Dieta dziecka po pierwszym roku życia. Jakie wprowadzić zasady?

Dieta-dziecka-po-pierwszym-roku-ycia

Młodzi rodzice często zadają sobie pytanie, jak powinny wyglądać posiłki ich dziecka.

Czy należy podawać mu przeką­ski? Czy można pozwolić mu na samodzielne decydowanie, ile posiłku zje? Pierwsze trzy lata w życiu dziecka to czas niezwykle istotny z perspektywy możliwości kształtowania jego późniejszych upodobań i nawyków żywie­niowych. W tym okresie dieta powinna zaspokajać jego specy­ficzne – z uwagi na postępujący wzrost i rozwój – potrzeby. Prze­ciętnie dziecko w wieku trzech lat powinno spożywać 1000- 1300 kalorii dziennie. Mimo że nie ma potrzeby liczenia kalorii, czasem jest to użyteczne. Warto pamiętać, że choć dziecko rośnie, tempo tego procesu jest wolniej­sze niż w pierwszych 12 miesią­cach życia. Pod koniec trzeciego roku życia osiąga ono około 50% wysokości, jaką będzie mieć w dorosłym życiu. Od pierwszego do trzeciego roku życia zwięk­sza swoją wagę o 2–3 kilogramy. Dzieci pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia powinny otrzymywać od 4 do 5 posiłków dziennie, w tym 3 główne i 1–2 uzupełniające.

Podstawową zasadą, która powinna przyświecać kształtowaniu zachowań żywieniowych w tym czasie, jest dostosowanie posiłków do apetytu dziecka. 

Ma to w założeniu wywierać pozytywny wpływ na uregulowa­nie mechanizmu głodu i sytości, z korzyścią dla przyszłego roz­woju. Dlaczego? Po pierwszym roku życia ochota na jedzenie znacznie się zmniejsza. Dziecko niechętnie próbuje nowych potraw, uparcie odmawia jedze­nia niektórych produktów żyw­nościowych. W związku z tym specjaliści przekonują, że w tym okresie powinno się również kontynuować karmienie piersią, ponieważ pokarm matki nadal stanowi dla dziecka bogate źró­dło wartościowych składników odżywczych. Z czasem można stopniowo ograniczać ilość kar­mień na rzecz posiłków w postaci śniadania, obiadu, kolacji i uzu­pełniającego drugiego śniadania oraz podwieczorku. Dziecko koń­czące pierwszy rok życia powinno otrzymywać w ciągu dnia maksy­malnie 3 porcje mleczne. Trzeba przy tym pamiętać, by uzupełnie­nie płynów stanowiła w głównej mierze woda. Po pierwszym roku życia u dziecka rośnie zapotrze­bowanie na witaminę D, wapń, a w szczególności na żelazo. Dlatego w jadłospisie powinny się znaleźć produkty, takie jak chude mięso, ryby, jaja, zielone warzywa, owoce bogate w wita­minę C, która ułatwia wchłania­nie żelaza z produktów roślin­nych. Źle zbilansowana dieta grozi niedoborami w organizmie dziecka. Według badań w Polsce aż 42% małych dzieci otrzymuje zbyt mało wapnia, 94% wykazuje niedobór witaminy D, 33% przyj- muje za mało jodu. Witamina D i wapń wspierają prawidłowy rozwój kości, żelazo i jod są wspierają funkcje poznawcze, zaś witamina C i A są pomocne we wzmacnianiu odporności.

Ogólnie rzecz biorąc, dieta dziecka ma być podobna do tego, co spożywa reszta rodziny. Śniadanie musi dostarczać dziecku około 25% z ogólnej puli energii zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Podstawowym składnikiem śniadania dziecka po pierwszym roku życia powinny być produkty mleczne: jogurt, kefir, niesłodzone kakao, mleko modyfikowane. Eksperci uważają, że najzdrow- szym śniadaniem dla dziecka są płatki na mleku. To połącze- nie jest bogate w wapń i błonnik. Zboża zawierają witaminy z grupy B i żelazo. Oprócz tego warto dziecku zaoferować produkty bogate w białko: jaja, rośliny, chude mięso. Właściwym dodatkiem do każdego śniadania powinny być warzywa lub owoce. Zdaniem die- tetyków dzieci powinny spożywać warzywa w ilości nie mniejszej niż 300 gramów dziennie. Dobrze jest wybierać te o ciemnozielonej i pomarańczowej barwie, jedno- cześnie ograniczając te, które zawierają skrobię.

Obiad dziecka powinien być najbardziej energetycznym posiłkiem ze wszystkich podawanych w ciągu dnia. Powinien zawierać lekką zupę warzywną oraz drugie danie. Drugie danie może zawierać mięso drobiowe, ryby, czasem rośliny strączkowe, produkty zbożowe, takie jak kasze i maka- rony, ale też ziemniaki. Nieod- łącznym elementem obiadu jest duża porcja warzyw, na przykład w postaci ugotowanej, surówek czy lubianej przez dzieci formy warzyw pokrojonych w słupki, do jedzenia ręką. Jeśli dziecko nie przepada za warzywami, można je podać jako przystawkę przed obiadem, gdy jest głodne. Uni- kajmy produktów ciężkostraw- nych, pikantnych, dosładzanych, zbyt twardych (mogą zapchać tchawicę), tłustych, gazowanych, solonych, smażonych lub wyso- koprzetworzonych. Organizm małego dziecka nie jest jeszcze gotowy na tego typu „dorosłą żywność". Obiad możesz zakoń- czyć lekkim deserem, na przykład porcją świeżych owoców.

Na kolację podawaj dziecku lekkostrawne produkty, najlepiej gotowane, o wysokiej zawartości składników odżywczych. Ten posiłek może zawierać pla- sterki sera, kefiry, jogurty, może być to też standardowa kanapka, na przykład z warzywami i twa- rogiem. Wieczorna szklanka ciepłego mleka może działać uspokajająco. Pora jedzenia kola- cji zależy od stylu życia rodzi- ców i często bywa ona łączona z posiłkiem obiadowo-kolacyj- nym rodziców po ich powrocie z pracy, dlatego bywa tak, że dla dzieci jest to drugi obiad. Pamię- taj, żeby brać pod uwagę tego typu indywidualne czynniki przy przygotowywaniu jadłospisu malucha.

W ramach uzupełnienia głównych dań możesz zaproponować dziecku świeże owoce, odrobinę soku (nie więcej niż pół szklanki soku 100% dziennie), przeciery owocowe i połączyć je z kleikiem czy kaszką. Dobrym pomysłem są także posiłki przygotowane na bazie mleka, jogurtu lub twarożku. Jako dodatków możesz użyć zmie-lonych orzechów lub migdałów. Unikaj w diecie dziecka tych dese- rów i posiłków, które zawierają cukier lub duże ilości tłuszczu. Najzdrowsze przekąski to kawałki owoców (jabłko, pomarańcza, banan) lub ugotowanych warzyw (marchew, kalafior), a także pla- sterki sera lub jogurt. Kajzerka, drożdżówka, czy chrupki kukury- dziane nie są dobrym pomysłem.

Podsumowując, pamiętaj o tym, by dziecko jadło posiłki regularnie, a jego dieta była zbilansowana i urozmaicona. W tym wieku jego potrzeby są bardzo duże, w związku z tym wybiórczość w jedzeniu może doprowadzić do niedoborów.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12274 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8133 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7200 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5788 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5041 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4948 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm