu… wodą!