Czy należy podawać mu przekąski? Czy można pozwolić mu na samodzielne decydowanie, ile posiłku zje? Pierwsze trzy lata w życiu dziecka to czas niezwykle istotny z perspektywy możliwości kształtowania jego późniejszych upodobań i nawyków żywieniowych. W tym okresie dieta powinna zaspokajać jego specyficzne – z uwagi na postępujący wzrost i rozwój – potrzeby. Przeciętnie dziecko w wieku trzech lat powinno spożywać 1000- 1300 kalorii dziennie. Mimo że nie ma potrzeby liczenia kalorii, czasem jest to użyteczne. Warto pamiętać, że choć dziecko rośnie, tempo tego procesu jest wolniejsze niż w pierwszych 12 miesiącach życia. Pod koniec trzeciego roku życia osiąga ono około 50% wysokości, jaką będzie mieć w dorosłym życiu. Od pierwszego do trzeciego roku życia zwiększa swoją wagę o 2–3 kilogramy. Dzieci pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia powinny otrzymywać od 4 do 5 posiłków dziennie, w tym 3 główne i 1–2 uzupełniające.
Ma to w założeniu wywierać pozytywny wpływ na uregulowanie mechanizmu głodu i sytości, z korzyścią dla przyszłego rozwoju. Dlaczego? Po pierwszym roku życia ochota na jedzenie znacznie się zmniejsza. Dziecko niechętnie próbuje nowych potraw, uparcie odmawia jedzenia niektórych produktów żywnościowych. W związku z tym specjaliści przekonują, że w tym okresie powinno się również kontynuować karmienie piersią, ponieważ pokarm matki nadal stanowi dla dziecka bogate źródło wartościowych składników odżywczych. Z czasem można stopniowo ograniczać ilość karmień na rzecz posiłków w postaci śniadania, obiadu, kolacji i uzupełniającego drugiego śniadania oraz podwieczorku. Dziecko kończące pierwszy rok życia powinno otrzymywać w ciągu dnia maksymalnie 3 porcje mleczne. Trzeba przy tym pamiętać, by uzupełnienie płynów stanowiła w głównej mierze woda. Po pierwszym roku życia u dziecka rośnie zapotrzebowanie na witaminę D, wapń, a w szczególności na żelazo. Dlatego w jadłospisie powinny się znaleźć produkty, takie jak chude mięso, ryby, jaja, zielone warzywa, owoce bogate w witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza z produktów roślinnych. Źle zbilansowana dieta grozi niedoborami w organizmie dziecka. Według badań w Polsce aż 42% małych dzieci otrzymuje zbyt mało wapnia, 94% wykazuje niedobór witaminy D, 33% przyj- muje za mało jodu. Witamina D i wapń wspierają prawidłowy rozwój kości, żelazo i jod są wspierają funkcje poznawcze, zaś witamina C i A są pomocne we wzmacnianiu odporności.
Ogólnie rzecz biorąc, dieta dziecka ma być podobna do tego, co spożywa reszta rodziny. Śniadanie musi dostarczać dziecku około 25% z ogólnej puli energii zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Podstawowym składnikiem śniadania dziecka po pierwszym roku życia powinny być produkty mleczne: jogurt, kefir, niesłodzone kakao, mleko modyfikowane. Eksperci uważają, że najzdrow- szym śniadaniem dla dziecka są płatki na mleku. To połącze- nie jest bogate w wapń i błonnik. Zboża zawierają witaminy z grupy B i żelazo. Oprócz tego warto dziecku zaoferować produkty bogate w białko: jaja, rośliny, chude mięso. Właściwym dodatkiem do każdego śniadania powinny być warzywa lub owoce. Zdaniem die- tetyków dzieci powinny spożywać warzywa w ilości nie mniejszej niż 300 gramów dziennie. Dobrze jest wybierać te o ciemnozielonej i pomarańczowej barwie, jedno- cześnie ograniczając te, które zawierają skrobię.
Obiad dziecka powinien być najbardziej energetycznym posiłkiem ze wszystkich podawanych w ciągu dnia. Powinien zawierać lekką zupę warzywną oraz drugie danie. Drugie danie może zawierać mięso drobiowe, ryby, czasem rośliny strączkowe, produkty zbożowe, takie jak kasze i maka- rony, ale też ziemniaki. Nieod- łącznym elementem obiadu jest duża porcja warzyw, na przykład w postaci ugotowanej, surówek czy lubianej przez dzieci formy warzyw pokrojonych w słupki, do jedzenia ręką. Jeśli dziecko nie przepada za warzywami, można je podać jako przystawkę przed obiadem, gdy jest głodne. Uni- kajmy produktów ciężkostraw- nych, pikantnych, dosładzanych, zbyt twardych (mogą zapchać tchawicę), tłustych, gazowanych, solonych, smażonych lub wyso- koprzetworzonych. Organizm małego dziecka nie jest jeszcze gotowy na tego typu „dorosłą żywność". Obiad możesz zakoń- czyć lekkim deserem, na przykład porcją świeżych owoców.
Na kolację podawaj dziecku lekkostrawne produkty, najlepiej gotowane, o wysokiej zawartości składników odżywczych. Ten posiłek może zawierać pla- sterki sera, kefiry, jogurty, może być to też standardowa kanapka, na przykład z warzywami i twa- rogiem. Wieczorna szklanka ciepłego mleka może działać uspokajająco. Pora jedzenia kola- cji zależy od stylu życia rodzi- ców i często bywa ona łączona z posiłkiem obiadowo-kolacyj- nym rodziców po ich powrocie z pracy, dlatego bywa tak, że dla dzieci jest to drugi obiad. Pamię- taj, żeby brać pod uwagę tego typu indywidualne czynniki przy przygotowywaniu jadłospisu malucha.
W ramach uzupełnienia głównych dań możesz zaproponować dziecku świeże owoce, odrobinę soku (nie więcej niż pół szklanki soku 100% dziennie), przeciery owocowe i połączyć je z kleikiem czy kaszką. Dobrym pomysłem są także posiłki przygotowane na bazie mleka, jogurtu lub twarożku. Jako dodatków możesz użyć zmie-lonych orzechów lub migdałów. Unikaj w diecie dziecka tych dese- rów i posiłków, które zawierają cukier lub duże ilości tłuszczu. Najzdrowsze przekąski to kawałki owoców (jabłko, pomarańcza, banan) lub ugotowanych warzyw (marchew, kalafior), a także pla- sterki sera lub jogurt. Kajzerka, drożdżówka, czy chrupki kukury- dziane nie są dobrym pomysłem.
Podsumowując, pamiętaj o tym, by dziecko jadło posiłki regularnie, a jego dieta była zbilansowana i urozmaicona. W tym wieku jego potrzeby są bardzo duże, w związku z tym wybiórczość w jedzeniu może doprowadzić do niedoborów.