Czy przyjmować witaminę D?

AdobeStock_44999677_20210901-195527_1

Witamina D przeżywa obecnie swoje 15 minut sławy, jest zalecana nieomal wszystkim, od noworodka po sędziwych starców. „Witamina słońca" odgrywa ważną rolę jeśli chodzi ozdrowie kości i mięśni, ale może również pomóc w zapobieganiu wielu nowotworom, zmniejszyć ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów, chronić przed stwardnieniem rozsianym i obniżać ryzyko przeziębienia i grypy.

Czy witamina D jest zatem lekarstwem? Czy wszyscy powinniśmy bezwzględnie przyjmować suplementy witaminy D?

Sama witamina D nie stanowi jednej substancji chemicznej, ale ich grupę, w tym witaminę D2 i D3. Ta ostatnia powstaje, gdy światło słoneczne dociera do skóry. Ocenia się, że ok. 80–100% potrzebnej dla organizmu ilości witaminy D3 pochodzi właśnie z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu dostarczana jest przeć codzienne odżywianie. Źródła nieodzwierzęce, takie jak grzyby i drożdże, dostarczają przede wszystkim witaminę D2. Jednym z obszarów, w którym wpływ witaminy D na zdrowie wydaje się bezsprzeczny, jest jej rola w utrzymywaniu zdrowych kości i zębów. Wpływa też na siłę mięśni. Dzieje się tak ponieważ witamina D bierze udział w absorpcji wapnia i fosforu. A co za tym idzie, niedobór witaminy D (hipowitaminoza, awitaminoza) u dzieci prowadzi do krzywicy, zaburzenia mineralizacji kości i zmniejszenia samej masy kostnej. U osób dorosłych wywołuje bóle kostne, osteomalację i osteoporozę. Witamina D pomaga także zachować zdrowy uśmiech, pobudza układ odpornościowy do zwalczania próchnicy aktywując białka obronne (np. katelicydyny). Wystarczy do tego procesu już 30 ng witaminy D na 1ml krwi czyli ilość, która wytwarzana jest w wyniku około półgodzinnej kąpieli słonecznej. Ma ona korzystny wpływ na układy nerwowy i mięśniowy. Niedobór witaminy D prowadzi do mialgii i miopatii (bóle i schorzenia mięśni).

Czy witamina D przynosi nam jakieś inne, dodatkowe korzyści?

Istnieje związek między stężeniem witaminy D w osoczu a zaburzeniami snu. Dodatkowo, istnieje hipoteza, że poziom witaminy D w osoczu ciężarnej kobiety może być powiązany z ryzykiem wystąpienia zaburzeń autystycznych u jej przyszłego dziecka.

Martin Hewison, profesor endokrynologii molekularnej na Uniwersytecie w Birmingham, który prowadzi badania nad witaminą D i reumatoidalnym zapaleniem stawów, twierdzi, że ma ona także działanie przeciwnowotworowe oraz działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jednak dotyczy to obserwacji na poziomie komórkowym. W przypadku badań na ludziach obserwacje nie są tak oczywiste. Profesor Tim Spector, autor książki The Diet Myth, przekonuje, że zebrane dotąd dane sugerują że, z wyjątkiem stwardnienia rozsianego i niektórych rodzajów raka, niski poziom witaminy D w organizmie albo jest nieistotny, albo stanowi jedynie marker choroby. Wspomniany wcześniej profesor Hewison twierdzi, że chociaż witamina D może pomóc w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak gruźlica, infekcje dróg oddechowych i choroby autoimmunologiczne, nie należy jej traktować jako lekarstwa.

Czy warto zatem przyjmować suplementy zawierające witaminę D? Zdania są podzielone. Jedni utrzymują, że jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, inni że jej suplementy mogą nam jedynie zaszkodzić.

Niedobór witaminy D

Jaka ilość światła słonecznego jest konieczna do wytworzenia witaminy D? Na produkcję zachodzącą w skórze mają wpływ m.in. pora roku, zachmurzenie i zanieczyszczenia powietrza, szerokość geograficzna, stosowanie kremów z filtrem, pigmentacja oraz starzenie się skóry. Skórna biosynteza witaminy D często nie jest wystarczająca dla zaspokojenia dobowego zapotrzebowania, ponieważ efektywne nasłonecznienie jest uzależnione od wielu czynników, np. położenia geograficznego, pory roku, pogody, pory dnia, zanieczyszczenia powietrza, czasu ekspozycji, karnacji skóry, grubości tkanki tłuszczowej, powierzchni ciała wystawionej na promienie słoneczne itp. Ilość wytwarzanej witaminy D u ludzi podlega wahaniom sezonowym i spada , im dalej na północ. W strefie klimatu umiarkowanego ilość światła słonecznego jest za mała, aby wytworzyć dostateczną ilość tej witaminy. Zatem w okresie jesienno-zimowym zaleca się przyjmowanie suplementów oraz zwiększenie spożycia żywności bogatej w witaminę D tj. łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz, tran, wątroba, ser, żółtko jaj.

Producenci żywności dostrzegli potrzebę suplementacji witaminy D w krajach uprzemysłowionych i dodają ja do produktów spożywczych już na etapie produkcyjnym.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://estrefazdrowia.pl/

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
7618 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
5691 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
4682 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
4156 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4105 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może pomóc kobietom rozład...
3972 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm