Co to jest kombucha?

AdobeStock_9286258_20210901-191513_1

Kombucha (kombucza) to napój powstający w efekcie fermentacji słodkiej herbaty z dodatkiem tzw. grzybka herbacianego nazywanego również japońskim. Jest on lekko słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący oraz posiada kolor od jasnoszarego do ciemnobrązowego. Nazwa „grzybek herbaciany" nie jest do końca zasadna ponieważ w rzeczywistości w procesie powstawania kombuczy uczestniczą kolonie bakterii i specjalne kultury drożdży. Galaretowatej struktura, umownie nazywana grzybkiem herbacianym zbudowana jest głównie z celulozy wraz z żyjącymi w niej mikroorganizmami. W procesie fermentacji z ich udziałem powstają nowe bioaktywne związki o działaniu prozdrowotnym. Powstały napój zawiera kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukoronowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) oraz składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź. Choć właściwości lecznicze kombuczy znane są od ponad dwóch tysięcy lat, to jednak jej wyjątkowe działanie nie znalazło naukowego potwierdzenia.

Czy warto regularnie spożywać kombuczę?

Jest ona uważana przez niektórych za eliksir życia pomagający na prawie na każdą dolegliwość. Według jej zwolenników pozwala zatrzymać rozwój zmian nowotworowych, łagodzi stany zapalne i wzmacnia układ odpornościowy. Poleca się ją na odchudzanie, bezsenność, kłopoty z pamięcią, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, spadek poziomu cholesterolu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół przewlekłego zmęczenia, uregulowanie pracy jelit, poprawę funkcjonowania wątroby, nerek i pęcherza moczowego, detoks organizmu, artretyzm, reumatyzm, cukrzycę. Kombucza posiada także właściwości orzeźwiające i oczyszczające, tym samym korzystnie wpływając na układ pokarmowy. Napój ma wspomagać odporność na biologiczne przyczyny stresu, wspierać wchłanianie węglowodanów i gospodarkę tłuszczową krwi. Dzięki związkom polifenolowym, witaminie C i zawartości kwasu glukuronowego, kombucza ma również wykazywać silne działanie przeciwutleniające, co korzystnie oddziałuje na siłę układu immunologicznego. Ponadto ma mieć działanie antygrzybiczne. Zawarty w niej kwas octowy ma również likwidować drobnoustroje, takie jak gronkowiec złocisty, pałeczki Shigella, bakterie coli, pałeczki ropy błękitnej, bakterie salmonelli czy drożdżaki.

Czy kombucza zapewni nam zdrowie?

Zdaniem naukowców z Zakładu Bromatologii w Katedrze Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi napój z kombuczy posiada kilka potwierdzonych działań: równoważy metabolizm, oczyszcza krew, podnosi poziom energii, wspiera procesy detoksykacyjne i trawienne.

Badacze z Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi zaaplikowali napój gryzoniom, którym wcześniej podano octan ołowiu. Uzyskane w ten sposób wyniki sugerowały pozytywny wpływ kombuczy na odporność zwierząt obniżoną w wyniku zatrucia. W innych badaniach przeprowadzonych w Indiach wykazano działanie kombuczy zbliżone do omeprazolu - leku wykorzystywanego w leczeniu choroby wrzodowej. Trzeba jednak pamiętać, że wspomniane badania przeprowadzono na zwierzętach, a ich wyniki nie potwierdzają jednoznacznie leczniczej mocy kambuczy w przypadku ludzi.

Naukowcy sugerują, że napój może pełnić rolę suplementu diety przy zachowaniu odpowiednich proporcji. Trzeba jednak uważać. Codzienne, wielotygodniowe picie kombuczy w ilościach większych niż 118 ml może doprowadzić do kwasicy mleczanowej, a także nudności, bólów głowy, biegunki, reakcji alergicznych, uszkodzeń wątroby oraz niewydolności nerek. Należy zachować szczególną odporność gdy napój przygotowywany jest w warunkach domowych, grozi to bowiem skażeniem chorobotwórczymi grzybami.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12274 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8133 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7201 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5788 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5041 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4948 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm