Truskawki na zdrowie

23 czerwca 2016

Owoce te są nie tylko smaczne, ale także korzystnie oddziałują na organizm człowieka. Ich składniki wpływają m.in. na funkcjonowanie układu krążenia, poprawiają wygląd skóry, wykazują również silne działanie antynowotworowe.

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C. W 100 g owoców znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego, podczas gdy w takiej samej ilości pomarańczy tylko 50 mg. Oprócz tego zawierają witaminy B1, B2, A, E czy PP, minerały takie jak: cynk, żelazo, potas, mangan, wapń, magnez, fosfor i krzem, oraz wiele innych działających prozdrowotnie składników, np. antocyjany, kwas elagowy czy fizetynę.

Pomocne dla serca

Jak dowiedziono naukowo, jedzenie truskawek pozytywnie wpływa na profil lipidowy człowieka. Regularna konsumpcja owoców obniża ogólny poziom cholesterolu, triglicerydów oraz lipoprotein niskiej gęstości (LDL), czyli tzw. złego cholesterolu we krwi. Właściwości te przypisuje się obecności w truskawkach m.in. antocyjanów, czyli naturalnych barwników roślinnych, które rozszerzają naczynia krwionośne i uniemożliwiają odkładanie się w nich płytek miażdżycowych. Jest to możliwe również dzięki aktywacji białka Nrf2, które powoduje intensyfikację ochronnych i antyoksydacyjnych aktywności organizmu. Z tego względu owoce te polecane są szczególnie pacjentom obarczonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

Poprawiają kondycję skóry

Bogaty w antocyjany ekstrakt z truskawek chroni nie tylko serce, ale także skórę człowieka. Składniki te, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i antynowotorowym zwiększają odporność naskórka na działanie szkodliwych promieni UV, przedłużają żywotność komórek skóry właściwej (czyli fibroblastów) i redukują zniszczenia powstałe w DNA. Truskawki są wykorzystywane również jako składniki kosmetyków lub maseczek. Owoce wykazują dobroczynne działanie na cerę dzięki zawartości m.in. kwasu salicylowego (złuszcza rogową warstwę naskórka, łagodząc objawy trądziku), witaminy C (rozjaśnia przebarwienia), wapnia, fosforu i magnezu (odkwaszają skórę) oraz witaminy A (opóźnia procesy starzenia).

Czy wiesz, że truskawki zostały wyhodowane w 1712 r. z połączenia wirginijskiej i chilijskiej odmiany poziomki?

Działają antynowotworowo

Znajdujący się w skórce i pestkach truskawek kwas elagowy (należący do grupy polifenoli) wspiera układ odpornościowy i ma działanie przeciwutleniające. Najważniejszą jego funkcją jest natomiast ochrona przed nowotworami (zwłaszcza piersi, trzustki, gardła, skóry, okrężnicy, płuc i prostaty). Ten związek chemiczny likwiduje wolne rodniki, zmniejsza częstotliwość pojawiania się mutacji komórek i skutecznie blokuje enzymy prokancerogenne. Charakteryzuje się również działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym.

Chronią przed powikłaniami cukrzycy

Występująca w truskawkach fizetyna – barwnik z grupy flawonoidów, minimalizuje powikłania cukrzycy. Zmniejsza obrzęk nerek będący skutkiem nefropatii występującej przy cukrzycy typu I. Obniża także ryzyko rozwinięcia się retinopatii (zwyrodnienia siatkówki oka) czy neuropatii (uszkodzenia nerwów obwodowych) objawiającej się m.in. utratą zmysłu dotyku lub zdolności odczuwania ciepła.

Tekst: Maria Polak
Artykuł pochodzi z czerwcowego wydania magazynu „Strefa Zdrowia dla Każdego”