5 powodów, dla których warto jeść owoce egzotyczne

6 lipca 2017

Polacy coraz chętniej sięgają po egzotyczne owoce. Dowodem może być fakt, że od 2012 r. rośnie konsumpcja owoców importowanych – głównie bananów i cytrusów. Jakie korzyści zdrowotne ma dla nas spożywanie tego rodzaju owoców?

Cytrusowa bomba

Grejpfruty, cytryny, limonki, mandarynki i pomelo – wszystkie te cytrusy łączy orzeźwiający smak, intensywny aromat i bogactwo witaminy C. Pomarańcze zawierają także błonnik pokarmowy, potas i kwas foliowy – ten ostatni jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo. Cytryna wzmacnia odporność, dzięki czemu jest pożądanym składnikiem domowych syropów z czosnku czy cebuli. Dodatkowo leczy niestrawność, łagodzi wzdęcia i uporczywe bóle głowy oraz obniża ciśnienie. Jeszcze większe stężenie witaminy C zawiera limonka, która jest także niezastąpiona w kuracjach oczyszczających. Owoce cytrusowe najlepiej spożywać wraz z białą skórką, która rozdziela ich cząstki. W jej skład wchodzą flawonoidy zwiększające przyswajalność witaminy C. Ponadto związki te, zwane też witaminą P, wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i wspierają układ odpornościowy.

Zdrowe tłuszcze

Awokado jest niezwykle kaloryczne, ale zawiera tłuszcze jednonienasycone, które obniżają ciśnienie krwi i poziom LDL (zwanego złym cholesterolem). Ponadto w skład miąższu tego owocu wchodzą kwasy omega-3 i witamina E, korzystnie wpływające na pracę mózgu. Spożywanie awokado zaleca się w celu zapobiegania chorobie Alzheimera lub zahamowania jej rozwoju we wczesnym stadium. Jadalna jest także pestka z awokado, która ma właściwości przeciwutleniające oraz spowalnia procesy starzenia organizmu. Ponadto zawiera sporą dawkę rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy. W Ameryce Środkowej i Południowej pestka stosowana jest jako lek na dolegliwości układu pokarmowego, między innymi biegunkę.

Pomoc w odchudzaniu

Bromelaina to grupa enzymów, której ananas zawdzięcza swoje właściwości i smak. Mają one działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, a dzięki przyspieszeniu procesu rozkładu białek – usprawniają proces trawienia. Ananas nie tylko wpływa korzystnie na sylwetkę, ale także zapobiega zaparciom i wzdęciom. Dobrze jest go spożywać w przypadku niestrawności bądź przy schorzeniach związanych ze słabym wydzielaniem kwasów żołądkowych. Dodatkowo zawiera błonnik, który wspomaga proces detoksykacji organizmu i daje uczucie sytości. Należy pamiętać o tym, by ananasy na surowo. Plastry zanurzone w słodkiej zalewie z puszki są mało wartościową bombą kaloryczną. Nawet świeży owoc jest źródłem cukrów prostych, dlatego powinien być spożywany w pierwszej połowie dnia, aby organizm miał szansę je spalić.

Lek na skórę

Słodko-kwaśne mango to najbogatsze źródło witaminy A wśród owoców. Wpływa pozytywnie na wzrok i pomaga przy problemach z suchą, wrażliwą, skłonną do rogowacenia skórą. Pulpa z miąższu mango ma silne właściwości chłodzące, może być zatem pomocna przy przegrzaniu organizmu. Natomiast masło z pestek owocu to naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroni przed negatywnym działaniem promieni UV i opóźnia procesy starzenia skóry.

Owoc życia

Granat, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych polifenoli, posiada silne właściwości przeciwutleniające, a tym samym pomaga zneutralizować działanie wolnych rodników. Stężenie antyoksydantów w soku z granatu jest nawet trzykrotnie wyższe niż w naparze zielonej herbaty czy w czerwonym winie. Już w starożytnych Chinach uznawano sok z granatu za życiodajny nektar i upatrywano w nim właściwości zapewniające długowieczność. Ponadto dzięki fitoestrogenom granat łagodzi dolegliwości PMS i menopauzy. Ma korzystny wpływ na potencję i pobudza libido. To jeden z najpopularniejszych egzotycznych afrodyzjaków.

Ewa Popielarz