Makrobiotyka, czyli jedz naturalnie

AdobeStock_31789281_20210401-205038_1

Wyraz makrobiotyka powstał ze złączenia dwóch słów makros i bios. Greckie makros oznacza długi lub duży, a bios można rozumieć jako życie. Makrobiotyka to naturalne odżywianie, które zapewnia zdrowie i długowieczność. Wiedza na jej temat wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i bazuje na sposobie odżywiania naszych przodków.

Podstawową zasadą makrobiotyki jest unikanie nienaturalnej i przetworzonej żywności. Spożywanie ekologicznych i pełnowartościowych produktów jest jedną z najważniejszych zasad makrobiotyki i ma na celu przywrócenie organizmowi zaburzonej równowagi. Makrobiotyka reprezentuje pogląd, że wszystko co spożywamy ma na nas wpływ i znajduje odzwierciedlenie w naszym samopoczuciu, zdrowiu, a nawet długości życia.

Makrobiotycy wysnuli także tezę, że poprzez odpowiednią dietę można pokonać większość chorób. O ile warto przestrzegać zdrowej diety, o tyle do teorii dotyczących uzdrawiania pożywieniem większość naukowców podchodzi sceptycznie.

Kolejną bardzo istotną zasadą makrobiotyki jest odżywianie według pór roku. Stosując się do niej, powinniśmy wybierać żywność produkowaną lokalnie i zgodnie z kalendarzem wegetacji danej strefy klimatycznej. Importowane składniki nie są zalecane, gdyż częściej poddawane są opryskom, a potem konserwacji, aby mogły przetrwać w dobrym stanie długą drogę z dalekich krajów. Filozofia makrobiotyki mówi także o spożywaniu pokarmów, które są możliwie jak najświeższe i najmniej przetworzone. Posiadają wtedy więcej życiodajnej energii, która ma nam zapewnić zdrowie. Jeśli chcemy pewne pokarmy przechowywać, zalecane jest suszenie i kiszenie. Powinniśmy także unikać mrożenia, pasteryzowania, obróbki cieplnej, liofilizowania i stosowania substancji konserwujących. 

Jadłospis makrobiotyczny

Podstawą diety makrobiotycznej są zboża i warzywa, przede wszystkim rośliny strączkowe. Jada się też oleje, najlepiej tłoczone na zimno, zioła i naturalne przyprawy. Menu obfituje w owoce, nasiona i pestki. Produkty odzwierzęce występują w mniejszości, dopuszczalne są jaja i ryby oraz organiczne mięso. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane, jednak nie odnajdziemy tu podziału jak w tradycyjnej piramidzie, nie dzielimy składników na białka, węglowodany i tłuszcze. Produkty są rozróżniane jako chłodzące i ogrzewające, i to z nich należy skomponować zrównoważone potrawy.

Makrobiotyka i gospodarność

Kolejną regułą, którą odnajdziemy w podejściu makrobiotycznym jest niemarnowanie żywności. Jeżeli zostają nam produkty spożywcze, powinniśmy je wykorzystywać do przygotowania następnych posiłków. To wyraz naszego szacunku do natury. Makrobiotycy zachęcają do robienia organicznych kiszonek i tym samym wykorzystywania darów lata i jesieni w mniej sprzyjających porach roku. Dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów oraz pomogą budować odporność.

Osoby stosujące dietę makrobiotyczną podkreślają, że nie jest ona sposobem na odchudzanie, lecz filozofią żywienia, która ma na celu poprawę zdrowia i zachowanie dobrego samopoczucia, sprawności, zdrowia oraz promiennego wyglądu do końca naszych dni. Zagorzali zwolennicy tego stylu życia obiecują, że stosując praktyki makrobiotyczne, wpłyniemy pozytywnie na trawienie i wydalanie, wzmocnimy swoją naturalną odporność, nasze krążenie krwi się poprawi, układ nerwowy będzie działać sprawniej, uzyskamy jasność umysłu i wewnętrzną równowagę oraz polepszymy kondycję fizyczną i wydajność organizmu.

O czym jeszcze warto pamiętać?

W medycynie chińskiej bardzo istotne jest dbanie o dobrą kondycję jelita grubego. Do profilaktyki należy delikatne oczyszczanie jelit poprzez regularne spożywanie łuski nasiennej babki jajowatej. Aby nasz układ pokarmowy był w pełni sprawny musi być także szczelny, a kazeina (białko znajdująca się w nabiale) oraz siarczany zawarte w suszonych owocach oraz winie powodują rozszczelnianie jelit. Nie znaczy to, że mamy zupełnie zrezygnować z jedzenia tych produktów, zaleca się jednak ich znaczne ograniczenie. Medycyna chińska zwraca również uwagę na prawidłową sylwetkę. Jeśli więc mamy nadwagę, to znaczy, że nasz sposób odżywiania nie jest odpowiedni, a co za tym idzie nasz organizm nie jest w stanie zachować równowagi. Według makrobiotyków zdrowe jelita i odpowiednia waga są podstawą zdrowia i odporności organizmu.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12255 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8125 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7181 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5786 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5037 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4947 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm