Najczęściej kupujemy preparaty na objawy przeziębienia, dermokosmetyki, leki przeciwbólowe, poprawiające trawienie oraz suplementy diety. Specjaliści od lat przypominają, że szczególnie niebezpieczne dla zdrowia może okazać się nadużywanie leków przeciwbólowych. Nierzadko pacjenci aplikują sobie kolejny lek przeciwbólowy o zmienionej nazwie, który zawiera te same substancje aktywne co poprzedni. Zwiększa to ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych i toksycznych. Problem potęguje praktyka równoczesnego stosowania wielu leków przepisanych przez lekarza i tych kupionych samodzielnie. Grozi to wystąpieniem interakcji pomiędzy przyjmowanymi substancjami, co w konsekwencji może prowadzić do problemów gastrycznych, łącznie z poważnym zatruciem.Jednym z następstw niekontrolowanego przyjmowania dostępnych bez recepty leków, na przykład przeciw przeziębieniu, jest alergia na salicylany. Jest to jedna z popularniejszych alergii na leki, choć może wystąpić również w następstwie spożycia wybranych produktów spożywczych, owoców, przypraw i ziół. W wielu przypadkach ujawniająca się nadwrażliwość przybiera poważny dla zdrowia przebieg.
Czym są właściwie salicylany?
Salicylany to estry kwasu salicylowego, które zalicza się do kwasów beta-hydroksylowych (BHA). Są organiczną, bezbarwną, krystaliczną substancją, która występuje w sposób naturalny w przyrodzie. Kwas salicylowy topi się w temperaturze 159°C i dobrze rozpuszcza się w alkoholach. Dlatego możemy go znaleźć na przykład w spirytusie salicylowym. Preparaty, których jest składnikiem, mają działanie przeciwgrzybicze, bakteriostatyczne, przeciwzapalne, przeciwzaskórnikowe. Stąd szerokie zastosowanie kwasu salicylowego w środkach kosmetycznych do pielęgnacji skóry.
Gdzie jeszcze występuje niebezpieczny kwas salicylowy?
Przede wszystkim znajdziemy go w tzw. niesteroidowych lekach przeciwzapalnych (NLPZ), które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, takich jak polopiryna i aspiryna. W ich składzie znajduje się pochodna kwasu salicylowego, czyli kwas acetylosalicylowy. Podobnie jak w przypadku salicylanów, kwas acetylosalicylowy może wywoływać szereg niepożądanych reakcji. Uczulenie na salicylany jest zatem równoznaczne z uczuleniem na aspirynę.
Aspiryna, podobnie jak inne preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy, powstrzymuje działanie cyklooksygenazy, czyli enzymu odpowiadającego za syntezę prostaglandyn.
Te ostatnie zaś są przyczyną pojawiających się w organizmie stanów zapalnych. Sam stan zapalny, choć nieprzyjemny, ponieważ wiąże się z bólem i gorączką, jest paradoksalnie konieczny w procesie zdrowienia. Przyjmujemy więc leki, które osłabiają działanie prostaglandyn, a tym samym zmniejszają podwyższoną temperaturę i odczucie bólu. Wiąże się z tym jednak skutek uboczny. Prostaglandyny mają również za zadanie regulowanie składu krwi, hamowanie produkcji soku żołądkowego i pobudzanie wydzielania śluzu chroniącego żołądek. Zażywając aspirynę, ograniczamy ich działanie, a tym samym narażamy żołądek na działanie żrącego kwasu solnego, co może prowadzić do owrzodzeń.
Innym następstwem zbyt częstego przyjmowania kwasu acetylosalicylowego jest nietolerancja na salicylany znajdujące się w żywności. O jakie produkty chodzi?
U osób, u których na przykład pod wpływem przyjmowanych leków, rozwinie się nietolerancja na salicylany, wzrasta również ryzyko nadwrażliwości na te, które obecne są w żywności. Osoby uczulone mogą natomiast bezpiecznie spożywać mięso, ryby (oprócz makreli, śledzi, tuńczyka, pangi, tilapii), skorupiaki, mleko, sery, jajka, sól, pszenicę, żyto, owies, jęczmień, ryż, banany, figi, obrane gruszki, sok z cytryny, natkę pietruszki, obrane ziemniaki, warzywa strączkowe, szczypiorek. Przedawkowanie kwasu salicylowego objawia się w postaci alergii skórnej, ataków astmy, ataków duszności, w skrajnych przypadkach dochodzi nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Charakterystyczne oznaki uczulenia to: zmiany skórne (pokrzywka), nieżyt nosa, kaszel, obrzęk naczynioruchowy, trądzik, wzdęcia, bóle migrenowe, problemy z wypróżnieniem. Jego występowanie rozpoznaje się na drodze wywiadu medycznego. U osób, u których stwierdzono obecność alergii, nie stosuje się odczulania, ponieważ nie jest skuteczne i nie przynosi pozytywnych efektów. Prawdopodobieństwo wystąpienia nietolerancji wzrasta u osób cierpiących na innego rodzaju alergie czy uczulenia pokarmowe. Aby uniknąć nadwrażliwości, pozostaje nam rezygnacja z dostępnych bez recepty niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz żywności bogatej w kwas salicylowy. Niestety jest to prawie niemożliwe, ponieważ jak widać, salicylany występują w większości naszego pożywienia. Należy podkreślić, że alergię na kwas salicylowy fundujemy sobie sami, lekkomyślnie zażywając niekontrolowane ilości leków przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Korzystajmy z nich tylko w sytuacji, gdy zaistnieje ku temu istotna przesłanka.