Czy można zmniejszyć ochotę na słodycze?

Czy-mona-zmniejszy-ochot-na-sodycze
Sezon jesienno-zimowy sprzyja apetytom na słodką przekąskę. Pogoda jest nieszczególna, dzień krótki, a my chcemy poprawić sobie nastrój. Chęć zjedzenia czegoś słodkiego może nas dopaść w każdej chwili. Najczęściej wynika to ze spadku poziomu glukozy we krwi. Jeśli jednak pojawia się coraz częściej, może oznaczać uzależnienie, a tym samym szereg poważnych schorzeń. Cukry, inaczej węglowodany, stanowią podstawowy materiał energetyczny organizmu – aż 50 proc. potrzebnej nam energii pochodzi z ich spalania. Jednak nadmiar cukrów w diecie prowadzi w prostej linii do tycia. Ich nadwyżki organizm magazynuje w postaci glikogenu w wątrobie oraz mięśniach. Gdy jednak jego zapas jest wystarczający każda następna porcja cukrów zostaje przetransportowana do głębokich zapasów organizmu, czyli tkanki tłuszczowej. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia cukier dodany powinien stanowić nie więcej niż 10 proc. całodziennej energii z diety. Dla dorosłej osoby o średnim zapotrzebowaniu energetycznym rzędu 2000 kcal, jest to około 50 g cukru, czyli 10 łyżeczek. W przypadku dzieci – 5 łyżeczek, przy czym dzieci poniżej 2. roku życia nie powinny w ogóle spożywać produktów z cukrem dodanym. Dietetycy są jednak zdania, że najkorzystniej dla naszego zdrowia byłoby, gdyby stanowił on poniżej 5 proc. całodziennej energii, którą czerpiemy z diety. Z danych zebranych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że w Polsce spożycie cukru w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosi obecnie 42,3 kg rocznie. Oznacza to, że dzień w dzień spożywamy średnio 23 łyżeczki cukru.

Gdy zjemy coś słodkiego, poziom cukru we krwi wzrasta 

W następstwie tego trzustka wydziela insulinę, aby sobie z nim poradzić. Dzięki insulinie poziom cukru we krwi z górnej granicy normy szybko obniża się do jej dolnej granicy. Jednak szybko obniżający się poziom glukozy we krwi na nowo stymuluje apetyt. To dlatego po spożyciu cukrów prostych bardzo często po niedługim czasie znowu odczuwamy głód, zmęczenie, senność. Słodkie przekąski pobudzają dodatkowo mózg do produkcji serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. W ten sposób rodzi się uzależnienie od cukru. I choć nie jest leczone tak jak alkoholizm czy narkomania, jest równie niebezpieczne. Może bowiem prowadzić nie tylko do otyłości i cukrzycy, ale również do chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak wobec tego możemy ograniczyć apetyt na słodycze?  

Z przeprowadzonych badań naukowych wynika, że pomocny w tym okazuje się chrom. Nasz organizm go nie magazynuje, w związku z czym łatwo o jego niedobór. Jednym z objawów jest zwiększona ochota na cukier. Towarzyszą temu i inne symptomy, takie jak biegunki, częstomocz, zmęczenie i trudności z koncentracją. Dlatego suplementacja chromu może sprawić, że nasz apetyt na coś słodkiego straci na intensywności. Chrom w dużych ilościach znajdziemy w jabłkach, drożdżach, żółtym serze, soku pomarańczowym, pełnoziarnistym pieczywie, wołowinie. Z jego przyjmowaniem należy jednak uważać. W skutek przedawkowania chromu łatwiej o owrzodzenia żołądka czy uszkodzenie wątroby. W cukrowym detoksie może okazać się pomocny też cynamon. Ta pikantna przyprawa ma równocześnie słodkawy smak. Odrobina cynamonu dodana do domowych potraw znacznie ogranicza uczucie łaknienia oraz zmniejsza ochotę na słodycze. Badania sugerują, że cynamon skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Oznacza to, że redukuje skoki insuliny występujące po posiłku, a co za tym idzie apetyt na coś słodkiego na przykład po obiedzie. Cynamon możemy dodać także do poobiedniej kawy. Niektórzy chwalą sobie działanie lukrecji. Jest ona naturalnie słodka, a jednocześnie nie zawiera cukru. Jednak należy pamiętać, że w dużych ilościach potrafi przyczynić się do wzrostu ciśnienia tętniczego. Chcąc odstawić cukier, należy pamiętać, że jest on obecny także w sokach i napojach owocowych – również w tych które producenci określają jako „zdrowe" albo „fit". Dla własnego dobra lepiej z nich zrezygnować na rzecz soków domowej roboty.

Dobrze jest też pić dużo wody, słabej herbaty i naparów ziołowych  

Odpowiednie nawodnienie powinno pomóc ograniczyć apetyt na słodycze. Dobre wyniki w tym zakresie może przynieść spożywanie spiruliny. Ta mikroskopijna zielono-niebieska alga rośnie w ciepłych wodach jezior Afryki oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Z uwagi na wysoką zawartość białka cieszy się niesłabnącym uznaniem w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto pomaga podnieść poziom dopaminy, która blokuje odczuwanie chęci na cukier. Dzieje się tak dzięki wchodzącemu w jej skład białku o nazwie tyrozyna, które stymuluje mózg do wydalania dopaminy. Spirulina jest jego bogatym źródłem. Gdzieniegdzie można spotkać się z opinią, że zapach wanilii potrafi skutecznie hamować odczucie głodu. W tym celu zaleca się zatem regularne wdychanie aromatu wanilii, które dodatkowo ma działanie uspokajające. Nie zapominajmy też o koktajlach owocowych na bazie jogurtu lub kefiru, które są dobrym sposobem na przekąskę w czasie odwyku cukrowego. Najlepiej użyć do tego owoców słodkich, a jednocześnie takich, które dostarczą organizmowi składników odżywczych. Warto sięgnąć po banany, truskawki, brzoskwinie albo jabłka. Podobnym, niskokalorycznym zamiennikiem ulubionych słodyczy mogą być pieczone jabłka ze szczyptą cynamonu lub gruszki polane sosem z greckiego jogurtu light z dodatkiem wanilii.|
Niektórzy dietetycy radzą też, by w wypadku, gdy dopada nas apetyt na cukier, zjeść coś kwaśnego. Kwaśny smak ma skutecznie ograniczać ochotę na słodycze. Jeśli więc sytuacja staje się poważna i nie możemy przestać myśleć o łakociach, zjedzmy kiwi lub napijmy się cierpkiego soku cytrynowego, porzeczkowego albo żurawinowego.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8090 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7072 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5776 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5015 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4930 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm