Dieta a choroby prostaty

Dieta-a-choroby-prostaty

Przerost prostaty, czyli gruczołu krokowego to schorzenie pojawiające się u niemal połowy mężczyzn po 50. roku życia. W wieku 80 lat dotyczy ono już 80–90 proc. męskiej populacji. Sam rozrost gruczołu krokowego nie jest tożsamy z rakiem prostaty, a nawet nie zwiększa ryzyka jego wystąpienia. Co prawda niektóre objawy są w obu przypadkach podobne, na przykład powiększenie prostaty, wzrost wskaźnika PSA, ale ich przyczyny są odmienne. Prostata jest umiejscowiona pod pęcherzem moczowym, wokół przewodu moczowego odpowiedzialnego za odprowadzanie moczu z pęcherza. Z wiekiem gruczoł się powiększa, co prowadzi do ucisku szyjki pęcherza moczowego i zakłóceń w oddawaniu moczu. Objawy zwykle przybierają postać częstomoczu, uporczywego parcia na pęcherz, trudności w oddawaniu moczu, konieczności oddawania moczu w nocy, bólu w dolnej części brzucha. Towarzyszy im wrażenie nieopróżnionego pęcherza oraz nawracające zakażenie pęcherza.

Co jest przyczyną męskich problemów z prostatą?

Przede wszystkim zmiany hormonalne, a dokładniej obniżanie się poziomu testosteronu przy jednoczesnym wzroście stężenia estrogenu we krwi. Co jeszcze może stanowić czynnik sprzyjający rozwojowi choroby? Specjaliści wskazują na nieodpowiednią dietę (duża ilość tłuszczów zwierzęcych, wysoko przetworzone produkty) oraz zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów i picie alkoholu oraz czynniki genetyczne. Przerostowi prostaty sprzyjają też czynniki takie jak nadwaga, siedzący tryb życia oraz brak ruchu. Leczenie chorób prostaty jest w wielu przypadkach skuteczne, ale jego efektywność można zwiększyć poprzez właściwe odżywianie. Modyfikacja trybu życia, w tym zmiany w nawykach żywieniowych, mogą istotnie wpłynąć na efektywność leczenia zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. 

Co zatem powinno znaleźć się w jadłospisie przy przeroście gruczołu krokowego?

Specjaliści wskazują, że powinien on opierać się na warzywach i owocach, które są źródłem przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych, opóźniających starzenie komórkowe i hamujących powstałe procesy zapalne. Można znaleźć je w zdrowych tłuszczach pochodzących z siemienia lnianego, oliwy z oliwek i tłustych ryb morskich. Natomiast tłuszcze nasycone, czyli zwierzęce, przyczyniają się do rozrostu prostaty. Chorzy na prostatę powinni spożywać cynk, który pomaga obkurczyć gruczoł krokowy i wpływa na produkcję testosteronu. Znajduje się on w orzechach, pestkach dyni i słonecznika, otrębach, mleku, jajach, owocach morza i nasionach roślin strączkowych. Sterole to substancje, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a poza tym wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki temu w pewnym stopniu zmniejszają obrzęk prostaty. Sitosterole znajdują się w pestkach dyni, kiełkach pszenicy, otrębach ryżowych, oleju kukurydzianym, soi oraz ziarnach sezamu. Badania wykazały, że leczenie farmakologiczne w przypadku dolegliwości prostaty może skutecznie wspomóc likopen. Działa on z jednej strony profilaktycznie, z drugiej pomaga chronić komórki przed zmianami nowotworowymi. Jego źródłem są przede wszystkim czerwone owoce i warzywa: pomidory, arbuzy, owoce dzikiej róży, czerwone grejpfruty, papaja. 

Czego natomiast powinno się w tym przypadku unikać? 

W rozroście prostaty należy wyeliminować z diety żywność wysoko przetworzoną. Należy też unikać rafinowanego cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, słodyczy, białego pieczywa oraz produktów z białej mąki. Wysoce niewskazane jest spożywanie alkoholu wysokoprocentowego i piwa, podobnie jak tłustego mięsa, wędlin i konserw mięsnych. Istotne jest także, by unikać jedzenia, które zawiera związki chemiczne imitujące działanie żeńskich hormonów płciowych (estrogenów), ponieważ obniżają one poziom testosteronu. Gdzie możemy je znaleźć? Choćby w skażonej pestycydami żywności, mięsie z przemysłowych hodowli, a także w środkach czystości i kosmetykach. Fitoestrogeny w sposób naturalny występują w soi. Ta zaś w znaczący sposób może upośledzić męski układ hormonalny, stąd w przypadku kłopotów z prostatą należy jej unikać. Podobnie jest z bisfenolem A (BPA) – związkiem wykorzystywanym do produkcji tworzyw sztucznych. Najpowszechniej występuje on w produktach z plastiku wykonanego z poliwęglanów, papierze termicznym do drukarek fiskalnych, woreczkach do gotowania ryżu i kasz, szczoteczkach do zębów i jako powłoka wnętrz puszek. BPA ma budowę zbliżoną do estrogenu, żeńskiego hormonu płciowego, dlatego może oddziaływać destabilizująco na funkcjonowanie układu hormonalnego, gdy z opakowania przeniknie do żywności. Niestety materiały syntetyczne z BPA są tak powszechne, że niemożliwe jest całkowite wyeliminowanie tego związku z naszych organizmów. Potwierdza to doświadczenie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois w Chicago, podczas którego osoby badane przez miesiąc unikały korzystania z przedmiotów zawierających bisfenol A – mimo wszystko w moczu uczestników badania wykryto BPA, co oznacza, że mieli oni z nim styczność w ciągu ostatnich 48 godzin.

Osoby z chorą prostatą i cierpiące na problemy z oddawaniem moczu instynktownie ograniczają picie wody i innych płynów. Nie powinny jednak tego robić

Niedobór wody w organizmie utrudnia bowiem wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, prowadząc jednocześnie do odwodnienia. Mężczyźni narażeni na ryzyko wystąpienia dolegliwości związanych z prostatą powinni poddawać się rutynowym badaniom kontrolnym, które pozwolą wykryć chorobę w jej początkowym stadium. Tak naprawdę jednak systematyczne wizyty u urologa powinny wejść w nawyk wszystkim panom po osiągnięciu 50. roku życia. Warto też pamiętać, że w celu zapobiegania i wsparcia leczenia łagodnego przerostu prostaty należy zadbać o prawidłową masę ciała i regularną aktywność fizyczną. W tym celu najlepiej rozpocząć treningi interwałowe, gdyż pozwalają one na podwyższenie poziomu testosteronu. Ruch powoduje lepsze dotlenienie komórek i sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku tłuszczu zlokalizowanego w okolicy brzucha, który wytwarza związki hamujące produkcję testosteronu i działa podobnie na organizm jak przedłużający się stres.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8091 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7077 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5777 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5016 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4931 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm