Ich prozdrowotne właściwości zauważono już w starożytności. Miąższ tego cytrusa podawano chorym przy zatruciach pokarmowych oraz schorzeniach jelitowych. Grejpfruty stanowią niezwykle bogate źródło witaminy C i witaminy A, czyli beta-karotenu, dzięki czemu wspomagają układ odpornościowy organizmu. Zawierają w swym składzie także błonnik pokarmowy oraz mikro-i makroelementy. Przypisuje się im zbawienny wpływ na serce dzięki ich zdolności obniżania poziomu cholesterolu i regulowania ciśnienia. Grejpfruty są częstym składnikiem diet odchudzających, ponieważ mają niewiele kalorii i przyspieszą przemianę materii. Czy warto jeść zatem grejpfruty? To pytanie wydaje się retoryczne. Grejpfruty kojarzone są z wysoką zawartością witaminy Ci istotnie zawierają jej całkiem pokaźną dawkę. Przyjmuje się, że jedna sztuka średniej wielkości zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie człowieka. W największym stężeniu występuje ona w odmianie różowej i czerwonej. Jak na prawdziwą bombę witaminową przystało poza witaminą C w tych orzeźwiających owocach znajdziemy witaminę A, witaminę E, a także witaminy z grupy B. Nie koniec na tym. W swoim składzie grejpfruty mają także potas, wapń, cynk, fluor, magnez, fosfor, żelazo, cynk, przeciwutleniacze, jak choćby likopen czy karotenoidy oraz flawonoidy. Te ostatnie występują przede wszystkim w skórce, pestkach oraz białej błonce grejpfruta (albedo). Mają one właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. Badania wskazują, że grejpfrut jest przydatny w profilaktyce nowotworów żołądka, jelit, prostaty, pęcherza moczowego oraz szyjki macicy. Z uwagi na to, że flawonoidy pomagają zwalczać m.in. wolne rodniki, jedzenie grejpfrutów zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się skóry. Preparaty oraz zabiegi z wykorzystaniem grejpfruta polecane są przede wszystkim do skóry tłustej i trądzikowej, gdyż regulują nadmiar sebum oraz zamykają pory. Grejpfrut świetnie sobie radzi także z przebarwieniami, rozjaśniając je. Owoc ten również sprawdza się w przypadku przyspieszania gojenia stanów zapalnych, ran czy też zmian trądzikowych. Chyba już każdy z nas zdążył się zorientować, że odmiana czerwona grejpfruta odznacza się słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy, która jest spowodowana obecnością naringiny – substancji regulującej poziom cholesterolu i wpływającej na obniżenie jego poziomu. Mniejszym zainteresowaniem cieszą się odmiana żółta i zielona. Nie są gorzkawe, ale zawierają mniej wartości odżywczych. Odmiana żółta jest kwaśna, natomiast zielona (sweety – czyli krzyżówka grejpfruta i pomelo) słodsza, co nie przeszkadza jej zawierać o 25 proc. więcej antyoksydantów niż w przypadku odmiany czerwonej. Nader często poleca się grejpfruty osobom chcącym zgubić niechciane kilogramy. Jednym z argumentów jest ich niska kaloryczność (100 g to 33–50 kcal). Jednak istnieją też i inne. Grejpfruty wspomagają oczyszczanie organizmu, przyspieszają przemianę materii, usprawniają rozkład tłuszczów, a zawarty w nich błonnik dostarcza poczucia sytości na dłuższy czas. Dzięki temu grejpfrut zyskał sobie sławę naturalnego środka odchudzającego. Dieta grejpfrutowa, która opanowała Hollywood w latach 30. XX wieku przynosiła zaskakująco szybko pożądane rezultaty. Gwiazdy srebrnego ekranu w błyskawicznym tempie gubiły kilogramy, lecz często także i własne zdrowie. Niskokaloryczna kuracja często prowadziła do osłabienia organizmu, spowolnienia przemiany materii, a w rezultacie do efektu jo-jo i nadrobienia utraty masy nierzadko z nadwyżką. Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (IG 20), dlatego są wskazane dla osób zmagających się z cukrzycą oraz zdrowych – w profilaktyce tej choroby. Grejpfruty spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie. Owoce te regulują poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Są zatem polecane nie tylko cukrzykom, lecz także osobom chorującym na insulinooporność. Częste spożywanie grejpfrutów pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny oraz serce. Cytrusy te pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co powoduje, że są dobrym instrumentem profilaktyki miażdżycowej i sposobem na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Badania wykazały, że czerwone grejpfruty są skuteczniejsze niż inne odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają też najwięcej likopenu i karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą, nowotworami i przedłużają młodość. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny jeść grejpfruty z błonkami, gdyż obfitują one w obniżający go błonnik. Oprócz sporej dawki witamin i wartości odżywczych grejpfrut zawiera kwas salicylowy, znany ze swojego odkażającego działania. Ponadto kwas ten redukuje ilość wapnia, który odkłada się w chrząstkach stawowych, przyczyniając się do rozwoju artretyzmu. Z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego spożywanie grejpfrutów zaleca się kobietom w ciąży. Kwas foliowy to po prostu witamina B9, która wpływa na prawidłowy rozwój płodu, w szczególności zaś na rozwój jego układu nerwowego. Grejpfruty pomagają również zapobiegać oraz leczyć anemię ciążową. Z uwagi na korzystny wpływ grejpfrutów na perystaltykę jelit mogą być one pomocne w przypadku uporczywych zaparć, które bardzo często nękają kobiety w ciąży. Grejpfrutów, tak jak i innych cytrusów, powinny unikać kobiety uskarżające się na częstą zgagę.
Trzeba pamiętać, że sok z grejpfruta ma najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z lekami.
Dlatego warto dopytać o to lekarza. Jeśli nie mamy pewności, czy możemy z grejpfrutów korzystać, powstrzymajmy się od ich jedzenia na 4 godziny przed przyjęciem leku i 4 godziny po przyjęciu. Jeśli jednak przyjmowane przez nas leki nie wchodzą w reakcje z cytrusami lepiej nie eliminujmy ich z jadłospisu. Odradza się spożywanie grejpfrutów w połączeniu z lekami na alergię, nadciśnienie, chorobę niedokrwienną serca, zaburzenia lipidowe, bezsenność, aids, HIV, choroby nowotworowe. Istnieje również możliwość osłabienia działania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Jeśli chcesz wybrać dobrego grejpfruta, wybieraj owoce o intensywnym kolorze, bo takie mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Im większe i cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Warto wiedzieć, że w aptekach jest dostępny ekstrakt z pestek grejpfruta, który zawiera wysoko skoncentrowany kompleks flawonoidów i witamin. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi cenne składniki, bez konieczności przyzwyczajania się do gorzkiego smaku pestek czy błonek grejpfruta.