Jadalne kwiaty

AdobeStock_21538800_20210901-192009_1

Czy można jeść kwiaty? Odpowiedź dla wielu jest całkiem oczywista. Oczywiście, że można. Ich spożywanie sięga tysięcy lat. Jedli je starożytni Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Także współcześnie w wielu krajach chętnie dodaje się je do sałatek, deserów czy wypieków. Ilekroć sięgamy po brokuły, karczochy i kalafiory, spożywamy także kwiaty.

Wiele kwiatów, które hodujemy w ogrodzie, możemy nie tylko wstawić do wazonu, ale również podać na talerzu. Jadalne kwiaty nie tylko oryginalnie się prezentują i urozmaicają smak posiłków, wiele z nich jest również bogatych w witaminy. Jeśli zasmakują nam kwiatowe potrawy, to powinniśmy pomyśleć też o założeniu ogródka kwiatowego. Można zrobić to niemal wszędzie np. na działce, przy domu lub posadzić w doniczkach na balkonie. Własny ogródek kwiatów jadalnych da nam pewność, co do ich pochodzenia i warunków uprawy, które wykluczają stosowanie nawozów chemicznych oraz środków ochrony roślin, a także bezpośrednią bliskość ruchliwych dróg.

Bratek ogrodowy – płatki mają łagodny smak. Dobry dodatek do serów i sałatek. Są również doskonałym materiałem do dekoracji tortów i ciast.

Cukinia - jej kwiaty nadają się idealnie do smażenia.Zanurza się je w roztrzepanym białku jajka, obtacza w bułce tartej i parmezanie, a następnie smaży.

Hyzop lekarski – zarówno kwiaty, jak i liście mają subtelny aromat anyżu lub lukrecji.

Fiołki – są kwiatowe, słodkie i piękne jako ozdoba. Kwiaty można stosować w sałatkach i jako dekoracja deserów i napojów.

Fiołek trójbarwny - piękne i pyszne, kwiaty mają subtelny miętowy smak, doskonały do sałatek, makaronów, owoców i napojów.

Goździki – płatki są słodkie, po oderwaniu od podstawy. Kwiaty smakują jak ich słodki, pachnący aromat.

Hibiskus – popularny w herbacie hibiskus ma żywy i cierpki smak żurawiny, dlatego zaleca się by jego płatki stosować z umiarem.

Lawenda – słodkie, pikantne i pachnące kwiaty dodają aromatu kruchym ciasteczkom i owocowym wypiekom.

Lilia – kwiaty są dość ostre, ale kwiatowy cytrusowy aromat również daje o sobie znać.

Lipa – małe kwiaty, biało-żółte, są cudownie pachnące i mają smak podobny do miodu. Kwiaty były używane w herbacie jako lekarstwo w przeszłości.

Mniszek lekarski - nazywany błędnie mleczem, mają miodowy smak, jeśli zrywane są wcześnie. Można je także dodawać do sałatek lub robić z nich syropy i nalewki.

Nagietek – kwiaty nagietka są pieprzne, pikantne i ostre. Dodaje się je do sałatek, zup i sosów, do barwienia ryżu, masła i serów, którym nadaje piękny, złocisty kolor.

Nasturcja – jeden z najpopularniejszych jadalnych kwiatów. Ma lekko pikantny smak przypominający rzeżuchę. Nasturcja to doskonała roślina sałatkowa.

Niecierpek – kwiaty mają słodki smak. Najlepiej wykorzystać je jako dekorację lub produkt do kandyzowania.

Jaśmin – te bardzo pachnące kwiaty są używane jako dodatek do herbat. Można również używać ich w słodkich potrawach, lecz oszczędnie.

Rumianek – mały i podobny do stokrotki. Jego kwiaty mają słodki smak i często są używane w herbacie. Alergicy muszą uważać, bo w większym stopniu mogą być narażeni na alergię na rumianek.

Róża – na początku trzeba usunąć białą, gorzką podstawę. Pozostałe płatki mają mocno perfumowany smak, idealny do pływania w napojach lub dekorowania deserów i jako dodatek do różnych dżemów. Wszystkie róże są jadalne, a smak jest wyraźniejszy w ciemniejszych odmianach.

Rozmaryn – kwiaty smakują jak łagodniejsza wersja zioła.

Stokrotka pospolita - to idealny składnik do sałatek. Małe kwiatki dodaje się całe, z dużych obrywa się tylko płatki. Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.

Szałwia – kwiaty mają subtelny smak podobny do liści.

Werbena cytrynowa – drobne, białawe kwiaty przypominają cytrynę, świetnie się nadają na herbatę i jako dodatek do deserów.

Pamiętajmy by nie jeść kwiatów, które zostały opryskane jakimkolwiek środkiem ochrony roślin, pochodzących z kwiaciarni lub z centrów ogrodniczych czy miejskich parków. Należy być również bardzo ostrożnym w jedzeniu kwiatów przy takich dolegliwościach jak ostry katar sienny, astma czy alergia. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy kwiat, który chcemy spożyć, jest na pewno jadalny, lepiej zrobimy rezygnując z jego konsumpcji. Duża część kwiatów ogrodowych jest po prostu trująca np. azalia, chryzantema, hortensja, konwalia, oleander, różanecznik, a ich zjedzenie może skończyć się zatruciami pokarmowymi lub chorobą. Warto podkreślić, że wiele przepisów zaleca spożywanie jedynie płatków z pominięciem kwiatowych słupków i pręcików. Trzeba rownież pamiętać by stosować je z umiarem. Jadalne kwiaty mają stanowić raczej interesujący dodatek do posiłku, a nie jego podstawę. 

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12241 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8120 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7168 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5034 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4944 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm