Korzyści z aloesu

Aloes
Aloes to rodzaj jednoliściennych sukulentów. Wyróżnia się około 550 jego gatunków, w tym formy drzewiaste, krzewiaste, byliny, a także liany. Zasięg występowania rośliny obejmuje Półwysep Arabski, Afrykę i Madagaskar. Od tysiącleci aloes był szeroko stosowany w starożytnej medycynie chińskiej, arabskiej i ajurwedyjskiej. Wykorzystywano go w leczeniu zaparć, a także jako panaceum na ból głowy, infekcje, choroby skóry, hemoroidy, trudno gojące się rany, zapalenie spojówek czy pasożyty. Nic dziwnego. Aloes zawiera ponad 200 aktywnych składników w tym witaminy, minerały, aminokwasy, enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe. Najczęściej występującą odmianą aloesu jest Aloe vera, czyli aloes zwyczajny, który wykorzystywany jest głównie w kosmetyce jako składnik kremów i maści nawilżająco-łagodzących.

Obserwując aloes hodowany w doniczkach, trudno uwierzyć, że ta niepozorna roślina może wspomagać leczenie wielu dolegliwości

 W ostatnim czasie możemy zauważyć jednak znaczący wzrost zainteresowania suplementami diety zawierającymi sok z aloesu lub miąższ aloesowy bądź też ekstrakt z aloesu. Zwolennicy medycyny naturalnej przekonują, że znajduje on zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu kamieni nerkowych, choroby wrzodowej żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego, dysfunkcji układu immunologicznego, nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej. Dodatkowo aloes zwyczajny często figuruje na listach tzw. superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Czy na pewno jednak aloes zasłużył sobie na to miano?

Jako sukulent (roślina o mięsistych liściach, w których gromadzi wodę umożliwiającą przetrwanie suszy), aloes jest przystosowany do życia na obszarach pustynnych, o małej dostępności wody – cechuje go duża zawartość tkanki magazynującej wodę. Liście aloesu to właśnie ta część, po które sięgała medycyna tradycyjna. W ich soczystym wnętrzu możemy znaleźć liczne związki fenolowe. Aloes zwyczajny to także skarbnica 19 z 20 wszystkich aminokwasów w tym 7–8 aminokwasów nie wytwarzanych przez ludzki organizm, których spożycie warunkuje właściwe funkcjonowanie układu enzymatycznego człowieka. Główny składnik Aloe vera stanowi woda (99–99,5 proc.). Jednak pozostałe 0,5–1,0 proc. jej stałego materiału roślinnego stanowi ponad 75 różnych aktywnych biologicznie związków, w tym witaminy (A, C, E, B9, B12) rozpuszczalne zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach, składniki mineralne (wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź, mangan), enzymy, polisacharydy i kwasy organiczne. Wśród nich znajduje się wielocukier o nazwie acemannan, któremu przypisuje się szereg różnorodnych właściwości leczniczych, takich jak działanie osteogenne, czyli zapewniające integralność struktury kostnej, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, zdolność przyspieszania gojenia się zmian skórnych czy aktywność antybakteryjną i przeciwwirusową. I rzeczywiście, badania kliniczne dotyczące skuteczności produktów ziołowych w leczeniu zapalenia dziąseł potwierdziły działanie aloesu jako środka wspomagającego higienę jamy ustnej, zmniejszającego zapalenie, redukującego tworzenie się płytki nazębnej oraz poprawiającego liczne wskaźniki stanu zdrowia jamy ustnej. Jak już wspomniano wcześniej, aloes od wieków był stosowany dla ochrony i poprawy integralności tkanki skórnej. Również we współczesnej kosmetyce stosuje się go od wielu lat. Łagodzące właściwości aloesu wykorzystuje się w pielęgnacji delikatnej skóry, nawet tej dotkniętej AZS, egzemą i alergią skórną. Żel aloesowy z powodzeniem znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry trądzikowej, z wypryskami i problematycznej – wykorzystuje się bowiem kojące i przeciwzapalne właściwości tej rośliny. Istnieją ku temu podstawy naukowe. Testy kliniczne wykazały, że aloes zwyczajny może być stosowany w celu utrzymania odpowiedniej wilgotności i integralności skóry, a także zapobiegania wrzodom z uwagi na zawartość mukopolisacharydów, aminokwasów, cynku i wody. Składniki te prawdopodobnie przyspieszają gojenie się ran i mogą skutecznie wspierać proces leczenia.

Aloes bywa wykorzystywany jako środek przeczyszczający i poprawiający pracę
przewodu pokarmowego

Czasem można spotkać się z opinią, że z tego powodu stanowi on potencjalny lek do stosowania u pacjentów z zaparciową postacią zespołu jelita nadwrażliwego lub zaparciem czynnościowym stolca. Badania kliniczne wskazują, że krótkotrwałe regularne spożywanie soku aloesowego bądź ekstraktu z aloesu zwyczajnego jest skuteczne pod względem poprawy symptomów IBS (zespołu jelita drażliwego). Przyczyn tego stanu rzeczy naukowcy upatrują w obecności probiotyków (szczep Lactobacillus brevis) w jego składzie, które najprawdopodobniej hamują rozwój szkodliwych patogenów znajdujących się w jelitach. W innych badaniach stwierdzono, że istnieją ograniczone przesłanki sugerujące, że doustne podawanie aloesu zwyczajnego może być skuteczne w zmniejszaniu stężenia glukozy we krwi u chorych na cukrzycę oraz zmniejszaniu stężenia lipidów u pacjentów z hiperlipidemią. Co więcej, miejscowe stosowanie aloesu może okazać się użyteczne w leczeniu opryszczki narządów płciowych i łuszczycy. Jednak specjaliści podkreślają, że doustne preparaty aloesowe należy stosować z rozwagą. To samo dotyczy spożywania soku. Aloes stosowany z umiarem skutecznie wspomaga leczenie chorób skóry, łagodzi ich objawy, ból i swędzenie. Natomiast stosowany w nadmiarze, może wywoływać przykre dolegliwości jelitowe, a także wywoływać reakcje alergiczne.

Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ aloesu na układ odpornościowy człowieka

​ Sok z tej rośliny stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia odporność. Może być spożywany profilaktycznie lub w czasie choroby, by wzmocnić reakcję obronną organizmu. Zawarte w nim polisacharydy stymulują bowiem makrofagi, których główną funkcją jest obronna organizmu. Aloes zwiększa odporność również z powodu wysokiego poziomu znajdujących się w nim przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8090 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7070 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5776 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5015 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4929 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm