5 naturalnych antybiotyków

29 marca 2017

W odróżnieniu od farmaceutyków bakteriobójczych nie niszczą one naturalnej flory jelitowej, a więc nie osłabiają odporności organizmu. Natomiast podobnie jak one potrafią zwalczać drobnoustroje. Po które ze źródeł naturalnych składników warto sięgnąć, chcąc zachować zdrowie? 

Czosnek

Wyniki badań naukowych dowodzą, że dzięki zawartości allicyny roślina ta charakteryzuje się silniejszym od penicyliny działaniem bakteriobójczym. Składnik ten działa destrukcyjnie m.in. na paciorkowce, bakterie E.coli czy gronkowce. Wprowadzenie czosnku na stałe do diety wpływa korzystnie na układ odpornościowy organizmu, pobudzając białe krwinki do działania. Warto go jeść na surowo zwłaszcza przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, zatok i problemach jelitowych.

Cebula

Warzywo to zawiera allicynę i fitoncydy, które są sprzymierzeńcem człowieka w walce z chorobami układu pokarmowego oraz przy bólu gardła, chrypie, zapaleniu zatok i oskrzeli. Substancje te blokują namnażanie się bakterii oraz grzybów (m.in. pleśni i Candida albicans) i zwiększają produkcję śluzu. Najlepiej spożywać ją codziennie na surowo lub pod postacią domowego syropu, ponieważ allicyna ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury.

Chrzan

Dzięki zawartości glikozydów siarkocyjanowych, które nadają chrzanowi ostry, piekący smak, jego świeży korzeń charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym, przeciwwirusowym i grzybobójczym oraz zwiększającym odporność organizmu. Dodatkowo jest źródłem korzystnych dla zdrowia substancji takich jak lizozym, alkohol fenyloetylowy i fitoncydy. Zjadać go (najlepiej na surowo) powinny zwłaszcza osoby borykające się z chorobami zatok.

Imbir

Kłącze to polecane jest osobom chcącym wzmocnić odporność, a także skarżącym się na problemy ze strony układu pokarmowego wywołanych infekcją salmonellą czy listerią. To doskonałe remedium na przeziębienie. Silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwpasożytnicze wykazuje ze względu na zawartość związków seskwiterpenowych charakteryzujące się zapachem (zingiberen i zingiberol oraz cyneol, borneol, cytral i aldehydy).

Kurkuma

Kurkumina jest substancją silnie przeciwzapalną, przeciwwirusową, antybakteryjną. Udowodniono, że ma ona działanie przeciwzapalne porównywalne z ibubrofenem.

Maria Polak