Co nam leży na wątrobie

wtrob_20210630-200959_1

Wątroba (łac. hepar) to wielozadaniowy organ występujący u kręgowców, a także niektórych innych zwierząt. Jest ważną częścią układu pokarmowego. Jej masa wynosi 1300–1500 gramów u zdrowej dorosłej kobiety, a u mężczyzn jest średnio o 200 gramów cięższa. Ten znajdujący się po prawej stronie brzucha gruczoł nie tylko sprawia, że nasz organizm działa sprawnie, ale jego praca jest nam wręcz niezbędna do życia. Wątroba ma zdolności regeneracyjne, które jednak mogą się wyczerpać, jeśli nie będziemy o nią dbać.

Wątroba pracuje bez ustanku: metabolizuje, magazynuje, filtruje, oczyszcza z toksyn, wspomaga odporność i wydolność organizmu. Ponadto wytwarza dziennie do 1,5 litra żółci, która bierze udział w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów. Wątroba w dużej mierze odpowiada także za produkcję białek – aż 85 proc. białek w osoczu zawdzięczmy jej pracy. Kolejną ważną funkcją, jaką ten organ pełni w naszym ciele, jest przekształcanie węglowodanów i białek w tłuszcze. Zajmuje się też magazynowaniem glukozy, której nadmiar przechowywany jest w formie glikogenu. Kiedy zachodzi potrzeba sięgnięcia po zapasy energetyczne, wątroba przekształca go z powrotem w glukozę i uwalnia odpowiednią ilość do krwioobiegu. Tak samo dzieje się z przechowywanymi w wątrobie enzymami, witaminami i niezbędnymi do życia pierwiastkami takimi jak żelazo.

Stłuszczenie wątroby

O stłuszczeniu wątroby mówimy wtedy, gdy tłuszcz zajmuje więcej niż 10 proc. tego organu. Stłuszczenie wątroby jest chorobą cywilizacyjną i mamy obecnie do czynienia z jej epidemią. Istnieją dwa główne typy tej choroby: alkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby oraz niealkoholowa (NAFLD) – jak sama nazwa wskazuje niepowiązana z nadmiernym spożyciem alkoholu.

Zazwyczaj dopiero gdy wyniki badania krwi wykażą za wysoki poziom enzymów wątrobowych, zaczyna się diagnozować NAFLD. Do tego czasu większość pacjentów nie zdaje sobie sprawy z rozwoju choroby, ponieważ nie daje ona charakterystycznych objawów. Niepokojące może być chroniczne zmęczenie wraz z odczuwalnym dyskomfortem w górnej prawej części brzucha.

Stłuszczeniowa choroba wątroby występuje u coraz większej liczby mieszkańców krajów rozwiniętych. Szacuje się, że aż co czwarty Polak zmaga się z NAFLD. Problem ten dotyczy niestety całej populacji, zarówno dzieci, jak i ludzi w podeszłym wieku. Wiele polskich maluchów już w pierwszych latach życia jest narażonych na tę chorobę z uwagi na niewystarczającą ilość ruchu i źle zbilansowaną dietę. Dzieci spożywają w nadmiarze słodkie napoje, do których słodzenia używany jest syrop glukozowo-fruktozowy, a przetworzona fruktoza jest znacznie niebezpieczniejsza dla metabolizmu niż inne cukry. Proces jej rozkładania jest podobny do tego, jaki zachodzi w przypadku alkoholu. Zatem przetworzona fruktoza w zbliżony sposób do etanolu i innych toksyn poważnie uszkadza wątrobę. Powoduje także zaburzenia metaboliczne, bo jest łatwo przetwarzana do postaci tłuszczu.

Nadmierne spożywanie cukrów prostych (na przykład pieczywa, makaronów, gotowych dań) oraz dieta bogata w tłuszcze nasycone sprawiają, że rośnie ryzyko zachorowania na NAFLD lub rozwinięcia się bardziej niebezpiecznego stadium choroby. Niestety przypadłość ta jest w dalszym ciągu bagatelizowana, a według raportu IPSOS na zlecenie Sanofi aż 87 proc. osób nie wie, że ma z nią do czynienia.

Ważne jest zatem, aby stosować odpowiednią profilaktykę i poddawać się badaniu USG jamy brzusznej, zwłaszcza jeśli jesteśmy otyli lub obciążeni cukrzycą i nadciśnieniem. Jeżeli po niekorzystnej diagnozie zlekceważymy zalecenia lekarza, możemy doprowadzić do zapalenia wątroby, potem jej włóknienia, aż do marskości i choroby nowotworowej. Więcej na temat dbania o wątrobę można znaleźć na stronie: www.WatrobaSieSprawdza.pl 

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://estrefazdrowia.pl/

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
7169 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
5572 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
4549 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
4086 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4040 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może pomóc kobietom rozład...
3899 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm