Głóg

26 czerwca 2018

Ze względu na ciernie w Polsce potocznie zwany bywa kolidupą. Jednak głóg to coś więcej niż tylko popularna roślina. To nieoceniony sprzymierzeniec w zapobieganiu wielu schorzeniom i walce z nimi.

Lecznicze właściwości głogu znane są od tysięcy lat, właściwie na całym świecie. Już w starożytności Dioskurydes aplikował go przy biegunce, a Pliniusz przy ukąszeniu węży. Doceniany przez medyków ze słynnej szkoły Salerno, uważany był za skuteczny lek w przypadku chorób układu pokarmowego, krwionośnego oraz przy bezsenności. Również w Ameryce stosowany był w chorobach serca. Znała go medycyna klasztorna; określała jego właściwości jako ściągające, schładzające i wzmacniające. W Chinach przypisywano mu siłę yin, smak kwaśny kierujący w dół i do wewnątrz ciała energię, która ochładza, ściąga i przywraca równowagę płynów organicznych.

Kwiat na zdrowie

Drogocenne kwiaty głogu zawierają m.in. fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C i witaminy z grupy B, pektyny i sole mineralne, a przede wszystkim znaczną ilość flawonoidów i procyjanidów. Związki flawonoidowe (witeksyna, apigenina, orientyna i izowiteksyna) działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit oraz naczynia krwionośne. Poprawiają pracę serca, do którego zwiększa się dopływ utlenionej krwi, co powoduje ustąpienie ewentualnego bólu i duszności oraz zapobiega niedokrwieniu i niedotlenieniu mięśnia sercowego. Zwiększa się też siła skurczów mięśnia sercowego, a nieznacznie zmniejsza ich częstotliwość, dzięki czemu serce pracuje wydajniej. Głóg jest więc polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą i chorobą wieńcową. Pomoże też chorym na nadczynność tarczycy oraz kobietom w fazie klimakterium. Ma również korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu. Flawonaoidy łagodzą bóle menstruacyjne i zapobiegają schorzeniom dróg moczowych. Procyjanidy powodują zaś łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego. Kwiaty głogu, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, mają działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo medycyna ludowa zalecała je jako leki przeciwuczuleniowe i przeciwastmatyczne ze względu na to, że rozluźniają oskrzeliki, łagodząc kaszel.

Owocem w choroby

Owoce głogu cechują się dużą zawartością witaminy C, stąd ich znaczny wpływ na odporność. Dzięki nim możemy zwiększyć szanse organizmu w walce z przeziębieniem czy grypą. Zawarta w nich witamina PP wspiera natomiast prawidłowe działanie układu pokarmowego. Reguluje prawidłowy proces trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Odpowiada także za hamowanie procesów starzenia się skóry. Owoce głogu zawierają spore ilości błonnika i olejków eterycznych, które mają działanie uspokajające. Są więc dobrym wsparciem przy zapobieganiu kołatania serca, wynikającego z nadmiernego napięcia nerwowego, nerwobólów i bezsenności. Głóg dba o układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika pomaga przy zaparciach i poprawia trawienie. Poza tym skutecznie odkwasza i oczyszcza organizm. Owoce głogu zawierają też sporo soli mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, a także mangan, kobalt, glin, krzem. Jest w nich również witamina A i alkohol cukrowy sorbitol, który jest stosowany jako środek słodzący dla osób z nadwagą i chorych na cukrzycę.

Głóg w domowej apteczce

Warto pamiętać, że głóg można aplikować w postaci przetworów, herbatek, win, nalewek czy zwykłych wywarów lub odwarów. Ani owoce, ani kwiaty głogu nie powinny być spożywane w surowej postaci. Co ważne, preparaty domowej roboty są łagodne i nie wywołują efektów ubocznych, choć nie powinny z nimi przesadzać osoby z niedociśnieniem. Najlepiej sprawdzą się jako profilaktyka lub uzupełnienie profesjonalnego leczenia. Oczywiście, aby można było zauważyć efekty, głóg musi być przyjmowany regularnie.

Artykuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu „Strefa Zdrowia dla Każdego