Zdrowe stawy? To możliwe!

12 maja 2015

O tym, jak ważna dla zachowania sprawności stawów jest prawidłowa dieta, odpowiednia ilość ruchu i dobór wygodnego obuwia oraz co, by jak najdłużej zachować stawy w dobrej kondycji, pisze trener i dietetyk Jakub Mauricz.

O stawach większość pacjentów przypomina sobie w momencie pojawienia się dolegliwości bólowych. Przede wszystkim spotyka to osoby w  dojrzałym wieku, u których częściej niż u ludzi młodych rozwijają się choroby zwyrodnieniowe połączeń kości. Lekarze do niedawna sądzili, że proces ten jest naturalny i związany ze zużywaniem się chrząstki. Obecnie wiadomo, że wpływ na pojawienie się chorób stawów mają również inne czynniki, takie jak: dieta, współ- istnienie chorób przewlekłych (np. cukrzycy), przebyte urazy czy utrwalenie nieodpowiednich wzorców ruchu (np. wykonywanie przysiadów z kolanami skierowanymi do wewnątrz).

Jedz na zdrowie

Jak w  przypadku wielu chorób, również przy dolegliwościach stawów źródłem problemu może być nieprawidłowa dieta. Na dolegliwości częściej uskarżają się osoby o osłabionej florze bakteryjnej jelit lub z zespołem cieknącego jelita (tzw. LGS). Jednym z powodów tych zaburzeń jest spożywanie produktów bogatych w gluten. Ten – przyklejając się do ścian jelita – dziurawi je i otwiera w ten sposób drogę do wędrówki po organizmie bakteriom i niestrawionym resztkom pokarmów. Gdy elementy te dostaną się do stawów, powodują zmiękczenie ich struktury i obsuszenie mazi stawowej, a w konsekwencji zniszczenie powierzchni stawowej oraz stany zapalne. Problemy z kolanami objawiają się m.in. dźwiękiem chrupania i tzw. strzelaniem kolan. Nieodpowiednia dieta może powodować także dnę moczanową (tzw. podagrę, artretyzm), objawiającą się silnym bólem stawów. Powodem jest nadmiar kwasu moczanowego w organizmie, który ulega krystalizacji. Powstałe moczany (kryształki o ostrych brzegach) odkładają się i rosną w stawach oraz tkance okołostawowej, raniąc ją i wywołując stan zapalny. Wskazane jest ograniczenie spożycie wieprzowiny, bowiem jest ona bogata w puryny, które mają tendencję do gromadzenia się w stawach i nerkach.

Strona 1 z 3123